Dio mog mozga je neupotrebljiv

Klark je ovo preživljavala dok je snimala popularnu seriju “Igra prijestola”

4767 pregleda 0 komentar(a)
Foto: HBO
Foto: HBO

Zvijezda serije “Igra prestola” Emilija Klark, gostovala je u nedelju u TV emisiji “Sunday Morning” na BBC i progovorila o tome kako je dva puta preživjela aneurizmu mozga u vrijeme kada je snimala popularnu seriju.

Dogodilo se to 2011. i 2013. godine. Aneurizma mozga je proširenje zida krvnog suda u mozgu za barem 50% više od normalnog volumena.

”Dio mog mozga je neupotrebljiv. Nevjerovatno je da mogu da govorim, ponekad artikulisano, i živim normalan život bez ikakvih posljedica. Pripadam vrlo maloj grupi ljudi koja je to preživjela. Naime, čim mozak ne dobija krv, makar na sekundu, on prestaje da funkcioniše”, objasnila je Emilja Klark, koja je zbog anuerizme mozga patila od afazije pa zbog toga u nekim trenucima nije mogla da se sjeti ni sopstvenog imena.

Na sreću, gubitak sjećanja nije bio dugotrajan tako da je poslije toga bez problema glumila u londonskom Harold Pinter Theatre u predstavi “Galeb” koja je trajala dva i po sata.

Zbog svega što je preživjela, Emilija Klark je pokrenula je 2019. godine dobrotvorno udruženje “SameYou” koje prikuplja novac za sve one koji se oporavljaju od moždanih udara i operacija na mozgu.

Inače, ona je glumila Deneris Targarjen u seriji “Game of Thrones” od 2011. do 2019. godine. M.V.

Bonus video: