Optužnicu protiv Marovića ne pišu samo na izjavama svjedoka saradnika - Vijesti.me
TUŽILAŠTVO TVRDI DA IMAJU DOVOLJNO DOKAZA

Optužnicu protiv Marovića ne pišu samo na izjavama svjedoka saradnika

Svetozar Marović će biti optužen za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja

Svetozar Marović
Svetozar Marović (Foto: Filip Roganović)

Specijalno tužilaštvo će do sredine  februara podići optužnicu  protiv bivšeg visokog državnog funkcionera Svetozara Marovića, saznaju “Vijesti”.

Iz  Specijalnog tužilaštva  nezvanično su kazali  da imaju dovoljno dokaza da Marovića optuže za  krivično djelo -  zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja,  izvršenog na organizovan način.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da ne raspolažu jedino  iskazima svjedoka saradnika i drugih svjedoka u tom slučaju, već da je sve to  potkrijepljeno i materijalnim dokazima.

Marović je uhapšen 17. decembra prošle godine, a pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević negirao je da je učestvovao u malverzacijama.

Njegov advokat Zdravko Begović ranije je rekao da je Budvanin  negirao da je uticao i učestvovao u ugovaranju štetnih poslova, koji se tiču  izgradnje i dijeljenja prostora u TQ Plazi, izgrdanje platoa na plaži Jaz, prodaje zemljišta na Prijevoru...

Gotovo svi saslušani u tim predmetima Marovića su pominjali u iskazima, a svjedoci saradnici označili su ga kao organizatora kriminalne grupe koji je rukovodio malverzacijama u ta tri slučaja.

Begović je  rekao da  ono što je stavljeno u naredbi specijalnog tužioca nije dokazivo, već da su   iskazi određenih osoba  u tom postupku dati sračunato i  isključivo kako bi oni izbjegli krivično-pravnu odgovornost.

On je naglasio da je njegov klijent naglašavao  da u  periodu koji se pominje u naredbama za sprovođenje istrage nije imao svojstvo službenog ili odgovornog lica, i nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju sa koje bi mogao eventualno davati naloge potčinjenima.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić  krajem novembra kazao je da je tužilaštvo identifikovalo šefa budvanske organizovane kriminalne grupe i da će se istraga uskoro proširiti i na njega.

Posljednji uhapšeni u tim predmetima je funkcioner DPS-a.

Svjedok saradnik Rajko Kuljača ispričao je tužiocima da je  Marović rukovodio  poslom oko TQ Plaze i da je dobio orgoman broj kvadrata u tom luksuznom kompleksu. Tokom te istrage uhapšeni su, između ostalih, Svetozarev brat Dragan Marović i njegova kćerka Milena Marović Bogdanović.

Njegov sin Miloš i strina Mirjana Marković uhapšeni su naknadno, u istrazi koja se tiče prodaje zemlje u zaleđu plaže Jaz, a tokom koje je Opština izgubila oko 1.400.000 eura.

Mlađi Marović naknadno je pušten na slobodu, pošto se sa tužiocima dogovorio da prizna krivicu a zauzvrat odleži godinu i plati 380.000 eura.

Taj dogovor treba da potvrdi Viši sud.

U međuvremenu, Svetozar Marović osumnjičen je i  da je   vukao konce i u poslovima koji su u javnosti poznati kao Donji bulevar, Krapina, Propertiinvestment, WTA i Kopirajt.

Njemu je nedavno produžen pritvor za još dva mjeseca.


Najčitanije iz sekcije Zabava