Neymar k’o Pele - ko je Amarildo? - Vijesti.me
HD SAMBA

Neymar k’o Pele - ko je Amarildo?

Brazil je u Čileu 1962, po drugi put postao prvak svijeta, iako je Pele zbog povrede odigrao samo prve dvije utakmice

Dvije fudbalske epohe - dvije, lične, slične sudbine.

Na jednoj strani Pele (1962) - na drugoj Nejmar (2014). Isti dres - ista desetka. A 52 godine su prošle.

Pele, tada „već” 21-godišnjak, stigao je s Brazilom u Čile 1962. sa ciljem da „karioke” odbrane PRIMER TITULO - iz Švedske 1958, kad je Pele, tek 17-godišnjak, već okovan zvijezdama. Ni prije, ni poslije, ni sad - Peleu niko nije ravan. Ako se o ukusima - pa i fudbalu - ne raspravlja; ako nijesu, a nijesu jedinstvena mišljenja da je Pele i najbolji fudbaler svih vremena; o činjenicama se ne diskutuje i one su - neprikosnovene:

Pele je jedini igrač na svijetu koji je (naravno s Brazilom) bio triput prvak svijeta!

Tako je to i u „zlatnim papirima” Fife zapisano.

Od te tri Peleove titule - dvije su, i na apotekarskoj vagi, nesporne: Švedska 1958. i Meksiko 1970.

Kad se govori o „drugoj tituli” iz Čilea - koja naravno pripada i Peleu - za nju su zaslužni drugi. Jer, Pele je - prije 52 godine - predvodio Brazil samo na prve, dvije utakmice (Meksiko i Čehoslovačka u grupi).

Upravo protiv Masopustove Čehoslovačke, rekoh u grupi, Pele se povrijedio, prilikom izvođenja slobodnog udarca, s preko 30 metara. Tada je osjetio bol u mišiću, mislio je da može, ostao je na terenu do kraja, ali ostalo je 0:0, a za Pelea Mundijal je bio završen.

Baš kao ovih dana, Brazil je (onaj kod kuće) bio u šoku! Tada, najbrži medij - radio - poslao je tužnu vijest, obavijestio brazilsku naciju da već ustoličeni kralj fudbala neće moći da nastavi šampionat.

Iskusni selektor Zeze Moreira je znao (to će se za tri dana saznati) ko će Pelea da zamijeni. To je jedino još znao i onaj koji je Pelea zamijenio. Jer, kad se među 22 putnika za Čile našao i Amarildo - a Moreira mu je „šapnuo” da je za njega „Čile 1962” čist turizam i da će jedino dobiti šansu - ukoliko se, ne daj bože, Pele povrijedi. Za utjehu, Moreira je Amarildu dao na dresu duplu desetku.

Naravno, brazilska javnost se pred početak Mundijala svakodnevno molila svevišnjem da se Kralj ne povrijedi. Drugim riječima, bez Pelea, svi su mislili, Brazil nema šta da traži.

Rečeno u Riju - učinjeno u Santjagu: Amarildo je zamijenio Pelea i, uz asistencije dva Santosa, Žilmara, Vave, Didija, Zagala i, nadasve, Garinče - postigao tri ključna gola, a Brazil je odbranio titulu prvaka svijeta. Amarildo je 6. juna dvaput savladao golmana Španije Arakistaina, iako je „furija” vodila pogotkom Adelarda. Onda, u finalu, opet Čehoslovačka, koja je povela golom Masopusta u 15. minutu, a Amarildo izjednačio svega stotinjak sekundi kasnije. Čehoslovačka je dotučena pogocima Zita i Vave.

Među 22 Brazilaca, koji su svjetski šampioni iz Čilea 1962. nalazi se, naravno, i Peleovo ime. Ali, istorije i činjenica radi (iako se to obično preskoči kad se pomene fudbalski kralj) - Pele nije ni primio zlatnu medalju na „Estadio Nasional” u Santjagu.

Tadašnji protokol Fife je predviđao da se sve medalje, pa i zlatne, dodjeljuju samo onoj jedanaestorici (plus, eventualno dvije zamjene), koji su to, u ovom slučaju zlato, zaslužili na terenu.

To je, naravno, iz današnjeg vremena gledajući, bila nepravda. U ovom slučaju prema Peleu, koji je, uostalom, u prve dvije utakmice Mundijala, i te kako doprinio odbrani titule. Sličnih, mada, ne ovako „drastičnih” primjera, ima još. Ovdje je, ne zaboravite, u pitanju O’ Rei...

Tako je bilo zaključno sa Svjetskim prvenstvom u Argentini 1978. Kako svaka nepravda, ove vrste pogotovo, može naknadno da se ispravi, potvrdila je i Fifa, odlukom iz novembra 2007, kojom su 122 reprezentativca - učesnika svjetskih prvenstava (od 1930. do 1978) nagrađena zlatnom, srebrnom ili bronzanom medaljom - ukoliko su se nalazila na spisku učesnika, na nekom od prohujalih mundijala.

Za ovu naknadnu pamet i odluku čelnika Fifi je, pričali su mi neki učesnici tog skupa, inspiracija bio upravo Pele.

Sada se vraćamo - 2014. Dok je Pele - prije 52 godine odigrao dvije prve mundijalske utakmice, Nejmar je Brazil doveo, poslije pet teških mečeva, do - polufinala. Tad je u meču sa Kolumbijom teško povrijeđen.

Teoretski, Brazil do šeste titule sada dijele „samo” dvije pobjede.

Večeras će „karioke” prvi put igrati bez Nejmara. Ne znamo, u ovom momentu, da li Skolari na svom spisku ima „novog Amarilda”. Sigurno znamo, iako smo hiljadama kilometra udaljeni od Belo Horizontea, da, među 23 njegovih izabranika, nema nijedan kome je Skolari rekao:

"Zaigraćeš, samo ako se Nejmar povrijedi".

Skolari je jedino samom Nejmaru mogao da kaže:

"Žuniore, tebe samo može da zamijeni - Nejmar".

A da je to tako, zna se još otkad je Brazil dobio domaćinstvo. To zna i cijeli fudbalski svijet. To, naravno, ne znači da Brazil poslije večerašnjeg polufinala, neće biti samo na korak od titule. I bez Nejmara.


Najčitanije iz sekcije Zabava