"Mnogi misle da volimo tešku priču, ali mi volimo zabavu"

"Sve je u redu, narod je navik'o na bedu", od starta su krenule oštre poruke sa bine i šutke ispred nje.
137 pregleda 0 komentar(a)
Iskaz, Foto: Filip Roganović
Iskaz, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.02.2017. 12:30h

Želja za izlaskom iz bijede, pravednijim društvom i mržnja prema ovakvom sistemu stvari su koje vezuju omladinu širom regiona. Pokazuje to i popularnost pančevačkog krosover benda Iskaz koji je u sklopu "Nikšićko rock's" mini turneje po Crnoj Gori sinoć zapalio podgorički "Montenegro pab".

Grupa koju predvodi Zoran Stefanov jedna je u nizu izvođača sa etiketom "društveno-politički angažovanih" koji su se pojavili tokom posljednje decenije i stiču sve više fanova zahvaljujući svojim antisistemskim porukama.

Poslije podugačkog čekanja, tek blizu ponoći Iskaz je poput velikih zvijezda izašao na binu ("Ni da nastupaju u londonskoj O2 areni", prokomentarisao je neko u publici), ali vrijeđelo je čekati jer su rokeri i reperi iz Pančeva sa maskama na licima odmah razmrdali publiku koja je napunila malo više od pola lokala. "Sve je u redu, narod je navik'o na bedu", od starta su krenule oštre poruke sa bine i šutke ispred nje.

"Jeste ponedjeljak, ali to ne znači da ne možemo da napravimo vrhunsku žurku", kazao je Stefanov između pjesama na oduševljenje publike. U narednih skoro dva sata Iskaz je pokazao da je u vrhunskoj formi, da je jedan od koncertno najspremnijih bendova dok su se nizale pjesme, uglavnom sa aktuelnog duplog albuma "Tanatos".

Pančevački sastav dominantno je servirao energičnu svirku na tragu starog Sunshinea ili kombinacije Public Enemya i Rage Against The Machina, te pokazao da je dostojan i dosta većih prostora.

Iskaz i jeste ranije imao jednu uspješnu svirku na Lake festu, a budući da izvođači koji preko zime nastupaju u "Montenegro pabu" često kasnije svrate i na nikšićki festival (imaju istog gazdu), moguće je da je ovo sinoć bila samo uvertira za koncert na Krupcu ovog ljeta.

Publika je pjevala u glas refrene pjesama, na momente toliko skakala da je prouzrokovala blagi zemljotres, a Stefanov je konstantno održavao vrelu atmosferu odličnom komunikacijom sa fanovima koje je često izazivao da budu još glasniji i potroše i posljednji atom energije u ludnici pred binom.

Pjesmu "Warfare", koju je bend radio sa popularnim Kojotom (ex Eyesburn) prepustio je publici na pjevanje, dok je za numeru "Mrakača" kazao da je njegov odgovor na tvrdnju da je hip hop mrtav.

"Mnogi misle da mi volimo tešku priču, ali mi volimo zabavu. Ako je vama dobro i nama je", poručio je pjevač u jednom trenutku i tom rečenicom praktično objasnio o čemu se radi kada je u pitanju njegov bend.

Mada se ponosno predstavlja kao "angažovan", Iskaz često ne nudi više od parola za uzvikivanje, a o krahu moralnih vrijednosti koji vide u našem društvu često poput svog prijatelja Marčela pjevaju sa elitističke pozicije "osviješćenih", pa to ponekad više liči na popovanje umjesto na ukazivanje na probleme.

Pančevački sastav atrakcija je za oči i uši uživo i garantuje odličan provod za ljubitelje kombinacije repovanja i gitarskih rifova. I to je to. Onima koji žele dublje da zagrebu ispod društveno-političkog angažmana ne nudi ništa više od mnogih drugih grupa koje su svoju popularnost dostigle jednostavnom porukom otkrivajući publici Ameriku - da sistem nas, pobogu, laže.

Kao predgrupa sinoć u Podgorici i preksinoć u Nikšiću prije iskaza je nastupio domaći pank sastav Punktriot.

Bonus video: