Internacionalni Festival Umjetnost & Kultura biće održan 13. avgusta

Duh Egipta na Luštici

Počasna predsjednica festivala je egipatska glumica Tara Emad

5138 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Prvi internacionalni Festival Umjetnost & Kultura biće održan 13. avgusta u kompleksu Luštica Bay u organizaciji agencije Fabrika. Ove godine zemlja inspiracija za ovaj veliki festival je Egipat, te će Luštica Bay biti sjajna kulisa za predstavljanje muzičara, umjetnika i modnih dizajnera iz ove zemlje.

Program će početi u 19.30 časova performansom modne kreatorke Ivane Miranović - 'ITSA COUTURE' i umjetnice i dizajnerke nakita Katarine Zlajić koji će biti održan na podijumu ispred Amfiteatra. Naime, one će se predstaviti sa po tri modela koja su inspirisana Kleopatrom, najpoznatijom ženom Egipta.

Sat kasnije ispred Svetionika na Luštici Bay biće upriličena modna revija poznate egipatske modne kreatorke Deane Shaaba. U pitanju je dizajnerka koja je rođena u Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomirala je “poslovnu administraciju”, smjer Marketing, na Američkom univerzitetu u Kairu, nakon čega je stekla diplomu iz modnog dizajna na Modnom institutu u Kairu. Vizija i koncept njenih elegantnih večernjih haljina i vjenčanica inspirisani su arapskim, indijskim, grčkim i viktorijanskim uticajima koji definišu sve njene kolekcije. Vjenčanice pravi po narudžbini, a kolekcije ležerne odjeće izlaze dva puta godišnje, proljeće/ljeto i jesen/zima. Kao što je jedan modni urednik rekao: “Ako ste ljubitelj jednostavnog dizajna i prelijepih ležernih haljina, onda je Deana vaš izbor. Ona koristi specifične boje i spaja ih na netradicionalan način, što joj daje poseban stil koji se definitivno ističe i čini je prepoznatljivom”.

Deana je takođe poznata i kao “red carpet” kreatorka, čije modele nose mnoge poznate ličnosti, ali i po svojim prelijepim kolekcijama “kaftana”.

Na istoj lokaciji nakon revije egipatski duo MOUNIB&FOUAD održaće koncert, a čine ga violinista Ahmed Mounib i pijanista Mohamed Fouad. U jednom dijelu koncerta Mounib će svirati tradicionanu egipatsku muziku na “rababi”.

Restoran “Villa Cesare” će za svoje goste te večeri pripremiti svojevrsno gastro iskustvo, u simbiozi egipatske i italijanske kuhinje. Počasna predsjednica festivala je egipatska glumica Tara Emad. Rođena od oca Egipćanina i majke Crnogorke, karijeru započela kao model i ubrzo je postala jedno od najtraženijih lica u brojnim reklamnim kampanjama i modnim revijama u Egiptu i Francuskoj. Tara je krasila naslovne strane mnogih najprestižnijih magazina, kao što su Vogue Arabia, Emirates Voman, Enigma, Saiidati i Jamalouki. Godine 2010. učestvovala je na izboru za Miss Global Teen u Brazilu, gdje je ponijela titulu prve pratilje i Kraljice Afrike. Prvu ulogu kao glumice je ostvarila u TV seriji Al Jamai’a (2011). Tri godine kasnije, napravila je veliki prodor, glumeći zajedno sa mega zvijezdom Adelom Emamom u njegovoj TV seriji Saheb El Saada (2014), za koju smatra da jedna od njenih najistaknutijih uloga do sada i koja joj je donijela veliko priznanje i popularnost i privukla pažnju režisera i producenata na početku njene karijere.