Danas je izazov održavati vezu - Vijesti.me
HRVATSKA PJEVAČICA TONKA (PAVEL):

Danas je izazov održavati vezu

Danas je život orijentisan ka poslu, moraš da radiš osam sati dnevno, dok dijete čuva neko drugi. Porodiljsko treba da traje bar godinu i po

Tonka Pavel
Tonka Pavel (Foto: Ivana Kujundžić)

Nakon uspješnih numera koje je donijela kao vokal hrvatske grupe “Pavel” (“Čuvaj me”, “Poslije nas”, “Ljubav”...) Antonija Matković Šerić riješila je da se oproba u solo vodama. 

Naime, sredinom prošle sedmice pod imenom Tonka objavila je singl "Bolji smo" i iznenadila mnoge ljubitelje grupe Pavel, no u razgovoru za Vijesti otkriva da ova numera, kao i kompletan solo projekat koji sprema neće biti kraj rada s bendom.

“Ostajem u Pavelu, evo baš za vikend nastupamo u Čakovcu. Jedino što se može u budućnosti dogoditi jeste da nam se koncerti poklapaju vremenski, ali i za to imamo rješenja. Ove solo pjesme jednostavno nismo htjeli da pustimo da stoje zaključane, snimljene su unazad godinu i po, čak smo svojevremeno tražili i pjevačicu koja bi to mogla da izvede, ali eto, srećna sam što sam ih ja dočekala. Od  starta sam znala da mi pristaju, da je to moja “cup of tea” (šolja čaja), baš sam se pronašla u njima”, otkriva Tonka.

Ova numera produkcijski je modernija i nosi drugačiju energiju od pjesama grupe Pavel, a sagovornica Vijesti otkriva da će se njene solo numere razlikovati od onoga što će raditi sa bendom.

“Donosimo savremeniji zvuk, malo nalik na klupsku muziku, biće to nekakav pop sa primjesama neo soula, neo rnba, elektro popa. Sve je popraćeno korištenjem novih zvukova u produkcijskom smislu, neke smo stvari malo isprobavali, igrali smo se u studiju, a rezultat će biti sjajan”,  tvrdi Tonka. 

Tonka Pavel
Tonka Pavel(Foto: Ivana Kujundžić)

Njen novi singl govori o odnosima u vezi, a o tome koliko je teško danas u vrijeme Interneta i brzog života sačuvati romantiku, ljubav i prave vrijednosti, Tonka kaže:

“Popriličan je izazov održati veze. Brzina života, dostupnost raznolikih informacija mogu biti i blagoslov i prokletstvo. Vidiš mail i ne možes da ga ignorišeš deset dana, nije pristojno, zato što onaj s druge strane zna da si ga u nekom trenu morao vidjeti. Dakle, stalno smo dostupni svima i to nas oduzima od najmilijih. Evo, trenutno dok promovišem singl, dogodi se to da umjesto da se igram sa kćerkicom, odgovaram na mailove i pozive, ali imam divnog muža, pa nekako hendlujemo. Hoću reći, da je danas život orijentisan ka poslu, radu, čak i ako ne želiš neku karijeru moraš da radiš osam sati dnevno, dok dijete čuva neko drugi. Kao mladoj mami to mi je grozno, i mislim da bi porodiljsko trebalo da traje barem godinu i po”.

Ona dodaje da moderno vrijeme njoj i suprugu nije narušilo ljubav i romantiku.

“Aljoša i ja uvijek nađemo trenutke za sebe, ostanemo duže budni, gledamo filmove, šetamo s Lunom. Jako se volimo, pa uvijek nađemo vrijeme i trenutak za romantiku”, navodi ona.

Tonka je za potrebe spota svog prvog singla  pokazala i plesne sposobnosti.

“Veoma volim ples i pokret i oduvijek sam se bavila njime. Prilikom odlučivanja o spotu i konceptu jedino što sam znala jeste da se moram kretati na iskoreografisan način. U tome mi je pomogla koreografkinja Martina Nevistić koja me sjajno shvatila, osjetila moj senzibilitet i meni svojstven pokret uobličila u lijepu koreografiju. Vježbale smo nekoliko puta sedmično, koliko smo mogle s obzirom na to da sam sa sobom dovodila i Lunu. Bilo je zabavno, inspirativno i posebno. Spot je tačno onakav kakvog sam ga zamišljala zahvaljujući Vanji Vascarcu, režiseru, i stilistkinji Mariji Cvitanović, vizažistici Petri Sever”, objašnjava pjevačica. 

I ovu kompoziciju potpisuje njen suprug, pjevač grupe Pavel Aljoša Šerić, a o tome koliko savjetima i željama učestvuje u procesu stvaranja, Tonka otkriva:

“Često dođem u trenutku kad još skicira pjesmu, uvijek mi se svidi što radi, pa mu nikad ne dajem instrukcije, eventualno mu pomognem oko melodijske linije vokala, nekih vokaliza. Sjajno je raditi s njim, kapiramo se. Često puta složimo pjesmu u dva dana. Uglavnom on je taj koji kad radi na pjesmi stalno nešto pjevuši, traži riječi, ja mu samo pripomažem kao mali šegrt”.
Aljoša ne krije da je upravo njen prepoznatljiv vokal zaslužan za uspjeh grupe Pavel, a Tonka kaže kao joj je pjevanje u bendu u početku bio “veliki izazov”.

“U Pavelu sam startovala kao prateći vokal, pa tu nije bilo opterećenja. Tek sa pjesmom “Čuvaj me” sam dobila dodatnu odgovornost koja me nije opterećivala. Naravno da je bilo ogromne treme na prvim nastupima, ali u otme i jeste čar, jer sada vidim koliko sam napredovala u nekoliko godina i koliko je zanimljiv moj muzički put. Pavel ima fenomenalnu publiku koja me savršeno prigrlila i na tome sam beskrajno zahvalna”, zaključuje ona.

Konzervatorka sam i volim svoj posao

Po struci je konzervatorka, pa, iako je njena muzička karijera uspješna, mora se držati svog posla sa radnim vremenom.

“Moram da živim od nečega. Prihodi isključivo od muzike, u našem slučaju, nisu dovoljni da možemo komotno da živimo, hranimo se, plaćamo račune... Svi u Pavelu imamo duple poslove, ali posao ne pati zbog toga, jer su nam koncerti uglavnom vikendom”, objašnjava ona i dodaje: “U idealnom svijetu bih se možda bavila isključivo muzikom, ali imam veliku sreću da volim posao koji radim od osam do 16 sati”.

Otkako sam majka, želim da budem bolja u svemu

Prije godinu dana bračni par Šerić dobio je djevojčicu Lunu. “Majčinstvo me obogatilo, uživam s njom, obožavam da je prosmatram, igram se s njom, još ne vjerujem da sam mama i da moram da budem dobar uzor nekom. Velika je to odgovornost. Luna me tjera da budem bolja u svemu, odvažnija sam i imam osjećaj da mogu sve. Na primjer, opet sam počela da vozim auto. Inače, Luna je prezabavna, zaigrana.  Nasmijava nas neprestano, veseljak je, i uprkos svemu biće razmažena, jer joj ne možemo odoljeti”, kaže Tonka.