Fank se vraća na velika vrata

"Bend ima već dva albuma od ranije, pa ne žurimo puno sa sljedećim. Izlaziće pjesma po pjesma u razmacima od po par mjeseci i vjerovatno će svaka biti ekranizovana"
85 pregleda 0 komentar(a)
Maraqya, Foto: Facebook
Maraqya, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.01.2017. 17:40h

Nakon duže pauze bez izdanja, beogradski bend MaraQYa koji za mikrofonom predvodi crnogorski pjevač Marko Vlahović objavio je novu pjesmu "Zavisan od tebe" i prateći spot koji se može pogledati na YouTube servisu.

Na ovaj način Beograđani su predstavili i novu postavu koja već uveliko radi na novom materijalu, poslije dva albuma koliko je bend izdao od osnivanja 2008.

"Spot je sniman na par lokacija u Beogradu, između ostalog na jednoj zgradi sa koje se vidi cijeli grad, ima i nekih scena kod Sajma. Super je bila atmosfera na snimanju, kao da smo izašli u provod. Krivo mi je što nemamo making of, bio bi vrlo zanimljiv, jer je bilo baš smiješnih momenata, pošto je duvao jak vjetar, a mi se nismo bili baš dobro obukli za to", prisjetio se Vlahović u razgovoru za "Vijesti", pričajući o snimanju videa koji je režirao Nikola Miljković.

Vlahović je kazao da je "Zavisan od tebe" prva pjesma koju je MaraQYa napravila od kada je on postao frontmen, pa su zbog toga odlučili da nju prvo i objave.

Bend inače, prema riječima pjevača, već ima spremnih pet-šest pjesama koje će tokom godine izlaziti kao singlovi na svakih par mjeseci.

O albumu za sada ne razmišljaju, mada Vlahović ne otpisuje mogućnost da će se pojaviti.

"Bend ima već dva albuma od ranije, pa ne žurimo puno sa sljedećim. Izlaziće pjesma po pjesma u razmacima od po par mjeseci i vjerovatno će svaka biti ekranizovana, pa kad se nakupi pjesama vjerovatno ćemo to skupiti u treći album. Jer pjesama već sad imamo za cijeli album, ali znaju svi više da albumi danas nemaju nekog pretjeranog smisla, osim kao lična karta benda, a MaraQYa već to ima", objašnjava pjevač.

Mada se po novom singlu ne bi reklo da se mnogo toga promijenilo u zvuku beogradskog sastava, Vlahović otkriva da će naredne pjesme malo više naginjati ka fanku, umjesto soulu kakav je slučaj bio do sada, jer to više leži njegovim pjevačkim sposobnostima.

"Ali se ne opterećujemo sa tim, sve što nama zvuči dobro i što vidimo da pliva, da dobro leži bendu, to ćemo plasirati, jer nemamo nekih ograda u glavi da to mora da zvuči ovako ili onako. Naravno uvijek je to neki fank, soul, R'n'B... Ali za razliku od prethodnog pjevača, Marka Luisa, moje pjevanje i sama pojava najviše vuče ka fanku", ističe Vlahović.

"Zavisan od tebe" je hitična, pjevač se slaže da podsjeća na najbolje radove Dina Dvornika ili čak Kneza iz 90-ih i Vlahović smatra da na ovim prostorima ima publike za takav zvuk.

"Mislim da ima, mada to nekad tako ne izgleda. Ali mi ne razmišljamo puno o tome, samo se trudimo da što bolje pravimo muziku kakvu volimo. Od 80-ih i Dina Dvornika i Olivera Mandića takva je muzika počela da dobija na popularnosti kod nas, onda je to prekinuo rat, ali nije da nema ljudi koji to vole. Fank, čak i soul i te srodne crnačke muzike te ne mogu ostaviti ravnodušnim, sve i da ih ne slušaš, pokrenuće te da plešeš, da mrdneš malo... A evo vidimo da se na globalnoj mejnstrim sceni fank vraća na velika vrata, recimo Bruno Mars razvaljuje sa čistim old skul fankom moderno isproduciranim", mišljenja je Vlahović.

Vlahović je do sada u karijeri prošao kroz niz bendova kao što su Nuclear Mama i Crveno i crno, a uglavnom se bavio rok ili fank zvukom.

Na pitanje koji mu je zvuk srcu bliži, kaže da ne može to da odvoji.

"Na rok muzici sam odrastao, to sam prvo počeo da sviram i pjevam, pošto sam svirao bas gitaru u jednom hevi bendu i ostali članovi su mi se čudili, jer sam u isto vrijeme slušao Marvina Geja, Kurtisa Mejfilda, dosta bluza... I uvijek im je bilo čudno kako mogu to da kombinujem, ali meni nije to nespojivo, ja dijelim muziku samo na iskrenu i neiskrenu, nemam nikakva ograničenja u tom smislu... Mislim da danas ni nema smisla postavljati zidove i ograničavati se žanrovski. A svoje pjevanje opisujem kao soul fank, ali sa energijom rokenrola", ističe Vlahović.

Osim MaraQYe, on je pjevač i u beogradskom rok bendu Pop Star, čiji je član i nikšićki bubnjar Ivan Perović.

Pop Star je prije dvije godine objavio debi album, a sada prema riječima Vlahovića radi na nasljedniku.

"Imamo novog gitaristu, evo već skoro godinu dana. Svirali smo u februaru u Hali sportova kao predgrupa Hladnom pivu i glavnom gradu Bjelorusije Minsku gdje nisam nikad u životu pomislio da ću otići, ali eto svirali smo tamo na trgu u sklopu Dana Beograda, išlo je nekoliko bendova i bilo je sjajno. Već smo počeli da spremamo pjesme za drugi album i veoma smo zadovoljni. Malo se promijenio zvuk, jer prvi album je rađen sa drugim pjevačem kojem je višeo ležao neki hevi, čak i HC zvuk, a sad će sve to biti malo melodičniji. Daleko od toga da je komercijalnije, ali je malo melodičnije, manje rifova, više pjevanja, ali je i dalje tvrdo", tvrdi Vlahović.

Bonus video: