Foto: Privatna arhiva

Opčinjena ljepotom Šangaja

Čim dođe u Crnu Goru obavezno sa djecom ide na Skadarsko jezero i more.

7669 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Njena velika strast su putovanja, a upravo zahvaljujući manekenstvu nekadašnja mis Crne Gore Nina Stanišić Karaklić imala je priliku da obiđe "pola svijeta".

Radila je Evropi, Americi, Africi, Aziji, ali i kada je na manekensku karijeru stavila tačku kao vlasnica modne agencije i supruga fudbalskog trenera, bila je prinuđena da se seli s jedne destinacije na drugu.

Voli Botaničke bašte
Voli Botaničke baštefoto: Privatna arhiva

"U periodu dok sam se aktivno bavila manekenstvom, najviše vremena sam provodila u Kini, Koreji, Italiji, Francuskoj, Turskoj, Mongoliji, Njemačkoj, Americi, Ukrajini. Posljednjih 10 godina, otkad sam sa suprugom, s obzirom na prirodu njegovog i mog posla, imala sam mogućnost da živim i radim u nekoliko gradova Evrope i Azije. Živjeli smo u Azerbejdžanu od 2012. do 2019. godine, zatim u Kini, tačnije u Šangaju 2019, dok smo od januara 2020. U Gruziji - Batumiju i Tbilisiju", otkriva Nina gdje je sve živjela posljednju deceniju i po.

Nina Stanišić Karaklić
foto: Privatna arhiva

To što je boravila u mnogim gradovima omogućava joj da ih uporedi, pa ne krije da ima onih destinacija koje su joj draže.

"Svaki grad ima svoje specifičnosti i ljepotu, ali izdvajam, svakako, Šangaj, Šendžen, Hangdžou… Prosto obožavam Kinu, njihovu kulturu. Međutim Batumi i Tbilisi su takođe savršeni, kao i čitava Gruzija, pogotovu priroda u kojoj provodimo dosta vremena, obilazimo predivne Botaničke bašte, kojima sam, zaista oduševljena", otkriva Nina.

Nina Stanišić Karaklić
foto: Privatna arhiva

Kao majka dvoje djece uporedila je sva ta mjesta, te kazala da je za najmlađe najudobniji bio Baku.

Nina Stanišić Karaklić
foto: Privatna arhiva

"Tamo smo najduže bili i išli su u vrtić. Baku je prelijep grad, sa mnoštvom parkova za djecu, preljubaznim ljudima. Stekli smo mnogo prijatelja tamo. Posjećivala sam redovno Balet, Operu. Baku nudi mnogo lijepih događaja iz objasti kulture i umjetnosti. Bilo nam je jako lijepo svih tih godina koje smo proveli u Bakuu", iskrena je ona.

Nina Stanišić Karaklić
foto: Privatna arhiva

Ipak, kako što je već rekla kao ljubitelj Kine, Šangaj je za nju grad koji je ostavio najjači utisak.

"Šangaj je ostavio najjači utisak, zbog svoje ljepote, veličine, savršene organizacije, kulture, ljudi u njemu, bogatog kulturnog sadržaja, prirode van grada. Moram istaći posjetu jednom od mnogobrojnih Muzeja, tačnije izložbi japanske umjetnice Jajoi Kusame", ispričala je Stanišić Karaklić.

Nina Stanišić Karaklić
foto: Privatna arhiva

Iako zrače ljepotom nisu baš svi gradovi u kojima je živjela idealni za ljubitelje putovanja poput nje.

"Najlakše je bilo putovati iz Istanbula, takođe predivno je bilo živjeti u njemu. Učila sam i turski jezik tada, aktivno", prisjetila se sagovornica Magazina, te konstatovala da se gotovo gdje god je živjela po svijetu, problem otpada uvijek bio riješen kako treba.

Nina Stanišić Karaklić
foto: Privatna arhiva

"Gdje god smo bili, naravno da se jako puno vodi računa o smeću. Gradovi su mnogo čistiji nego kod nas. Mada i kazne su visoke", ispričala je ona.

Bez obzira što često putuje, to voli i mijenjanje klime, vremenska razlika više joj ne predstavljaju nikakav problem.

"Na putovanja sam navikla, to je dio mog života. Ispunjava me da upoznajem nove predjele, drugačije kulture, isprobavam novu hranu, ali pakovanje i raspakivanje nije baš ono što me raduje, naročito kada putujem sama sa malom djecom, a to je vrlo često", iskrena je Nina koja voli da dođe i u svoj rodni grad.

Nina Stanišić Karaklić
foto: Privatna arhiva

"Danas je moja Podgorica ljepša i privlačnija nego ranije. Dosta toga se izgradilo i još se gradi. Ima svoju autentičnost, grad koji ima gotovo sve, a nema prevelikih gužvi", podsjeća Nina, te otkriva koje mjesto prvo posjeti kad dođe u Crnu Goru:

"Cim dođem, obavezno sa djecom idemo na Skadarsko jezero i na more. Svi volimo sto više vremena da provodimo u prirodi", zaključuje Stanišić Karaklić.

Bonus video: