Konflikt Rusije i Ukrajine već utiče na svijet muzike, filma i televizije

Svjetski muzičari počeli su da otkazuju svoje nastupe u Rusiji, pa tako fanovi grupe Green Day neće uživo čuti svoje omiljene pjesme na koncertu u Moskvi, planiranom za 29. maj

2999 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Napad na Ukrajinu, koštaće ruske umjetnike, ali i publiku, piše Yahoo Entertainment.

Nakon što su sankcije osjetile ruske banke, sportisti i mediji, slično je počelo da se dešava i u svijetu zabave.

Na udaru se našla i muzika, pa su organizatori Eurosonga objavili prošle sedmice da ruski predstavnik neće moći da učestvuje na tom muzičkom takmičenju koje se ove godine održava u Italiji.

Međutim, tu nije kraj, jer su i svjetski muzičari počeli da otkazuju svoje nastupe u Rusiji, pa tako fanovi grupe Green Day neće uživo čuti svoje omiljene pjesme na koncertu u Moskvi, planiranom za 29. maj.

"Teška srca, a u svijetlu najnovijih dešavanja osjećamo obavezu da otkažemo naš koncert u Moskvi na Spartak stadionu. Svjesni smo da u ovom momentu rok koncerti nisu u centru pažnje, već neke mnogo bitnije stvari. Isto tako znamo da je rokenrol vječan i sa sigurnošću možemo reći da će se u budućnosti naći vrijeme i mjesto za naš povratak", poručili su članovi ovog sastava u saopštenju.

U narednim mjesecima planirani su koncerti i drugih zapadnih muzičara poput Bring Me the Horizon, OneRepublic, Judas Priest, a očekuje se da će i oni otkazati svoje nastupe.

Očekuje se da će konflikt u Evropi uticati i na televiziju i film u narednim mjesecima, naročito jer su u Ukrajini zbog ratnog stanja prekinuta sva snimanja.

Sa druge strane, Rusija je četvrta zemlja na listi najvećih filmskih tržišta, a samo u 2020. godini prodato je 90 miliona bioskopskih karata. Ova zemlja takođe na godišnjem nivou distribuira oko 60-ak ostvarenja za inostrano tržište.

Za sada u Sjedinjenim Američkim Državama nije najavljen bojkot ruskih filmova, ali filmski kritičari kažu da se i to može očekivati.

Sa druge strane, američki filmski studiji nisu još uvijek spremni da se odreknu zarade od prodaje ulaznica, pa se ruska publika u bioskopima trenutno gleda između ostalog i "Blacklight" sa Liamom Nisonom u glavnoj ulozi, a premijera filma "The Batman" planirana je za 2. mart.

Iako konflikt Rusije i Ukrajine još uvijek nije uticao na film, televizija je već pogođena, pa je između ostalog cijeli Netflixov katalog nedostupan za korisnike iz Rusije, a Hulu i Disney striming platformama može se pristupiti jedino uz korišćenje VPN-a, piše Yahoo.

Bonus video: