Novac bio motivacija Bitlsa

Kako su postajali stariji, mudriji i znatno bogatiji okrenuli su se stvaranju umjetnosti

2202 pregleda 2 komentar(a)
Pol Makartni, Foto: Shutterstock
Pol Makartni, Foto: Shutterstock

Muzičar Pol Makartni otkrio je da iako su Bitlsi bili paradigma mira i ljubavi 1960-ih, novac je ipak u velikoj mjeri bio njihova motivacija.

U nedavnom intervjuu sa generalnim direktorom B&N Džejmsom Dauntom za Ultimate Guitar, Makartni je upitan i o glasinama prema kojima su se Beatles često šalili: “Napisaću sebi novi bazen”.

"Tek kasnije smo otkrili da je ono što radimo umjetnost, a da postoje stvari poput muza", duhovito se prisjeća Makartni.

S obzirom da dolaze iz radničke klase, ovaj rani motivacioni faktor nije toliko iznenađujući.

"Kada smo prvi put izašli iz Liverpula, bila je riječ o novcu… bili smo djeca bez posla, odjednom je postojao posao, pa smo željeli da budemo plaćeni, i što više novca, to bolje", rekao je i otkrio da su se Džon Lenon i on smijejali.

"Bila je to neka šala, polušala. I jednom smo počeli da shvatamo da pišemo hitove i znali smo kakav novac hit može da donese. Rekli smo: “Pa, hajde da napišemo bazen! Treba vam novo proširenje, hajde da ga napišemo. Hajde, sjedi”. I tako, da, sve je to proizašlo iz onoga što smo stvarno radili", ispričao je Makartni.

On je zaključio da, kako su postajali stariji, mudriji i znatno bogatiji, novac bio kontekstualizovan kao proizvod umjetnosti koju su stvarali.

"Mislim da je tada Džon počeo da razmišlja da je plemenitije ako pišemo za umjetnost ili ljubav", zaključuje on.

Bonus video: