Poznati muzičari koji su preminuli u 2016.

U aprilu je u 57. godini od predoziranja ljekovima umro Princ, superstar osamdesetih s albumom i filmom "Purple Rain", ali i jedan od najoriginalnijih autora rock muzike koji je na jedinstven način miješao razne stilove - od rocka i popa do funka, R i folka
4 komentar(a)
Dejvid Bouvi, Gordž Majkl, Foto: Reuters
Dejvid Bouvi, Gordž Majkl, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2016. 08:30h

Ljubitelji muzike širom svijeta proklinju 2016. godinu jer ih je tokom protekle godine napustilo toliko muzičkih zvijezda i umjetnika kao nikada prije.

Početkom godine, rock fanove koji su još bili pod utiskom zbog smrti legendarnog vođe Motorheada, Lemija Kilmistera, koji je umro od agresivne vrste raka 28. decembra 2015. godine, šokirala je vijest o odlasku još jednog velikana.

Dejvid Bouvi preminuo je 10. januara izgubivši bitku s rakom jetre, nekoliko dana nakon izlaska njegovog posledneg albuma "Blackstar", kojeg su oduševljeno dočekali i kritičari i publika, prenosi N1.

Nekoliko dana kasnije, 18. januara usled komplikacija uzrokovanih upalom pluća i artritisom umro je pjevač i gitarista Eaglesa Glen Frej, koji je zajedno s Donom Henlijem napisao neke od najvećih rock hitova 70-tih godina, kao što su "Desperado" ili "Hotel California".

U martu je u 90. godini umro sir Džordž Martin, producent svih najvažnijih albuma Bitlsa.

Potom je 11. marta samoubistvo počinio klavijaturista Kit Emerson, član progresivnog rock trija Emerson, Lake i Palmer, koji je vrhunac slave doživio sredinom sedamdesetih godina.

U aprilu je u 57. godini od predoziranja ljekovima umro Princ, superstar osamdesetih s albumom i filmom "Purple Rain", ali i jedan od najoriginalnijih autora rock muzike koji je na jedinstven način miješao razne stilove - od rocka i popa do funka, R&B-a i folka.

U oktobru je preminuo Pit Berns, vođa britanske dance-pop senzacije osamdesetih, najpoznatiji po hitu "You Spin Me Round (Like a Record)", navodi N1.

Jedan od najvećih kantautora Leonard Koen umro je 7. novembra u svojoj kući u Los Angelesu u 82. godini.

Kanadski pjesnik i pisac jevrejskih korijena ostaće uz Dilana zapamćen kao najbolji liričar rock i folk muzike.

U decembru je stigla vijest o smrti Rika Parfita, gitariste legendarnog britanskog benda Status Quo, a odmah potom i o odlasku jedne od najvećih pop zvijezda današnjice - Džordža Majkla koji je umro u 53. godini u svom domu.

Bonus video: