Kad pretjeram sa šalom, iskupim se dobrom večerom

Komičar Saša Turković na Opuč festivalu prepričavaće i doživljaje iz privatnog života

6687 pregleda 0 komentar(a)
Turković, Foto: Privatna arhiva
Turković, Foto: Privatna arhiva

Saša Turković, jedan od stand up komičara koji će se krajem oktobra predstaviti u okviru Opuč festivala crnogorskoj publici, poput nekih kolega voli na sceni da prepriča doživljaje iz privatnog života.

O tome koliko mu se članovi porodice naljute kada “prljavi veš” iznese pred široki auditorijum, ali i kako je biti najstariji među stand up komičarima, kako ga kolege često opisuju, pričao je u razgovoru za “Vijesti”.

”Imao sam čast i zadovoljstvo nastupati na Opuču i prošle godine. S obzirom na iskustvo iz prošle godine kad je usprkos covid mjerama i bitno manjem broju posjetilaca atmosfera bila zaista izvrsna, očekujem da će ove godine biti još i bolja”, kaže on na početku razgovora.

”Opuč se profilirao u event na kojem se svi regionalni komičari nadaju prilici da nastupe, event sa prekrasnom i zahvalnom publikom, odličnom organizacijom i nezaboravnim druženjima sa kolegama”, opisuje hrvatski komičar, a zatim otkriva kako je prvobitno došlo do saradnje između njega i Andrije Dabanovića, idejnog tvorca i organizatora ovog festivala:

”Jednostavno sam imao tu sreću da su me kolege iz organizacije primijetile i pružili mi priliku da nastupim”, kaže on i dodaje da je od kolega koji su nastupali prije njega, čuo samo riječi hvale.

A upravo se kolege često šale na njegov račun, pa i on sam sebe opisuje kao:

”Gospodina sa nešto bogatijim životnim iskustvom od svojih kolega, odnosno kako bi oni to rekli ‘stariji lik’, dođite ga poslušati dok još možete”.

Ipak, Turković je daleko od najstarijeg stand up komičara, što i sam naglašava.

”Moje kolege malo pretjeruju s tim najstariji, imam nešto godina, ali definitivno nisam najstarija osoba koja se ikad bavila komedijom. Najstariji sam komičar Lajnap comedy skupine, a moje mlađe kolege su u godinama kada se za svakoga ko ima više od 45 godina čude kako je uopšte živ”, ističe on.

”Stand up-om sam se počeo baviti tako što sam se prijavio na open mic, s ciljem da unaprijedim vještinu javnog nastupa, primarno za potrebe svog posla, ali već nakon nekoliko nastupa sam se apsolutno zaljubio u tu interakciju s publikom i osjećaj koji dobijete kad uspijete nekoga da nasmijete”, prisjetio se on, a potom otkrio šta publika može očekivati od njegovog repertoara.

”Možete računati da ću dati sve od sebe da vas pokušam zabaviti i nasmijati sa materijalom koji je relativno čist, odnosno bez previše psovki, ali sa dosta sarkazma i škakljivih premisa”, nagovijestio je on.

Na kraju razgovora, Turković je otkrio i kako njegova porodica reaguje kada se nađu kao glavni akteri u njegovim pričama na sceni.

”Kad pretjeram uvijek se nastojim iskupiti dobrom večerom, uvijek me začudi količina emocionalne boli koju su članovi porodice spremni zaboraviti i oprostiti uz dobar ‘steak’”, ispričao je za “Vijesti”, hrvatski komičar.

On i njegove kolege iz Hrvatske, Goran Vinčić i Vlatko Štampar, uz Marka Dejanovića iz Bosne i Hercegovine i Nikolu Silića iz Srbije, nastupiće posljednje večeri Opuč festivala, 31. oktobra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Dan ranije, na istom mjestu nastupiće Srđan Olman i Aleksandar Perišić iz Srbije, Admir Baltić iz Slovenije, Nikola Todoroski iz Makedonije i Andrija Dabanović koji će biti i u ulozi voditelja i domaćina.

Prvog dana Opuč festivala kao i prethodne dvije godine, zainteresovani će moći da učestvuju u stand up radionici koja će se održati u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od deset sati. Učešće na radionicama koje će voditi Dabanović je besplatno, ali se svi zainteresovani moraju prijaviti ranije na e mail adresu info@opučfest.me.

Kad nije na sceni, bavi se biznisom

Stand up komičaru iz Hrvatske ovo nije primarno zanimanje, jer kada ne nastupa na sceni, bavi se privatnim biznisom, pa otkriva kako usklađuje ta dva posla, te da li ga nekad saradnici posmatraju neozbiljno zbog sporednog posla.

”Pa, ponekad nije jednostavno, ali i taj moj ‘normalni’ posao je moj ‘dream job’, nešto u čemu posebno uživam. I ono što je još bitnije uživam nesebičnu podršku porodice koja mi omogućava da u oba slučaja radim ono u čemu uživam”, kaže on.

”U jednom trenutku me je bilo strah kako će moji klijenti reagovati na moj stand up, ali dosad su sva ta iskustva bila i više nego pozitivna. Danas sam u situaciji da mi stand up i otvara neka vrata u poslovnom svijetu, jer se čini da klijentima imponuje saradnja sa komičarom”, dodaje Saša Turković.

Bonus video: