Bvana: Radili smo neke gluposti da vi sjutra ne biste

Mlađima fali moralne odgovornosti u pjesmama. Klinci mnogo ne razmišljaju i malo je potrebno da ih naložiš. Meni ne bi bilo drago da čujem da je neki moj fan radio neke gluposti, jer je to čuo od mene. Rekao bih mu da je budala, ako nije shvatio što pričam, ne znam kako da mu se pomogne
377 pregleda 3 komentar(a)
bvana, Foto: Facebook.com/bvanaizlagune2
bvana, Foto: Facebook.com/bvanaizlagune2
Ažurirano: 22.02.2017. 19:08h

"Od koncerata u Crnoj Gori očekujem samo najbolje, kao i svaki put kad sam dolazio", kazao je Bvana za "Vijesti" uoči nastupa koji ga očekuju uskoro u Podgorici i Nikšiću.

Poznati srpski reper nastupiće u nedjelju veče 26. februara u nikšićkom "NK pabu", a noć kasnije u podgoričkom "Montenegro pabu", gdje će promovisati aktuelni album "Čelično mudo". Oba nastupa počeće od 21.30, ulaz će koštati dva eura, a koncerti se dešavaju u okviru platforme "Nikšićko Rock's".

Pošto je "Čelično mudo", album koji je izašao u maju prošle godine u digitalnom formatu, a kasnije i na ploči, povod za nastupe većina repertoara biće sastavljena od tih pjesama, najavio je reper. On je već širom regiona promovisao izdanje na kojem se našlo 17 traka, na kojima je sarađivao sa Strukom, Smoke Mardeljanom, Mikri Mausom i drugim kolegama, a album je naišao na pozitivne kritike.

"S obzirom na to da je u pitanju promocija tog albuma, biće najveći akcenat na tim pjesmama. Ali naravno, što ne bih izvodio i sve stare hitove. Tako da ima sve da bude lijepo upakovano, da bude bombica. Doćiće i članovi Iskaza sa mnom, da mi daju podršku i bacaju bekvokale, tako da će i to biti zanimljivo vidjeti", najavio je Bvana.

Njemu nisu strani ni nastupi sa bendom, ali je reper kazao da to sada neće biti slučaj, već će mu se na bini pridružiti samo vokalisti Iskaza.

"Bićemo kao Beastie Boys, samo bez DJ-a. Naravno da preferiram nastupe sa bendom, to je već skroz drugačija energija. Ali isto zbog logistike je teže organizovati takve koncerte, pa ćemo ga sada raditi onako reperski skroz do kraja. Pa ko zna, možda neki sljedeći put kad bude još bolje sve organizovano, vratim se sa bendom. Znam da je Iskaz bio skoro i oni su potpuno oduševljeni Crnom Gorom, uopšte publikom, kako su ih prihvatili, tako da bih baš volio da dođem i sa bendom", dodao je Bvana.

Beogradski reper jedan je od najvrijednijih na sceni, ima album sa bendom Neznani ludaci, a u posljednjih par godina lansirao je niz izdanja, što solo, što saradnji sa hrvatskim reperom Kandžijom, makedonskim Džaka Nakotom, te par DJ-eva iz Beograda i okruženja.

Sarađivao je i sa Crnogorcima. Gostovao je na pjesmi "Kipar" na aktuelnom albumu podgoričkog repera Sivila, koji mu je zauzvrat sa svojom ekipom Mediatag snimio spot za numeru "Svi su MF" u glavnom gradu Crne Gore.

"Rekli su drugari iz Mediataga da će doći i snimati koncert u Podgorici, tako da će biti sigurno još snimaka iz Crne Gore", obećao je Bvana.

Osim Sivila, on je odavno prijatelj sa Who See klapom, a kaže da solidno poznaje crnogorsku rep scenu.

"Čuo sam bio i pratio Barsku stoku, Joe Shua Kizza, znam i Marka Mitrovića, polovinu Katedre za beton koji je isto iz Crne Gore. Dobro, Who See, sa njima se znam odavno. Ima tu još par imena, ne mogu sad da se sjetim odmah, ali upućen sam", ističe on.

Kada je u pitanju "Čelično mudo", Bvana kaže da je veoma zadovoljan kako je album prihvaćen.

"Sve kritike koje sam dobio su bile pozitivne, nemam razloga da budem nezadovoljan. Rekao bih da se ljudima koji to slušaju svidjelo, niko nije iz fazona da sam iznevjerio sa novim albumom, tako da što se mene tiče ja sam oduševljen", objasnio je reper.

"Ku*čiti se mora - to je nova klinačka parola", poručuje Bvana u pjesmi "Svi su MF" gdje se obraća reperima čija mu se muzika ne sviđa, mada ne navodi imena.

Na pitanje da li se pomenuti stih odnosi na trenutno najpopularniju reperku u regionu Mimi Mercedez, kojoj je "Ku*čiti se mora" motiv koji se često provlači kroz stihove, Bvana odgovara da ne želi da se ograniči samo na nju.

"Smatram da je cijeli taj stav sam po sebi veoma pogrešan, do tog nivoa da mislim da svako ko se zalaže za tako nešto ne misli dobro, kome god to da priča. Smatram da je to pogrešna poruka. Svi znamo da je u old skul hip hopu bitna poruka, nije se samo sve svodilo na - ajde da pravimo gluposti, ajde da se bavimo kriminalom i da radimo sve što ne treba da radimo. Ja mogu da kažem: 'E, mi smo radili neke gluposti da vi sjutra ne biste, zato nas poslušajte što imamo da kažemo', a ne da ložim klince da prave iste gluposti. Cijela ta nju skul ekipa, sve im se svodi na neke priče o novcu, kolima, ribama", objašnjava Bvana.

On kaže da je dosta takvih pjesama i da on zato želi da radi nešto drugačije, bez obzira sviđa li se to publici ili ne. Objašnjavajući dalje svoj stav, Bvana ističe da novim generacijama repera fali moralne odgovornosti u pjesama.

"Klinci mnogo ne razmišljaju i malo je potrebno da ih naložiš. Meni ne bi bilo drago da čujem da je neki moj fan radio neke gluposti, jer je to čuo od mene. Rekao bih mu da je budala, ako nije shvatio što pričam, ne znam kako da mu se pomogne. Trudim se ipak da imam nešto pozitivno u cijeloj priči", istakao je reper.

Sljedeće izdanje je album s Mikrijem

Znajući njegov tempo rada, da se očekivati da i ove godine Bvana podari neko izdanje, a to bi mogao da bude nastavak saradnje sa Mikri Mausom, članom kultne beogradske rep grupe Prti Bee Gee, sa kojim je prije četiri godine objavio uspješan album "50e micc".

"Upravo sam krenuo da radim na novom albumu sa Mikri Mausom, mislim da će to biti sljedeće što će da izađe. E sad da li će biti ove godine ili sljedeće, nisam siguran, ali uveliko se krčkaju pjesme za to izdanje", otkrio je reper.

Još jedno izdanje koje se već dugo očekuje je album super grupe Sve same barabe, koju osim Bvane čine članovi Prti Bee Geea i grupe Bad Copy. Ipak još nije poznato kada će izaći.

"To je projekat na kojem učestvuje dosta nas i ne bih mogao ja da pričam sam na tu temu, jer sam samo dio priče. Za to bi trebalo svi da budemo na okupu pa da pričamo. Ali nije se odustalo od tog albuma iako se dugo čeka, mi smo i dalje entuzijasti", uvjerava on.

Bonus video: