Kojot: Ne postoji dobar kapitalizam, a ovaj naš je najgori

"Svi vidimo što se već godinama dešava, bespomoćno gledamo jer jednostavno nije u moći običnog i malog čovjeka to da promjeni. Ali opet treba podsjećati ljude na to"
78 pregleda 0 komentar(a)
Kojot, Foto: Facebook
Kojot, Foto: Facebook
Ažurirano: 25.01.2017. 17:09h

Sva je prilika da će za Nemanju Kojića Kojota, srpskog muzičara publici možda najpoznatijeg po nekadašnjoj ulozi frontmena grupe Eyesburn, biti veoma produktivna godina. Počela je novim solo singlom "Modern Age Slavery" za koji je snimljen i spot koji se može pogledati na YouTube servisu, a Kojot je u razgovoru sa "Vijestima" kazao da ova pjesma najavljuje čak dva albuma koja planira da objavi ove godine.

"Pjesma je nastala prošle jeseni, a producirao ju je House of Riddim iz Austrije, poznata produkcijska kuća. Tekst je inspirisan novim svjetskim poretkom, onim što svi vidimo da se već godinama dešava, bespomoćno gledamo jer jednostavno nije u moći običnog i malog čovjeka to da promjeni. Ali opet treba podsjećati ljude na to što se dešava, biti svjestan u svakom trenutku da sve ovo oko nas je definitivno kapitalističko uređenje, ali u najgorem mogućem smislu, sve više preovladava i sve je više u funkciji novca. Danas se sve sa novcem rješava", ističe poznati muzičar.

Na pitanje da li moderno ropstvo za njega znači robovanje tokovima kapitala Kojot odgovara potvrdno, ali kaže i da je veće od toga.

"Sami možete da vidite kako izgleda jedan prosječan dan čovjeka danas. Svi su satima vezani za Internet i ne postoji nijedan drugi način komunikacije, sem Interneta koji je jako dobro kontrolisan i na kome se čak i nama nebitni podaci bilježe u kompjutere, kako bi eventualno jednog dana bili čak i zloupotrebljeni kontra nas samih. Mislim da je svima jasno da je ovaj svijet u posljednjih desetak godina jako promjenio svoj tok i da ropstvo ne mora biti samo fizičko ili monetarno, može biti i drugačije", objašnjava on.

Upitan što je alternativa, Kojot priznaje da nema rješenje, ali da je bitno da se ne ušuškamo u te nove tokove koje opisuje, jer smatra da ćemo na taj način vremenom izgubiti sve što je ljudski.

"Odnosi među ljudima se mijenjaju, monterani poredak, sve se mijenja... Ako nemaš danas karticu, PayPal, ako nisi umrežen na Internetu ne možeš ni da kupiš ni da prodaš. Ja se negdje tražim tu da nađem balans, pošto moram biti umrežen sa ljudima van svoje zemlje i naravno postoje dobre strane svega toga, ali kažem - održati nekako balans da ostanem pri normalnim ljudskim, prirodnim vrijednostima", priča muzičar.

Kaže da živimo u najgoroj vrsti kapitalizma, da li to znači da vjeruje da postoji dobar kapitalizam? Kojot odgovara odrečno.

"Kapitalizam je kapitalizam, ali ovo je jedno novo ruho za koje se nismo nadali da će ovako naglo da napreduje. A upravo smo svi mi sami pomalo krivci zato što smo se prepustili tom izobilju koje izlazi iz tih kutija i koje nas hipnotiše, da se čak se ni ne viđamo više. Komuniciramo kroz mašine, trgujemo kroz mašine, razmjenjujemo misli i osjećanja sva moguća kroz mašine... Sve je nekako kontrolisano i pod nečijim velikim okom", uvjeren je on.

Kada se vratimo nazad na muziku, Kojot najavljuje da će njegov novi solo album biti gotov do sredine godine, ali kaže da je ovih dana prije svega posvećen njegovom novom metal/hardkor bendu Remedy.

Nova Kojotova grupa, koju je oformio nakon raspada kultnog Eyesburna, imala je do sada par svirki, a iduće nedjelje će se, po riječima frontmena, uputiti u Amsterdam gdje će raditi na albumu prvijencu koji se može očekivati do jeseni. Prethodno će, naravno, publika biti u prilici da čuje par singlova. Remedy u prevodu znači lijek, a Kojot ističe da je njemu muzika lijek za sve.

"Remedy je neki nastavak priče koju sam imao sa Eyesburnom, novi bend tog muzičkog stila, ali možda i više rok i hardkor. Sviram sa starim bubnjarem iz mog prvog bend, sa kojim sam posljednji put svirao 94. godine. Poslije 20 i kusur godina smo počeli opet zajedno da sviramo i osjećamo se kao da smo posljednju probu imali juče. Tako da je sve to na nekom tragu onog mog izvornog muzičkog izraza. Ako bi mogli da uporedimo sa nekim Eyesburn albumom onda bi to bio definitivno 'Dog Life', samo 25 godina kasnije. Znači tvrda priča prije svega", otkriva Kojot.

Što se tiče njegovog solo albuma, koji će objaviti pod pseudonimom Hornsman Coyote, muzičar kaže da još bira muzičke podloge koje će iskoristiti, a koje mu pristižu iz Engleske, Njemačke, Francuske...

"Mislim da će za razliku od prethodna dva, koje sam radio sa Soulcraftom, ovaj album biti mnogo šareniji. Pokrivaće sve muzičke potpravce u rege muzici osim danshola. Imaće i momente UK daba i novog rutsa, ali uglavnom će to biti ruts rege", dodaje on.

Logično, uz nova izdanja idu i promotivne svirke, ali poziva za gostovanje u Crnoj Gori za sada nije bilo, kaže Kojot.

"Ja se stvarno nadam da ću doći uskoro. To kao i uvijek je više do lokalnih promotera i ako se neko u Crnoj Gori sjeti da me nazove. Mogu da me kontaktiraju na hornsmancoyote@gmail.com Tu sam uvijek na raspolaganju,izvolite, javite se", poziva muzičar.

Spot za "Modern Age Slavery" potpisuje Đurđica Gajić, a u njemu su iskorišćeni i snimci predstave "Pomahnitali" na kojima se pojavljuju glumci Tatjana Kecman i Miloš Đorđević. Pjesmu je u audio formatu moguće besplatno preuzeti putem linka dostupnog ispod videa na YouTube servisu.

Bonus video: