Promovisana knjiga \"Lavirinti čarobnog realizma Gabrijela Garsije Markesa\" - Vijesti.me
RADOMIRA IVANOVIĆA

Promovisana knjiga \"Lavirinti čarobnog realizma Gabrijela Garsije Markesa\"

Ivanović ovom knjigom potvrdio da se o velikim umovima i temama kojima može pisati samo nadahnuto

radomir ivanovic
radomir ivanovic (Foto: Vesko Belojević)

Promocija knjige “Lavirinti čarobnog realizma Gabrijela Garsije Markesa” akademika Radomira V. Ivanovića održana je u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Sonja Tomović Šundić je kazala da je Ivanović ovom knjigom potvrdio da se o velikim umovima i temama kojima može pisati samo nadahnuto.

“Osim što je pokazao da je dobar poznavalac istorije i teorije književnost, Ivanović se u knjizi bavi estetikom kao posebnom disciplinom umjetnosti”, rekla je ona.

Tomović Šundić je kazala da se sutor ne zadržava na slojevima analize, već da sa razine nauke o književnosti pravi analizu strukture djela velikog autora 20. vijeka.

Ona je rekla da je Ivanović, baveći se u svojoj knjizi ovako velikim umom kao što je Markes, ukazao na dublje slojeve Markesovog teksta, kao i da je uspio da uhvati njegovu energiju riječi.

“Kada je Ivanović uporedio Marksovu književnost sa lavirintom to nije bilo slučajno. Iz lavirinta Marksove književnosti nema izlaza, jer kada jednom uđete, stalno ćete osjećati zavodljivost njegovog teksta”, rekla je Tomović Šundić.

Bogata bibliografija i alatke za tumačenje

Božena Jelušić je govoreći o “Lavirnitima čarobnog realizma G.G. Markesa” rekla da je Ivanovićeva monografija zanimljiva za čitaoce, a naročito je za studente književnosti.

“Ovo je novo i drugačije čitanje autora. Kako je Ivanović pokazao skromnost, počevši da se bavi analizom autora od regionalnog značaja, sada je došao do same srži književnosti”, rekla je Jelušić.

Knjiga je opremljena bogatom bibliografijom i “alatkama za tumačenje".

Profesorica Tatjana Bečanović je kazala da je u knjizi prepoznatljiva kreativna energija.

“Nakon decenija bavljenja regionalnim autorima, kreativna energija ovog autora dovela je do koncentičnog kruga i došlo je vrijeme da se Ivanović bavi svjetskim autorima. On je tumač koji vjeruje u književnu kritiku kao i njenu kreativnost” , rekla Bečanović, dodajući da autor u ovom djelu posvećuje pažnju žanrovskom raslojavanju proze počevši od kratkih priča pa sve do romana “Sto godina samoće” gdje obrazlaže osnovne motive, memoriju, amneziju, nesanicu i zaborav.

Na kraju promocije, autor je rekao da je svoj život proveo vjerujući u knjigu.

“Markes je bio provjereni humanista koji je pomagao svaku vrstu vjerskog i nacionalnog oslobođenja, nikada ne odustajući. Markes vraća vjeru u autentičnost stvaralaštva , a uvijek je ostajao u onoj sferi stvaranja koja mu je najmilija”, rekao je Ivanović.

 


Najčitanije iz sekcije Zabava