Pit Tong pustio Lukinu pjesmu u svojoj emisiji

Njegove trake našle su se u setovima DJ-eva kao što su Stefano Noferini, Tocadisco, Keni Doup, dok su ih servisi Beatport i Traxsource svrstavali među izdanja koja ne smijete propustiti.
2 komentar(a)
Mr. Lekka, Foto: Privatna arhiva
Mr. Lekka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.02.2017. 16:29h

Britanski DJ Pit Tong već decenijama na talasima BBC Radio 1 kroz svoje emisije "Essential Mix" i "Essential Selection" prati i servira trendove u elektronskoj muzici, te skreće pažnju na zvijezde u usponu. Zato je za mladog crnogorskog producenta i DJ-a Mr. Lekku (pravo ime Luka Leković) bio poseban doživljaj kada je čuo svoju pjesmu tokom prošlog izdanja uticajnog "Essential Selectiona".

Privilegija je to kojom se malo ko sa prostora ex Yu može pohvaliti, a na BBC-jevom radiju emitovana je numera "She Loves Summer" podgoričkog producenta.

"Poznati grčki DJ Detlef je otvorio svoj 40-minutni gostujući miks na najvećem svjetskom radio šou posvećenom elektronskoj muzici kod čuvenog Pit Tonga, koga mnogi nazivaju globalnim ambasadorom dens muzike, mojom trakom 'She Loves Summer'. Ovo je veliki uspjeh i za mene lično i za crnogorsku scenu i bio sam vrlo iznenađen kada sam pročitao svoje ime na treklisti. Iako nije prvi put da me velika svjetska imena podržavaju, ovo je ipak nešto specijalno za mene, a vjerujem i za svakog ko se bavi ovom vrstom muzike", ističe Leković u razgovoru za "Vijesti".

"She Loves Summer" nedavno je objavljena za evropski poznatu etiketu Great Stuff Recordings koju drži popularni njemački DJ i producent Tomkraft. Može se poslušati na YouTube servisu ili Lekovićevom Soundcloud profilu, a u prodaji je na Beatportu, Deezeru, Spotifyu i svim ostalim većim onlajn muzičkim prodavnicama.

"Traka ima klasični gruvi tek haus zvuk sa primjesama fanka i zanimljivim hip hop vokalima. Nastala je prošle godine i inspirisana je kao što samo ime kaže: ljetom, ženama i pozitivnim vibracijama", objašnjava Mr. Lekka.

On se elektronskom muzikom profesionalno bavi nešto više od tri godine, a u nju se zaljubio još prije deceniju. Kaže kako se u cijelu priču upustio bez ikakvog muzičkog obrazovanja, što ga nije spriječilo da svoje radove izdaje za inostrane etikete kao što su britanski Glasgow Underground, Smiley Fingers, italijanski Lapsus", Safe, američki Funk'n Deep i drugi.

Njegove trake našle su se u setovima DJ-eva kao što su Stefano Noferini, Tocadisco, Keni Doup, dok su ih servisi Beatport i Traxsource svrstavali među izdanja koja ne smijete propustiti.

Osim numere "She Loves Summer", Mr. Lekka je godinu započeo sa još nekoliko remiksa i tu ne planira da se zaustavi, jer kaže da bi ovo mogla biti njegova godina.

"U pripremi je još veliki broj originalnih traka i remiksa i sigurno je da fanovi tek haus zvuka mogu od mene očekivati još mnogo dobre muzike", najavljuje Leković.

I dok većina aktera elektronske scene karijeru započne u ulozi DJ-a, da bi se tek kasnije ubacili u producentske vode, Leković ističe da je kod njega obrnut slučaj.

"Praktično od starta sam bio fokusiran gotovo isključivo na, po meni, teži dio ovog zanimanja, a to je produkcija. S obzirom na to da sam samouk to mi je oduzelo dosta vremena, jer zahtijeva ogroman rad, posvećenost i istrajnost", naglašava on.

Zbog toga do sada nije imao puno nastupa, ali obećava da će se to promijeniti u budućnosti.

"Produkcija i dalje zauzima veliki dio mog vremena, jer uvijek može i mora da se nauči nešto novo i da se napreduje. Iako sam imao dosta prilika, DJ-ing mi nije bio u prvom planu i radio sam samo neke manje događaje, ali sigurno da u narednom periodu planiram da se mnogo više tome posvetim, jer uživam i u tom dijelu posla", objašnjava podgorički muzičar.

Sigurno je da će mu dosta pomoći činjenica da elektronska scena u Crnoj Gori doživljava renesansu i po ocjeni Lekovića napreduje iz dana u dan.

"Imamo sjajne DJ-eve u svakom žanru, dosta dešavanja tokom ljeta i mislim da se broj ljubitelja ove muzike povećava, mada je kod nas uvijek bilo fanova underground zvuka. Ono gdje smo tanki i zaostajemo značajno za regionom, je broj zimskih dešavanja, klubova i uspješnih i kvalitetnih producenata, ali postoje ljudi koji prave odličnu muziku", priča Mr. Lekka i posebno ističe svog sugrađanina AudioStorma, dok što se tiče klubova i organizacija hvali kotorski "Maximus" zbog podrške domaćoj sceni i dovođenja svjetskih zvijezda.

Više nije dovoljno biti samo DJ

Ono što mu smeta je što u njegovom gradu ne postoji ozbiljniji klub i/li festival koji bi podržao domaću scenu i dovodio relevantne strane goste, ne samo iz sfere elektronske muzike, nego i drugih muzičkih žanrova, kod nas zapostavljenih.

"Mislim da bi za državu i za turizam bilo dobro da se popularizuje elektronska muzika, da se otvaraju klubovi i kreiraju novi festivali, možda i po ugledu na Ibicu, zašto da ne. Nadam se da će se u našoj zemlji pojaviti veći broj kvalitetnih producenata i da ce oni koji tek sad ulaze u ove vode shvatiti da se bez produkcije, solidnog poznavanja stranih jezika i velikog prisustva na socijalnim mrežama ne može daleko i da ovo više nije vrijeme u kojem je dovoljno biti samo DJ", smatra Leković.

Bonus video: