DST nije bend za jednokratnu upotrebu - Vijesti.me
SRĐA SIMUNOVIĆ ZA "VIJESTI"

DST nije bend za jednokratnu upotrebu

Bubnjar i osnivač nikšićkog pank benda DST Srđa Simunović priča za “Vijesti” pred nastupe u Srbiji i otkriva da se u studiju priprema novi album

“Ne postoji pauza u našem stvaralačkom radu”: Srđa Simunović
“Ne postoji pauza u našem stvaralačkom radu”: Srđa Simunović (Foto: Aleksandar Ratković)

Čuveni nikšićki sastav “DST” (Društvo skrivenih talenata), nastupiće u Novom Sadu u subotu, 9. marta u klubu Dom b-612, a u okviru pank večeri pored njih će svirke održati i “Gavrilo Princip” i “Neprijatelj prelazi zeku”.

Kako najavljuju organizatori, DST “poslije više od decenije dolazi da zapali ‘vatru’ u malo sjevernije krajeve’, a bubnjar benda i jedan od osnivača benda Srđa Simunović u razgovoru za “Vijesti” otkriva da će u Srbiji imati još jedan nastup, te da se i crnogorski fanovi mogu nadati njihovim koncertima.

Simunović, koji uz Borisa Lješkovića i Dragana Lučića čini DST, predstavio je i dva nova člana, Bojana Dobrilovića i Milivoja Kljajića, a nagovijestio je i objavljivanje novog materijala.

DST nastupa u Novom Sadu nakon deset godina, kako je došlo do prekida te decenijske pauze?

Prvo, mala ispravka: na ovoj ‘mini’ turneji sviramo u Beogradu, 8. i u Novom Sadu 9. marta. Za nas, dva veoma velika događaja u regionalnim metropolama r’n’r dešavanja, što nas čini jako ponosnim, kao potvrda da i dalje postoji interesovanje, kao dokaz poštovanja za nas rad, trajanje i bivstvovanje u rock’n’rollu. A pauze su katkad manje više poželjne. Slažem se da je ovaj put trajala poduže. Ali opet, možemo je tumačiti kao potvrdu da nismo bend za ‘jednokratnu’ upotrebu. Jedni drugima se opet vraćamo, u naboju čistih emocija. Sa iskustvima, koja će pomoći da ostavimo novi pečat. Jer ‘mi smo jaki kao konji...’.

Šta pripremate za tamošnju publiku, s obzirom na to da nije u pitanju samostalna svirka, već nastupate uz još dva benda, pa će biti premalo vremena za sve što je publika propustila u proteklih deset godina?

Izaći ćemo pred publiku i biti divlji. Pozitivno ludi. Zajedno sa svojim prijateljima sa kojima radimo ove zajedničke koncerte, bendovima: “Neprijatelj prelazi zeku” i “Gavrilo Princip”.

Biće dovoljno vremena za sve. A ako si dobar, to može da se predstavi i u deset minuta. A mi ćemo ih imati dovoljno. Za makar 22 pjesme.

Sviraćemo stare hitove i predstaviti materijal sa našeg posljednjeg albuma “Stvarnost je u nama”. Ko prezivi pričaće...(smijeh)

Aktivniji ste i kada su u pitanju probe, da li to znači da možemo očekivati još svirki/koncerata DST-a možda i u Crnoj Gori?

S obzirom na to da smo imali promjena u postavi benda sada su probe učestalije, ali im se veoma radujemo jer je atmosfera drugarska. Ali ozbiljno radna kako i zahtijeva situacija, u bendu koji traje 27 godina. Doduše, basista malo ‘koci’ stvari... zapravo nastoji da umanji fond ‘časova’ tj. proba, jer dolazi iz Podgorice u Nikšić, gdje i radimo probe, ali potrudimo se da ga namamimo, tj. kupimo nekim pivom. Pa se i ne žali baš puno. (smijeh) Što se tiče koncerata u Crnoj Gori, ovaj put ću samo reći: hm... samo vas posmatramo. Ali budu i biće. Istorija je na našoj strani. Biće sve u redu.

U DST-u su nastale i izmjene u sastavu, možeš li nam predstaviti nove članove?

Što se tiče sastava, najbitnije je da je okosnica većim dijelom ostala ista. Boris (Lješković) i ja, koji smo i osnovali bend, i Lujo (Dragan Lučić) koji je sa nama više od 20 godina. Istina je da smo pretrpjeli gubitke, ali bože moj, izazovi i postoje da te očeliče i pokažu koliko si vjeran ideji.

Sa nama su sada dva nova člana Bojan Dobrilović i Milivoje Kljajić, kojeg sam preimenovao u Mihailo u jednom nedavnom intervjuu, pa ovom prilikom želim ispraviti svoju ‘neupućenost’ u to ko sa nama svira u bendu (smijeh). Ali on mi neće zamjeriti, jer sada ima neko strano ime pod kojim je poznatiji, pa zaboravih da je to naš Milivoje (smijeh). Kljajo, izvini.

Nakon pet godina pauze počeli ste rad i na novom albumu, šta publika može očekivati?

Ne postoji pauza u našem stvaralačkom radu. Moja gitara nikada nije prašnjava. Spletom čudnih okolnosti bend je jedno vrijeme trpio, i to se odrazilo na prorijeđenost naših proba, tim i nastupa, pa i zajedničkim usviravanja tih novijih stvari koje su već neko vrijeme spremne za studio. A kako će te pjesme da zvuče, sačekajmo. Ne bih ovom prilikom otkrivao sve. U svakom slučaju to će biti DST. Ko voli i razumije, shvatiće.

Kako napreduje proces studijskog rada? Kada možemo očekivati gotov proizvod, odnosno objavljivanje?

Uskoro ulazimo u studio. Kao medij koji nas konstantno prati rado ćemo neku novu informaciju podjeliti sa vama. Očekujte je ubrzo.

Možemo li očekivati u međuvremenu neki singl?

Ovom prilikom ću reći da mislim da će biti nešto više od singla. Jer život je stvaranje, naročito umjetnost, zar ne?


Vidi sve komentare