O Džomiću i na kolegijumu Uprave policije - Vijesti.me
NK: SUĐENJE VESKU VUKADINOVIĆU

O Džomiću i na kolegijumu Uprave policije

Knežević je posvjedočio da je Vukadinović na Kolegijumu pročitao rješenje o Džomićevoj zabrani ulaska u Crnu Goru i upoznao ih sa mišljenjem ANB-a i instrukcijama ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, “gdje se navodi da smetnja postoji povodom medijskih naslova u odnosu na Džomića”

Velibor Džomić
Velibor Džomić (Foto: Svetlana Mandić)

O zabrani ulaska sveštenika Velibora Džomića u Crnu Goru, policajci su  upoznati na  redovnom mjesečnom Kolegijumu starješina  granične policije 13. februara 2015. godine u Podgorici.

To je u nikšićkom Osnovnom sudu juče saopštio policajac Predrag Knežević. 

On, načelnik Odjeljenja za bezbjednost granice u Nikšiću Veselin Magovčević i   Mitar Nikolić saslušani su kao svjedoci u postupku protiv  bivšeg rukovodioca sektora granične policije Veska Vukadinovića koji se tereti da je nezakonito spriječio ulazak podgoričkog paroha Mitropolije crnogorsko-primorske u državu.

Knežević je posvjedočio da je Vukadinović na Kolegijumu   pročitao  rješenje o Džomićevoj zabrani ulaska u Crnu Goru i upoznao ih sa mišljenjem ANB-a i instrukcijama  ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, “gdje se navodi da smetnja postoji povodom medijskih naslova u odnosu na Džomića”.

Podgorički paroh je 16. februara 2015. godine vraćen sa graničnog prelaza Vraćenovići, iako nije postojala zabrana za njegov ulazak.

Nikolić  je kazao da je tog dana  radio kao  vođa smjene  na graničnom prelazu Vraćenovići, kada je kontrolom Džomićeve dokumentacije utvrdio da se radi  o osobi  kojoj je „neophodno zabraniti ulazak u Crnu Goru“. 

Rekao je da je pozvao  pretpostavljenog Kneževića koji mu je kazao da  sačeka koji minut, a nakon toga  ga obavijestio da Džomiću ne dozvoli da  pređe granicu.

“Džomić je od mene zahtijevao da to učinim u pisanoj formi, ali za to nijesam imao mogućnost, ni ovlašćenja”, kazao je Nikolić i dodao da je narednog dana u sklopu  redovnih aktivnosti  nadređenima predao svu dokumentaciju radnih aktivnosti.

Magovčević je kazao da toga dana kada se Džomić pojavio na granici nije imao uvid  u rješenje o zabrani ulaska, nego je o tome upoznat telefonskim putem.

Vukadinović je ponovio da nije bio upoznat sa rješenjem Upravnog suda kojim se Džomiću dozvoljava da ostane u Crnoj Gori do okončanja spora. Rekao je da bi u suprotnom ispoštovao tu odluku.

Na prethodnom ročištu kazao je da on nije donio konačnu odluku o Džomićevoj zabrani ulaska u Crnu Goru, već da je to uradio tadašnji ministar policije Raško Konjević.

Suđenje će biti nastavljeno 28. septembra i tada će kao svjedoci, kako je kazao sudija Igor Đuričković, biti ispitani  direktor Uprave policije   Slavko Stojanović i rukovodilac Sektora granične policije Slavko Vojinović.