Stand up postao dosta popularna grana zabave

Komičar Vlatko Štampar biće jedan od učesnika na Opuč festivalu

2262 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sreten Sošić
Foto: Sreten Sošić

Među stand up komičarima iz regiona, koji će se predstaviti crnogorskoj publici u okviru Opuč festivala koji se održava od 29. do 31. oktobra, je i Vlatko Štampar iz Hrvatske.

Ovo neće biti njegov prvi nastup u Crnoj Gori, a ni na pomenutoj manifestaciji, pa otkriva utiske sa prethodnog druženja.

”Posljednje gostovanje u Crnoj Gori je bilo 2019. takođe na Opuč festivalu i bilo je predivno. Strah me je bilo kako će me vaša publika prihvatiti, ali na kraju je to bilo predivno iskustvo i predivna publika”, prisjetio se on u razgovoru za “Vijesti”, a zatim prokomentarisao koliko je podgorička publika raspoložena za interakciju.

”Generalno je naša publika na Balkanu, kao i stand up scena, mlada. Tako da se više ponašaju kao da su u pozorištu.

Smiju se, često plješću i rijetko kad se neko uključi kao pojedinac u nastup”, iskren je on.

Sagovornik Vijesti otkriva i šta je ovoga puta pripremio za Opuč festival.

”Pa, kao na posljednjem nastupu držim se muško-ženskih odnosa. Tema koja je univerzalna. I u planu je ubaciti još koju malo crniju foru. Tada je nastup prošao super, pa sada imam malo više hrabrosti”, prizaje hrvatski stand up komičar.

U posljednje vrijeme stand up komičari sve češće dijele na društvenim mrežama kratke snimke sa nastupa, a Štampar objašnjava koliko je ta vrsta promocije pomogla njemu konkretno.

”Promocija sa video sadržajem je naravno dobra ideja. Najlakše je doći do nove publike i novih klijenata. Ali fore koje su online - te fore bi trebalo penzionisati. Barem meni nije zabavno izvoditi materijal koji je na Youtubeu. Jer fora mora ljudima biti nova. Isto kao i kuća strave. Ako znaš gdje su sve kosturi- nije toliko strašno”, opisuje on.

U razgovoru za “Vijesti”, hrvatski komičar kaže da se stand up generalno sve više probija do publike.

”Scena se konstantno razvija. Svaka zemlja ima svoju dinamiku i put. Mislim da je stand up postao dosta popularna grana zabave. Sve više ljudi ima naviku, barem jednom mjesečno otići na neki stand up nastup”, smatra Štampar, koji kaže da se nikada nije pokajao zbog odluke da se profesionalno bavi stand up komedijom.

”Prije četiri godine sam dao otkaz i posvetio se samo stand up-u. Ali nimalo mi nije žao. Planiram se baviti ovime dokle god budem imao smiješnih stvari za pričati. Evo za sada guram kroz trinaestu godinu ‘karijere’ i zadovoljan sam”, pohvalio se on.

Na pitanje koga od kolega, kako svjetskih, tako i regionalnih, izdvajao kao nekoga čiji nastup ne bi propustio, nije u mogućnosti da odgovori.

”Ovo je trik pitanje - kako izgubiti prijatelje komičare”, kaže on uz osmijeh.

Vlatko će nastupiti u završnici festivala sa Nikolom Silićwm iz Srbije, Markom Dejanovićem iz Bosne i Hercegovine, kao i kolegama iz Hrvatske Goranom Vinčićem i Sašom Turkovićem.

Drugog dana festivala, 30. oktobra, nastupiće Admir Baltić iz Slovenije, Nikola Todoroski iz Makedonije, Aleksandar Perišić i Srđan Olman iz Srbije, kao i idejni tvorac festivala, Andrija Dabanović, koji će imati i ulogu domaćina i voditelja.

Prvog dana Opuč festivala kao i prethodne dvije godine, zainteresovani će moći da učestvuju u stand up radionici koja će se održati u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od deset sati. Učešće na radionicama koje će voditi Dabanović je besplatno, ali se svi zainteresovani moraju prijaviti ranije na e mail adresu info@opučfest.me

Bonus video: