NOVI SINGL BENDA „NIČIM IZAZVAN” NOSI ZANIMLJIVU PORUKU

Bojan Gluvajić: Radio je simbol izgubljenih vremena

„Mediji se moraju odvažiti da se malo više bave edukacijom stanovništva”, smatra frontmen popularnog sastava
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2019. 03:04h

Nakon uspješnog albuma “Odlaziš” koji  je  objavljen 2015. godine, sve popularniji srpski bend “Ničim izazvan” sljedećeg ponedjeljka prezentovaće novi singl. Radijska premijera zakazana  je  za jutro, dok će video biti prikazan od 20 časova na MTV Adriji.

U pitanju  je  numera “Ko  je  ubio  radio ”, a ovim singlom članovi benda, kako ističe jedan od frontmena - vokal i gitarista Bojan Gluvajić željeli su da daju podršku mediju koji se, nažalost, gasi.

“Ova pjesma  je  u stvari osvrt na sva ona dešavanja danas kada se poptuno promijenio pogled na stvari iza i ispred nas. Naime, sve  je  propalo,  radio , mediji, kultura, sport, pa čak i potpuno drugačije vaspitavamo djecu, a njoj  je  u stvari ovaj video i ova pjesma najviše namijenjena”, otkriva Vijestima Gluvajić, ponosan što muziku benda “Ničim izazvan” slušaju i mlađe generacije.

“Naravno da ti bude drago kad neko dijete zapjeva tvoju numeru. Te informacije koliko mališani slušaju našu muziku uglavnom stužu iz našeg okruženja, ali drago nam  je  što  je  naša muzika dopadljiva i djeci”, priznaje Gluvajić.

Nakon što su snimili već nekoliko angažovanih pjesama u kojima opisuju stvarnos, ova će biti, najkritičnija.

“Svi su proizvodi sažvakani, da ne kažem prosti. Kao da  je  sve prilagođeno i uprošteno za šire narodne mase, a to meni i ostalim članovima benda smeta, jer se niko više ne trudi. Obrazovanje nam  je  potpuno palo, pošto  je  sve što  je  komplikovanije po strani, nema čak ni onih dječijih pjesama koje smo nekad slušali, knjige su drugačije, nema više obimnih lektira. Tako smo mi, kroz ovu pjesmu uzeli  radio  kao  simbol   izgubljenih   vremena ”, priča Gluvajić.

Nekada su upravo  radio  stanice pravile hitove, a danas  je  sve podređeno Internetu.

“Pozicija bojišta se promijenila. Nekada  je  cilj bio doći na  radio  stanice, kasnije na televizije, kako bi zahvaljujući tome što ti se pjesma vrti došao i do publike. Danas se sve vrti oko toga koliko ćeš povećati broj pregleda na Youtubeu ili broj pratilaca na društvenim mrežama”, objašnjava Gluvajić, dodajući da  je  za njega i dalje  radio  moćan medij.

“Međutim, i oni su promijenili politiku, i isključuju mogućnost da prave hitove, već su više za to da puštaju neke izlizane pjesme i hitove od prije 30 godina. Mi u bendu volimo  radio  i uvijek volimo kad na nekoj stanici čujemo nešto novo i kvalitetno. To nas natjera da ostanemo na toj frekvenciji. Veoma  je  bitno kad spoznaš nešto novo što može da te dotakne ili stimuliše da radiš”, kaže Gluvajić.

On smatra da se mediji moraju odvažiti da se malo više bave edukacijom stanovništva.

Do propasti  radio -stanica, umnogome  je  dovela i činjenica da, umjesto nekadašnje politike zapošljavanja muzičkih urednika, koji su morali imati obrazovanje, danas njihov posao obavljaju tonci.

“Sve se komercijalizovalo. U jednom intervjuu Lane Gutović  je  odlično kazao da vlasnici zapošljavaju proste urednike u cilju da na taj način privuku prostu publiku, a to  je  zaista najveća tragedija za narod. Nekada su voditelji i spikeri bili veoma cijenjeni, a danas u raznim rijalitijima čujem komentare poput “ne znaš da pjevaš, ali si lijepa i možeš biti voditeljka”, kao da  je  to jedini adut. Sve se maksimalno uprostilo, a ova pjesma  je  naš pokušaj bunta, koji će možda nešto promijeniti, a možda i neće”, svjestan  je  Gluvajić.

Na pitanje jesu li snimajući pjesmu otkrili “ko  je  ubio  radio ”, sagovornik Vijesti  je   je  kroz smijeh odgovorio:

“Nažalost, broj osunjičenih  je  velik, pa istraživanje ide u propast. Naša pjesma se završava sa porukom “živio  radio ”, to  je  kao i kraj one priče kad kralj umire i na kraju kažu “živio kralj”, tako i mi kličemo radiju koji umire jer poslije svakog kralja dođe drugi, pa se nadamo da ćemo uspjeti da kad umre  radio , vaskrsnemo neki novi”, zaključuje Gluvajić.

U spotu glumi proslavljeni rukometaš Nenad Peruničić

Posebnu podršku kad  je  u pitanju novi spot, Ničim izazvan  je  dobio od proslavljenog rukometaša, jugoslovenskog reprezentativca Nenada Peruničića, a u videu se takođe pojavljuju članovi hora osnovne škole “Ivo Andrić” i Dramskiog studija “Veljko Dugošević”.

“Bio  je  oduševljen kada  je  čuo o čemu se radi i rekao nam da ne učestvuje u ovakvim projektima, ali  je  naš poziv prihvatio, jer su u pitanju djeca. Zaista  je  bio očaravajući nježan i pažljiv prema mališanima koji se pojavljuju u spotu, a nama  je  učinio veliku čast”, priznaje Gluvajić.

Galerija