Šest i po godina čekanja na pravdu - Vijesti.me
GRČKI DOPING SKANDAL KONAČNO NA SUDU

Šest i po godina čekanja na pravdu

Nekadašnje grčke sportske ikone, sprinteri Ekaterina Tanui i Kostas Kenteris osumnjičeni zbog izbjegavanja doping kontrole pred OI u Atini 2004. godine, konačno će se danas naći na sudu.

Ekaterina Tanui i Kostas Kenteris
Ekaterina Tanui i Kostas Kenteris (Foto: scmp.com)

Nekadašnje grčke sportske ikone, sprinteri Ekaterina Tanui i Kostas Kenteris osumnjičeni zbog izbjegavanja doping kontrole pred OI u Atini 2004. godine, konačno će se danas naći na sudu. Tanui je na OI u Sidneju četiri godine ranije bila srebrna u najprestižnijoj atletskoj disciplini, sprintu na 100 metara, dok je Kenteris status božanstva u zemlji Helena zaslužio zlatom na dvostruko dužoj dionici istih OI. Kenterisu i Tanui će se suditi zbog davanja lažnih izjava istražnim organima povodom doping skala pred početak OI u Atini. Nakon nekoliko odlaganja, suđenje će konačno početi danas u Atini i bez obzira na ishod, ovaj događaj će nesumnjivo biti najveća ljaga sportske istorije Grčke.

- Pa vrijeme je da se više utvrdi istina, kakva god da je, i da ljudi nastave da žive normalno. Ovaj skandal je negativno uticao na OI u Atini, grčki, ali i svjetski sport - kazala je najbolja grčka maratonka Marija Policu.

Kenteris i Tanui su nakon izostanka sa obaveznog doping testa, prijavili da su imali udes na motociklu, ali se ustanovilo da su to inscenirali. Zbog lažnog svjedočenja pred sudom će odgovarati još jedno lice, a maksimalna kazna za optužene je pet godina uslovne kazne.

S.Ž.


Najčitanije iz sekcije Zabava