Bojan Gluvajić: Radio je simbol izgubljenih vremena

„Mediji se moraju odvažiti da se malo više bave edukacijom stanovništva”, smatra frontmen popularnog sastava
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2017. 17:07h

Nakon uspješnog albuma “Odlaziš” koji je objavljen 2015. godine, sve popularniji srpski bend “Ničim izazvan” sljedećeg ponedjeljka prezentovaće novi singl. Radijska premijera zakazana je za jutro, dok će video biti prikazan od 20 časova na MTV Adriji.

U pitanju je numera “Ko je ubio radio ”, a ovim singlom članovi benda, kako ističe jedan od frontmena - vokal i gitarista Bojan Gluvajić željeli su da daju podršku mediju koji se, nažalost, gasi.

“Ova pjesma je u stvari osvrt na sva ona dešavanja danas kada se poptuno promijenio pogled na stvari iza i ispred nas. Naime, sve je propalo, radio , mediji, kultura, sport, pa čak i potpuno drugačije vaspitavamo djecu, a njoj je u stvari ovaj video i ova pjesma najviše namijenjena”, otkriva Vijestima Gluvajić, ponosan što muziku benda “Ničim izazvan” slušaju i mlađe generacije.

“Naravno da ti bude drago kad neko dijete zapjeva tvoju numeru. Te informacije koliko mališani slušaju našu muziku uglavnom stužu iz našeg okruženja, ali drago nam je što je naša muzika dopadljiva i djeci”, priznaje Gluvajić.

Nakon što su snimili već nekoliko angažovanih pjesama u kojima opisuju stvarnos, ova će biti, najkritičnija.

“Svi su proizvodi sažvakani, da ne kažem prosti. Kao da je sve prilagođeno i uprošteno za šire narodne mase, a to meni i ostalim članovima benda smeta, jer se niko više ne trudi. Obrazovanje nam je potpuno palo, pošto je sve što je komplikovanije po strani, nema čak ni onih dječijih pjesama koje smo nekad slušali, knjige su drugačije, nema više obimnih lektira. Tako smo mi, kroz ovu pjesmu uzeli radio kao simbol izgubljenih vremena ”, priča Gluvajić.

Nekada su upravo radio stanice pravile hitove, a danas je sve podređeno Internetu.

“Pozicija bojišta se promijenila. Nekada je cilj bio doći na radio stanice, kasnije na televizije, kako bi zahvaljujući tome što ti se pjesma vrti došao i do publike. Danas se sve vrti oko toga koliko ćeš povećati broj pregleda na Youtubeu ili broj pratilaca na društvenim mrežama”, objašnjava Gluvajić, dodajući da je za njega i dalje radio moćan medij.

“Međutim, i oni su promijenili politiku, i isključuju mogućnost da prave hitove, već su više za to da puštaju neke izlizane pjesme i hitove od prije 30 godina. Mi u bendu volimo radio i uvijek volimo kad na nekoj stanici čujemo nešto novo i kvalitetno. To nas natjera da ostanemo na toj frekvenciji. Veoma je bitno kad spoznaš nešto novo što može da te dotakne ili stimuliše da radiš”, kaže Gluvajić.

On smatra da se mediji moraju odvažiti da se malo više bave edukacijom stanovništva.

Do propasti radio -stanica, umnogome je dovela i činjenica da, umjesto nekadašnje politike zapošljavanja muzičkih urednika, koji su morali imati obrazovanje, danas njihov posao obavljaju tonci.

“Sve se komercijalizovalo. U jednom intervjuu Lane Gutović je odlično kazao da vlasnici zapošljavaju proste urednike u cilju da na taj način privuku prostu publiku, a to je zaista najveća tragedija za narod. Nekada su voditelji i spikeri bili veoma cijenjeni, a danas u raznim rijalitijima čujem komentare poput “ne znaš da pjevaš, ali si lijepa i možeš biti voditeljka”, kao da je to jedini adut. Sve se maksimalno uprostilo, a ova pjesma je naš pokušaj bunta, koji će možda nešto promijeniti, a možda i neće”, svjestan je Gluvajić.

Na pitanje jesu li snimajući pjesmu otkrili “ko je ubio radio ”, sagovornik Vijesti je je kroz smijeh odgovorio:

“Nažalost, broj osunjičenih je velik, pa istraživanje ide u propast. Naša pjesma se završava sa porukom “živio radio ”, to je kao i kraj one priče kad kralj umire i na kraju kažu “živio kralj”, tako i mi kličemo radiju koji umire jer poslije svakog kralja dođe drugi, pa se nadamo da ćemo uspjeti da kad umre radio , vaskrsnemo neki novi”, zaključuje Gluvajić.

U spotu glumi proslavljeni rukometaš Nenad Peruničić

Posebnu podršku kad je u pitanju novi spot, Ničim izazvan je dobio od proslavljenog rukometaša, jugoslovenskog reprezentativca Nenada Peruničića, a u videu se takođe pojavljuju članovi hora osnovne škole “Ivo Andrić” i Dramskiog studija “Veljko Dugošević”.

“Bio je oduševljen kada je čuo o čemu se radi i rekao nam da ne učestvuje u ovakvim projektima, ali je naš poziv prihvatio, jer su u pitanju djeca. Zaista je bio očaravajući nježan i pažljiv prema mališanima koji se pojavljuju u spotu, a nama je učinio veliku čast”, priznaje Gluvajić.

Galerija

Bonus video: