Filip Dizdar: "Nije lako biti Travolta"

“Travolta ima tu jednu ležernost dok pleše, pogotovo u filmu 'Pulp Fiction'. Mislim da je Travoltin ples evoluirao mimo njega kroz sve filmove u kojima je plesao, od 'Greasa', 'Michaela', 'Pulp Fictiona' pa do nekog sljedećeg, za mene se 'Travolta' u pjesmi odnosi više na ples nego na njega” objasnio je muzičar.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2017. 17:36h

Prošlo je tačno nedjelju dana od kako je hrvatski muzičar, reditelj i fotograf Filip Dizdar predstavio svoj novi singl “Travolta”.

“Reakcije su odlične, i na pjesmu, a posebno na spot. Ja sam veoma zadovoljan, dok sam pisao pjesmu imao sam i viziju spota u glavi, a moj režiser Mario Mlakar je došao jako blizu toj viziji. A i ispunio sam sebi želju koju imam već neko vrijeme, a to je da imam plesni spot, koliko god loše ja plesao”, priznaje u razgovoru za Vijesti Dizdar.

Za razliku od njegovog priznanja kako se na plesnom podijumu ne snalazi baš najbolje, tekst njegovog novog singla govori o djevojci koja dobro pleše. Mladi muzičar joj je za partnera odabrao Travoltu. No, kako on nije jedini glumac koji je kroz svoje filmske projekte pokazao plesni potencijal, na pitanje šta mu se to u plesnim pokretima kod Travolte najviše sviđa, pa mu je posvetio pjesmu, Dizdar odgovara:

“Travolta ima tu jednu ležernost dok pleše, pogotovo u filmu 'Pulp Fiction'. Mislim da je Travoltin ples evoluirao mimo njega kroz sve filmove u kojima je plesao, od 'Greasa', 'Michaela', 'Pulp Fictiona' pa do nekog sljedećeg, za mene se 'Travolta' u pjesmi odnosi više na ples nego na njega” objasnio je muzičar.

Svoje imitatorske sposobnosti Dizdar je pokazao i kroz hrvatsku veziju televizijske forme “Tvoje lice zvuči poznato”, pa mu je to dalo ideju da snimi spot u kojem će glumiti Travoltu, a o tome koliko je teško, s obzirom na to da nije plesač, biti Travolta, Dizdar otkriva:

“Pa s obzirom na to da ja ne znam plesati u spotu sam glumio sebe koji pokušava da bude Travolta i zaista moram priznati da to nije nimalo lako. Poenta je doći do te faze da te briga što te svi gledaju dok improvizuješ plesne pokrete, i tad oni postanu uvjerljivi, bez obzira što izgledaju smiješno”, ističe Dizdar.

Inspiracija za ovaj singl, došla mu je “prirodno”, pa su se trudili da je duhom naprave da podsjeća na disko, a muzikom se i dalje bavi iz ljubavi, pa ne planira da pravi kompormis kako bi se ono što radi svidjelo publici.

“Kod mene nema drugog načina. Muzika mi je nešto najintimnije što mogu dati, i ako to pretvorim u posao i nešto namjenski, neće mi više biti ni toliko vrijedno, a niti zabavno”, tvrdi muzičar.

Kako je žanr koji radi mnogo bliži onome koji rade strane zvijezde, nego njegove kolege sa ex-Yu prostora, Dizdar ne krije da razmišlčja o inostranoj karijeri.

“Planiram uskoro poslovno putovanje u Njujork, međutim, siguran sam da će me, makar još neko vrijeme, posao i karijera držati u Hrvatskoj”, otkriva Dizdar.

Vreba ga obožavateljka iz komšiluka

O ljubavnom životu mlađeg brata hrvatske pjevačice Natali Dizdar ne zna se puno, sem da je trenutno opet slobodan.

O tome, kako izlazi na kraj sa obožavateljkama Dizdar priznaje:

“Pa s obzirom na to da zbog posla rjeđe izlazim i uglavnom se družim s prijateljima, jako dobro stoji situacija za sad. Iako jedna u zgradi preko puta me uvijek vreba”, priznaje sagovornik Vijesti.

Galerija

Bonus video: