Neumorni Pippo Corvino: Treći album u godinu dana

"Angelu sam otkrio prošlog januara švrljajući po Internetu i preslušavajući muziku različitih autora. Kupila me je u roku od minute. Muzika toliko dirljiva, intimna i jednostavna, koja mi je otovorila jedan beskrajan novi pogled"
95 pregleda 1 komentar(a)
pippo corvino, Foto: Privatna arhiva
pippo corvino, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.01.2017. 19:36h

Jedan od najtalentovanijih crnogorskih gitarista Filip Gavranović, koji nastupa pod pseudonimom Pippo Corvino, snimio je novi album sa poznatom austrijskom džez pjevačicom Angelom Trendle. izdanje pod nazivom "Getting Out of the Envelopes" izaćiće 20. januara pod etiketom austrijskog "Cracked an Egg Recordsa" i sadržaće 13. numera, a Gavranović je za "Vijesti" otkrio da je do saradnje došlo potpuno neplanirano.

"Angelu sam otkrio prošlog januara švrljajući po Internetu i preslušavajući muziku različitih autora. U nekom trenu sam nabasao na snimak jedne njene pjesme. Kupila me je u roku od minute. Muzika toliko dirljiva, intimna i jednostavna, koja mi je otovorila jedan beskrajan novi pogled. Njen glas, stav i muzičko izražavanje me je držalo u tišini nepuna dva dana koliko mi je trebalo da preslušam par njenih albuma. Nakon toga sam ju kontaktirao na jedan netipičan način. Uzeo sam bez njenog znanja snimak pjesme 'Conclusion In a Flat' i preko njega snimio nekoliko instrumenata raširvši postojeći aranžman i poslao joj remiks uz pitanje da li bi mogla da se zamisli u nečemu takvom... Ispostavilo se da sam je kupio na taj način, kao i ona mene prethodno”, objasnio je Gavranović.

Ono što je posebno karakteristično za ovo izdanje je što crnogorski gitarista i austrijska pjevačica nisu radili zajedno uživo, već su se sreli tek poslije tri mjeseca rada preko Interneta.

Gavranović je kazao da je i ostatak albuma rađen na sličan način kao i njegov remiks pjesme “Conclusion in a Flat”.

“Oboje smo na sreću mogli da snimamo u kućnim studijima, odvojeno smo radili na idejama koje smo skupa stavljali u pjesme na takav način da danas ne mogu sa sigurnošću reći ko je napisao koje djelove”, ističe gitarista i dodaje da je album rađen na različitim lokacijama - u Gracu, Beču i malom austrijskom selu Paka Štauze.

Angela je vrlo cijenjena na austrijskoj muzičkoj sceni, a Gavranović kaže da dosta govori i činjenica da se njeni posljednji albumi i dalje doštampavaju.

Crnogorski gitarista sa prebivalištem u Austriji imao je niz saradnji u posljednje vrijeme sa raznim muzičarima, a pokušao je da objasni po čemu se najnovija ističe.

“Dovoljno je reći da je 'Getting Out of the Envelopes' vjerovatno najbolja produkcija koja je izašla iz mog studija, a to je nešto što smo izvukli jedno iz drugog. Možda na kraju i nismo ništa naučili jedno od drugog. Možda smo samo našli i izvadili iz sebe ono što smo zapravo odavno znali”, kazao je on.

Crnogorski gitarista Filip Gavranović snimio je novi album "How Far Is the Moon", u saradnji sa danskim kontrabasistom Mortenom Ramsbelom i turskim pijanistom Anilom Bilgenom, koji će izaći 4. oktobra pod austrijskom etiketom "Natango Music".

Album sadrži 12 numera i sniman je krajem oktobra u studiju "Artesuono" u Udinama. Produkciju potpisuje Hajnrih fon Kalnajn, a miks i mastering Stefano Armerio.

Gavranović, koji nastupa pod pseudonimom Pippo Corvino, je za "Vijesti" kazao da je projekat nastao na inicijativu Ramsbela, jednog od najtraženijih kontrabasista u Evropi, nakon što je na njega jak utisak ostavio diplomski koncert koji je crnogorski gitarista sa Bilgenom imao na Univerzitetu za muziku i izvedbene umjetnosti u Gracu.

"On je ponudio saradnju mi smo prihvatili i upustili se u stvaranje onoga što su kritičari nazvali kamernim džezom, zbog toga što ima odlike kamerne, odnosno sobne muzike s obzirom na to da je u pitanju netipičan instrumentalni sastav: klavir, gitara i kontrabas, bez perkusivnih instrumenata, što se može nazvati tom idejom vodiljom. Dakle, vratiti se malo onamo odakle smo došli, a to u našem slučaju nije baš džez već klasična muzika. Stoga sam se u ovom projektu okrenuo samo akustičnim instrumentima i akustičnom zvuku", otkrio je Gavranović.

On je kazao da je proces snimanja bio jednostavan - trio je samo ušao u studio i uživo odsvirao 12 kompozicija koje su rezultat dvogodišnje saradnje, bez nasnimavanja.

Gavranović i ekipa već planiraju koncertne turneje, a zasada su zakazani nastupi u Austriji, Njemačkoj i Danskoj. Muzičar dodaje da postoji mogućnost i da se turneja nastavi van Evrope, odnosno u Japanu iduće godine. U planu je i gostovanje u Crnoj Gori, ali jedan od najtalentovanijih crnogorskih gitarista ističe da je još rano o tome detaljnije govoriti.

Album "How Far Is the Moon" biće dostupan u fizičkom i digitalnom formatu, a moći će da se nabavi putem sajta izdavačke kuće Natango Music, kao i u onlajn muzičkim prodavnicama kao što su Amazon i iTunes. Biće, takođe, dostupan i na svim koncertima ovog trija.

Gavranović je prethodno izdanje "Come to Ligh", na kojem je sarađivao sa švajcarskom pjevačicom Ćinzijom Katanijom, objavio početkom godine, a kaže da je veoma zadovoljan kako je album prošao.

"To je prvi projekat koji sam potpisao i kao producent i koji je izdala strana izdavačka kuća i veoma je pozitivno što iako trenutno nema koncerata sa tim projektom ljudi na mojim koncertima traže još uvijek taj album", otkrio je on.

Bonus video: