Nedostatak novca usporava realizaciju ideje

"Za sad smo dobili podršku od Ministarstva kulture, čekamo i od Sekretarijata za kulturu. Teško je obezbijediti sredstva za ovakve ideje jer ako ne dobijete na nekom konkursu novac za projekat, ona kompletna realizacija teže ide i traje po tri, četiri godine", priča dirigentica Ana Klepić
51 pregleda 0 komentar(a)
hor zvjezdice, Foto: Borko Ždero
hor zvjezdice, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 02.12.2018. 10:19h

Najpopularniji dječiji hor - “Zvjezdice” na čelu sa dirigentima Anom i Markom Klepićem nastoje da očuvaju crnogorsku muzičku baštinu, pa uveliko rade na pjesmama koje će se naći na CD-u sa crnogorskom narodnom muzikom.

Međutim, iako je planirano da projekat bude gotov i objavljen do marta iduće godine, nedostatak sredstava utiče na brzinu realizacije ove ideje.

“Za sad smo dobili podršku od Ministarstva kulture, čekamo i od Sekretarijata za kulturu. Teško je obezbijediti sredstva za ovakve ideje jer ako ne dobijete na nekom konkursu novac za projekat, ona kompletna realizacija teže ide i traje po tri, četiri godine. Mada i ta sredstva koja se dobiju su mala”, priča o problemima sa kojima se susreću tokom rada na ovom projektu Ana Klepić, dodajući da su se i roditelji uključili tako što traže sponzore, a uplatili su određena sredstva.

Album će sadržati oko 13 pjesama, a djeca su sa oduševljenjem prihvatila ideju da pjevaju izvorne narodne pjesme.

“Neke od tih pjesama su učili u školi ili su ih čuli već negdje, a bilo je i numera koje smo učili na probama. Izbor pjesama bio je težak jer nije lako prilagoditi numere dječjem glasu, zato sve neće biti izvorne, već ćemo broj kompozicija na albumu popuniti dječijim pjesmama koje su u tom maniru”, otkriva Klepić.

Sve je počelo od koncerta “Krilata kolijevka” iz 2016. godine na kojem su pjevali većinu ovih numera.

“Imali smo ideju da u svim gradovima Crne Gore održimo ovaj koncert, međutim Kulturni centri nemaju toliko sluha kad je dječiji program u pitanju, tako da nijesmo naišli na razumijevanje da nam obezbijede prevoz kako bismo došli i održali koncert”, ispričla je Klepić.

Bonus video: