Većina obećanja ne dočeka ni februar

O obećanjima koje daju sebi pričale su pjevačice Natali Dizdar i Emina Jahović, muzičari Jurica Pađen, Vanja Radovanović i Amel Ćurić, kao i glumac i pjevač Slavko Kalezić.
0 komentar(a)
Emina Jahović, Foto: Privatna arhiva
Emina Jahović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.01.2017. 20:06h

Koliko puta smo sebi dali obećanje da ćemo od Nove godine, od sjutra, od prvog u mjesecu promijeniti život, navike, okrenuti novi list, da nećemo ponavljati iste greške, da ćemo “drugi put pametnije”.

Često se sve to završi samo na obećanjima, a upravo time dajemo sebi prostora da još malo “živimo po starom”.

O obećanjima koje daju sebi pričale su pjevačice Natali Dizdar i Emina Jahović, muzičari Jurica Pađen, Vanja Radovanović i Amel Ćurić, kao i glumac i pjevač Slavko Kalezić.

“Ono što sam davno obećao sebi je da više neću obećavati, i opet to prekršim”, priznaje Jurica Pađen. Inače, hrvatski muzičar je jedno od obećanja pretočio u pjesmi “Od sjutra više ne pušim”, a kaže da ima još inspiracije, s obzirom na to da često sebi obećava da će voditi zdraviji život.“E, koliko sam samo puta rekao sebi da ću biti aktivniji i da ću se više kretati u prirodi. No, moram priznati da sam u posljednje vrijeme počeo to i da praktikujem. Ne dešava se rijetko i da odlučim kako je vrijeme da smanjim količine mesa koje konzumiram, ali nikako da to i ostvarim”, iskren je Pađen.

Atraktivna kantautorka Emina Jahović ne krije da je više puta pomislila da je došlo vijeme da neke navike u svom životu promijeni.

“Obećavam i sebi i drugima da neću više nikada kasniti, ali su već digli ruke od mene”, priznaje kroz smijeh Jahović.

Za razliku od Pađena i Jahovićeve, popularni bosanskohercegovački pjevač i pobjednik posljednjeg serijala X Faktor Amel Ćurić, ne voli sebi da daje nikakva obećanja.

“Nisam od onih koji imaju velike planove i zacrtavaju šta treba promijeniti i kako će raditi. Moji ciljevi obično budu mali, tako da mogu sebe da iznenadim prijatno kad završim i više od toga. Nekad se desi da stvari koje nijesam planirao mi lakše padnu i bolje ih ispunim”, kaže Ćurić, dok Vanja Radovanović priznaje da je davno prevazišao davanje lažnih obećanja samom sebi.

“Sveo sam to na kratkoročne ciljeve u dnevnim okvirima. I to mi je ponekad mnogo. Ne pijem i ne pušim, ne palim se na dijete i slične stvari pa mi je odmah u startu olakšan posao”, priznaje Radovanović.

Njegova koleginica, hrvatska muzičarka Natali Dizdar, obećanja da će neke stvari promijeniti u svom životu daje iz zabave.

“Donesem neke odluke, ali to obično bude u polušali. Sva ta obećanja koja dam sebi budu kao nekakav lajt motiv koji nije nista previše konkretno, a samim time se ne može konkretno ni poštovati. Dakle, just for fun”, objašnjava Dizdar.

Jedini sagovornik koji nema problem u ispunjavanju datih obećanja je glumac Slavko Kalezić.

“Posljednjih godina, i te kako, uspijevam u svemu onome što obećam sebi da ću učiniti početkom Nove godine. Uspio sam u najvećoj misiji: da se 100 odsto posvetim sebi i svim zahtjevima koje Slavko zahtijeva od Slavka”, ponosan je on.

Radovanović smatra da je globalno 1. januar postao sinonim za “okretanje novog lista ili listova”.

“Isto tako mislim da velika većina tih datih obećanja ne dočeka ni februar. Sve je to u stilu one „od ponedeljka počinjem da...“ samo što je u ovom slučaju 1. januar neki veliki ponedeljak ili nešto tome slično. Nema tu leba. Ako nešto hoćeš, to ćeš uraditi bez obzira na sve, a ako nećeš, džaba svi „okrugli“ datumi. U suštini, jedino je bitno da voliš kao da ti je svaki dan posljednji. I to je to”, siguran je Radovanović.

Jahović smatra da se ne treba vezati za određene datume, već kad nešto obećate sebi to treba uraditi odmah.

“Trudim se da stvari koje mi smetaju mijenjam prije nego što mi postanu problem, ne čekam neki poseban datum, poput Nove godine, jer smatram to samo odlaganjem i odugovlačenjem. A kada ima volje da se nešto uradi, radi se odmah”, poručuje ona.

Ni Ćurić ne smatra da je početak godine dobar za promjene.

“Uvijek saberem šta sam prethodno uradio, a što se tiče same Nove godine ona mi ne predstavlja ništa posebno. Jedino što oko novogodišnjih praznika imam više posla, pa više i zaradim. Od 13 godina, koliko se bavim muzikom, samo jednom nijesam radio. Ako su promjene na bolje onda su uvijek dobro došle” kaže Ćurić.

Njihovo mišljenje ne dijele Natali Dizdar i Slavko Kalezić, već početak godine smatraju idelanim za promjene.

“Svaka godina je za mene novi početak, ali novi početak koji nadograđuje sve urađeno prethodnih godina - sve ono staro što je jako kvalitetno”, ističe Kalezić.

“Početak godine je pravo vrijeme za okretanje lista kao i bilo koje drugo vrijeme u kojem se osjećamo spremni da to napravimo”, sigurna je Dizdar.

Zašto odgađamo stvari koje treba promijeniti i koliko je dobra ta kolotečina koja nas svakodnevno vuče, pitanje je koje prije datih obećanja postavljamo, a odgovori na njih tjeraju nas da to promijenimo ili odustanemo. Hoće li promjene doći početkom godine ili nekog drugog, kako Radovanović reče “okruglog datuma”, manje je bitno, mnogo je važnije da se sa njima manje odugovlači, jer one stvoraju dobre temelje za nov život.

Obećao sebi da više neće lagati, pa mu se omaklo

“Jedno od obećanja koje sam znao sebi često da dam je da neću više lagati, međutim omakne mi se. Ali nije to laž kojom nekog povrijediš, već mu malko uljepšaš stvarnost. Na kraju krajeva ne treba suditi oštro, ponekad je i slagati šarmantno, ako se to radi sa stilom i dozom”, kaže Pađen i dodaje da promjene ne treba vezivati za određene datume

“To od danas, sjutra, za Novu godinu ne pije vodu. Ako hoćete nešto da promijenite u svom životu, promijenite odmah. Ne treba se vezati za vremenske odrednice, jer one ništa ne znače, samo vam daju vremena da se predomislite” savjetuje Pađen.