Potparić na festivalu u čast Pjacole

“Upoznati nove ljude, novu kulturu zaista je jedno veliko iskustvo i predivan osjećaj. Iz Evrope smo bili samo nas dvoje, rumunska operska pjevačica Andrea Vieru koja je takođe održala koncert i ja. Boravio sam tamo pet dana, a pamtiću ih čitav život jer je Pjacolin festival kruna moje dosadašnje karijere”, kaže muzičar iz Pljevalja
139 pregleda 0 komentar(a)
Nemanja Potparić, Foto: Privatna arhiva
Nemanja Potparić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.12.2018. 14:04h

Harmonikaš Nemanja Potparić boravio je nedavno u Argentini gdje je učestvovao na njihovom festivalu posvećenom jednom od najznačajnijih kompozitora tango muzike Astoru Pjacoli.

“Bio sam pozvan od strane organizatora festivala još u septembru prošle godine da održim koncert i masterklas. Uputiti poziv godinu dana unaprijed govori koliko je festival ozbiljan. Posjetu Buenos Ajresu iskoristio sam da se upoznam i sa našim predstavnicima dijaspore u Argentini. Oni su mi čak i priredili sjajan doček”, prisjeća se Potparić dodajući da je dio sredstava za put u Argentinu dobio od Ministarstva kulture.

Muzičar ne krije da mu je velika čast što je dobio priliku da učestvuje na ovoj manifestaciji.

“Veliku zahvalnost dugujem organizatorima na pozivu. Upoznati nove ljude, novu kulturu zaista je jedno veliko iskustvo i predivan osjećaj. Iz Evrope smo bili samo nas dvoje, rumunska operska pjevačica Andrea Vieru koja je takođe održala koncert i ja, tako da je ovo veoma značajno za mene i nju jer su ostali učesnici festivala bili iz Sjeverne i Južne Amerike. Boravio sam tamo pet dana, a pamtiću ih čitav život jer je Pjacolin festival kruna moje dosadašnje karijere”, kaže muzičar iz Pljevalja.

Festival u čast Pjacoli traje tri mjeseca, a pored koncerata posjetioci su mogli da uživaju u filmskim projekcijama, predavanjima koji su vezani za istoimenog kompozitora i stvaraoca tango muzike. Za jednu od radionica bio je zadužen i Potparić.

“To je bio blok čas gdje sam polaznicima pokazao udžbenike iz harmonike iz kojih mi učimo, a trudili smo se da razmijenimo iskustva kad su tehnike sviranja u pitanju. Tako da nijesu samo oni učili od mene, već i ja od njih”, otkriva Potparić.

Ipak za koncert koji je imao u okviru festivala se posebno pripremio.

“Naravno da su djela Pjacole bila neizbježna, ipak je njemu posvećen festival, ali sam dio koncerta posvetio i drugim žanrovima, pa sam svirao i kompozicije klasične muzike pisane za harmoniku”, ističe Potparić.

Pored velikog broja koncerata u Crnoj Gori i ostalim evropskim zemljama, prilika da svoj rad izloži u Južnoj Americi Potpariću mnogo znači.

“Boravak u Argentini vidio sam kao sjajnu priliku da predstavim svoj rad i zemlju odakle dolazim. Takođe, potrudio sam se da predstavim i djela domaćih kompozitora. To je ipak nešto što njihovoj publici nije poznato, pa je bila sjajna prilika da čuju nešto novo. Tako sam izveo kompozicije Dalibora Đukića i Aleksandra Nikolića, a publika je imala jedinstvenu priliku da čuje tango na balkanski način”, ističe Potparić.

Bonus video: