Pod lupom Katnića još 80 miliona eura - Vijesti.me
POLICIJA IZ OPŠTINE BUDVA UZELA NOVE SPORNE UGOVORE

Pod lupom Katnića još 80 miliona eura

Radi se o ugovorima koje su zaključili Opština Budva i “Gugi komerc“, ali i o milionskom ugovoru firme “Trejd junik”...

Opština Budva
Opština Budva (Foto: Vuk Lajović)

Inspektori Odsjeka za suzbijanje organizovanog kriminala, po nalogu Specijalnog tužilaštva, uzeli su početkom prošle sedmice iz arhiva Opštine Budva, te Sekretarijata za investicije,   kompletnu dokumentaciju o angažovanju firme “Gugi komerc“ i “Trejd junik“ u opštinskim kapitalnim investicijama.

Kako je “Vijestima“ potvrđeno iz više izvora, uzeto je 18 ugovora, koje su Opština Budva i “Gugi komerc“ zaključili, a  čija  vrijednost prelazi 22 miliona eura.

Kompanija  “Gugi komerc“ biznismena Branislava-Gugija Savića, inače kuma nekadašnjeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače, aktulenog svjedoka saradnika u aferi “Budva 3 - TQ Plaza i plato na Jazu“,   bila je izvođač radova, ne samo na gradnji koncertnog platoa na Jazu   uoči nastupa, legendarne grupe “Roling stons” u ljeto 2007. već i ostalih infrastrukturnih projekta - Drugog bulevara, seoskog puta za Krapinu, te još nekoliko saobraćajnica, višemilionskih vrijednosti.

Osim  angažovanja ove firme na Jazu, pod lupom, ali Osnovnog tužilaštva u Kotoru, je gradnja puta za selo Krinu, gdje je potrošeno više od dva miliona eura.

Gro ugovora i investicionih radova “Gugi komerc“ je zaključio za vrijeme  dok je gradom upravljao Kuljača, a postoji i nekoliko ugovora, i  kada je od 2011. na čelo grada stupio Lazar Rađenović.

Kuljača  je  u svom iskazu, kao svjedok saradnik, optužio i jednog visokog funkcionera DPS-a, da su odgovorni za deset miliona eura  štete koja je nanijeta Opštini Budva. 

Kuljača je u priči o malverzacijama pomenuo i kakvu su ulogu u poslu   imali jedan bivši i dva sadašnja ministra u Vladi Mila Đukanovića.

Specijalno tužilaštvo je nakon tvrdnji Kuljače, ali  i odbrane okrivljenih u postupku,   naredilo da se izuzme  dokumentacija  i za još nekoliko ključnih investicionih projekta.

Osim angažovanja firme “Gugi komec“, pod lupom tužilaštva našla se i firma “Trejd junik“, koja je bila u  zajedničkom poslu sa Opštinom Budva u gradnji  komercijalno - stamebnog kompleksa “TQ Plaza“.

Kako je ”Vijestima” potvrđeno iz arhive Opštine  je uzeta i dokumentacija oko angažovanja firme “Trejd junik” u gradnji 58 miliona eura vrijednog projekta  -  postrojenja za prečiščavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Inspektori su po nalogu Specijalnog tužilaštva, još ranije pečatili arhiv gradskog Vodovoda.

Uzeli su dokumentaciju i iz Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj.

Gotovo da nema dana, da opštinskim službenicima ne dostave zahtjev da im se ispostavi dodatna dokumentacija.

U okviru istrage koju je pokrenulo  Specijalno tužilaštvo, u slučajevima  višemilionske štete koja je nanijeta opštinskom budžetu u projektu “TQ Plaza” i platoa na Jazu, uhapšeno je 13 opštinskih službenika.

Rađenović, savjetnik premijera Aleksandar Tičić, brat i kćerka visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović-Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević uhapšeni su 13. avgusta u Budvi po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Osumnjičeni su i glavna administratorka Opštine Budva Snežana-Žana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v.d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor “Trejd junika” Goran Bojanić i službenik Opštine Budva Miodrag Samardžić. Njih tužilaštvo tereti da su zarad lične koristi napravili višemilionsku štetu Opštini Budva.

Bivši gradonačelnik Rajko Kuljača dobio je status svjedoka saradnika.

Pod lupom i Svetova kompanija

Inspektori  Odsjeka za suzbijnje organizovanog kriminala, po nalogu Specijalnog tužilaštva  zatražili su i dokumentaciju iz Hotelske grupe “Buvanska rivijera“, a predmet njihovog intresovanja navodno su  rekonstrukcije  hotela “Slovenska plaža“, i petrovčkih “Palas” i „Kastel Lastva“, kao i angažovanje pojedinih firmi u tom poslu. Tok istrage usmjeren je i na ovu kompniju, na čijm  čelu borda direktora je već više od decenije   Svetozar Marović.


Najčitanije iz sekcije Zabava