"Danas svako kome je dosadno i nema talenta, ali ima fizičke atribute misli: 'Ah, biću pjevačica'"

Mada ponekad pokušavaju da je smjeste u isti koš sa pop pjevačicama kao što su Jelena Rozga i Severina, Ivana uvijek oštro ističe kako ne pripada toj ekipi.
0 komentar(a)
Ivana Kindl, Foto: Privatna arhiva
Ivana Kindl, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.01.2017. 14:00h

Hrvatska pjevačica Ivana Kindl jedna je od pionirki R'n'B zvuka na ovim prostorima. Mada ponekad pokušavaju da je smjeste u isti koš sa pop pjevačicama kao što su Jelena Rozga i Severina, Ivana uvijek oštro ističe kako ne pripada toj ekipi. Ove godine proslaviće 15 godina karijere, pa je tim povodom prvi put razgovarala sa "Vijestima" o prošlosti i budućnosti, te o tome što je izdvaja od pomenutih "koleginica".

Kako ste zadovoljni postignutim u godini za nama?

Prošla godina mi je donijela najvažniji novitet, a to je potpisivanje ugovora sa novim diskografom Universalom i sa njima sam dobila novi vjetar u leđa koji mi je baš bio potreban. S prvim singlom koji smo izbacili na proljeće neočekivano potpuno pjesma "Dobra stvar", brzi gruvi pop sa primjesama fanka i soula, je postigla izvrstan uspjeh i bila sedam mjeseci na glavnoj hrvatskoj top listi. Kako sam u muzici 24 sata na dan, jer mi je to i hobi i posao, samo mi je bilo bitno da nastupam i da sam kreativna i tako je i bilo. Preko ljeta sam imala dosta svirki, na jesen izbacila novi singl "Najbolje" i završila godinu opet koncertima.

Kakvi su planovi za ovu, novi album?

Izbaciti najmanje dva singla. Za nedjelju dana nastupam na Zagreb festu u duetu sa jednim mladim muzičarem Elvis Sršen i bend NoA, imamo jednu pop/R'n'B stvar koju ćemo izvesti. Već na proljeće radimo na novom solo singlu, imam izvrsnu melodiju... Neću ići u neke dugoročne planove jer nikad ne znaš što će se dogoditi, ali priželjkujem puno nastupa u raznim kombinacijama.

Vjerujete li više u formu albuma, s obzirom da nije više popularan?

Albumi se ne prodaju u ovom novom dobu Interneta, ali nama muzičarima albumi još uvijek dobro dođu, jer imaš jednu cjelinu, radiš turneju na kojoj ćeš promovisati te nove pjesme. Izdavačima se pretpostavljam ne isplati, ali mi umjetnici još uvijek volimo albume.

Kad smo kod nastupa, nikad niste bili u Crnoj Gori, je li bilo poziva?

Uvijek je bilo nekih pokušaja, ali nikad realizacije, zbog čega mi je zaista žao jer odavno želim da dođem u Crnu Goru. Vjerovatno zato što sam muzičar koji se bavi urbanijom muzikom, a danas nas ima jako puno pa moraš imati i malo sreće da te primjete. Ali nadam se da će se to promijeniti, imam veliku želju da dođem.

Kažete da vam je muzika i hobi?

U smislu da ako ću se baviti nečim sa strane osim muzikom, opet će to biti muzika. Možda neki drugi projekti, to mi je super, osim solo karijere imati i neke projekte sa strane. Tako da sad planiram sa jednim DJ-em da radim neki elektro pop za vanjsko tržište, pa imam i tribute to swing projekat sa Davorom Pekutom, jednim našim pjevačem jako ugodnog glasa i stila, gdje se izvode samo sving i džez kaveri. Velika želja su mi i mjuzikli recimo, voljela bih da se pronađem u nekom.

Kako vam danas poslije 15 godina izgleda dosadašnja karijera, na što ste najponosniji?

Prije 15-16 godina kad sam se probijala bilo je potpuno drugačije vrijeme i puno lakše uspjeti samo sa talentom. Danas se to dosta izmjenilo, svi znamo da caruje površnost, ali ja se držim beskompromisno muzike i u funkciji sam muzike. Mada znam da sam na svojevrsnoj margini zbog toga što ne padam na ove propratne pojave poput skandala i skidanja, smatram da to nema smisla, a nije ni dostojanstveno za ženu. Znam da je teže, ali opet jednog dana kad ostarim i kad se budem osvrtala biću sretna jer sam tu gdje jesam zbog svojih pjesama i svog pjevanja, ne zbog nečega što smatram nebitnim. Nije lako, treba imati puno vjere, posebno u sebe.

Više puta ste naglašavili da vas ne trpaju u isti koš sa pjevačicama kao što su Severina i Rozga?

Imamo puno muzičara, možda i previše svega i svačega, ali fale kriterijumi. Čini mi se danas da svako kome je dosadno i nema talenta, ali ima fizičke atribute misli: "Ah, biću pjevačica". Previše je trivijalizovan taj pojam pjevačice. To je nekad bila diva koja je pjevala, prenosila emociju muzikom, a danas je teško ljudima da te percipiraju kao pjevačicu samo zbog pjevanja. Balkan, nažalost, nema previše sluha za R'N'B. Zato sam se prebacila na pop koji je aranžmanski cjelovitiji, a možeš zalaziti i u druge žanrove.

Koliko ima u vašim pjesmama ličnih iskustava, za koju bi rekli da je najličnija?

Na početku karijere sam imala hit "Ja neću biti kao druge" i imala je poruku upravo te jake, snažne žene koja želi da bude ono što jeste. To je autobiografska pjesma. Ima ih još, recimo "Promjenljiva" je potpuno o meni i nekim normalnim ženskim promjenljivim stanjima. Ima tih nekih ljubavnih tematika za koje sam malo uzimala iz svog, malo iz tuđih života, ali recimo "Želim više" pjeva o nekim mojim razmišljanjima o tome kako bi svi trebalo da teže višem, većem, boljem, ali sam primjetila da takve poruke ne uspijevaju, nažalost, da dopru do ljudi. Jer prolaze neki jeftiniji tekstovi, tako da poruke primaju i traže ljudi koji slušaju muziku zbog slušanja, a ne zbog gledanja.

Još uvijek smo u patrijarhalnom sistemu, ali sve je više jakih, samosvjesnih žena na muzičkoj sceni

Još uvijek smo u patrijarhalnom sistemu, to se na Balkanu baš osjeća u više sfera. U muzičkom primjećujem da kad pjevačica istupi sa nekom iskrenošću često će biti prozvana za razliku od muškaraca. Događa se da se pjevačima opraštaju neki ekscesi koji ženama ne bi nikada. Jake, samosvjesne žene u Hrvatskoj polako niču, mislim da se sad stvorila jedna scena koja nema veze sa estradom, koja je iznjedrila mnoge zanimljive kantautorke, tako da se nešto mijenja. Još uvijek je to nedovoljno dostupno u medijima, ali ima ih i to je užasno bitno. Remi je tu jedna prava pionirka, verbalno moćna žena koja se usudila da prigovori i naišla na hajku protiv nje, ali je to super podnijela. Rekla je istinu, a istina boli.

Zanimljivo je i ja kada sam počinjala sa tim R'n'B zvukom da su to tada samo djeca slušala, dok je odraslima sve to bilo čudno.

Bonus video: