Tara Emad: Sinergija dviju predivnih kultura

Festival koji je organizovala agencije Fabrika ove godine bio je posvećen Egiptu

3492 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Fabrika
Foto: Fabrika

Duh Egipta mogao se osjetiti preksinoć na Luštici i to zahvaljujući prvom Internacionalnom festivalu umjetnost i kultura koji je organizovala modna agencija Fabrika. “Egipat u Luštici Bay”, tema je prve edicije ovog internacionalnog festivala World&Art, a brojne zvanice i gosti su uživali u identitetu ove zemlje kroz modnu reviju i koncert klasične muzike.

Festival je otvorila počasna predsjednica i ambasadorka Festivala, popularna i talentovana glumica iz Egipta, crnogorskog porijekla Tara Emad, koja je istakla da je ovaj događaj uživa njeno apsolutno poštovanje, i da je sinergija dviju predivnih kultura koje su različite, a temelje se na istim vrijednostima.

Tara Emad
foto: Fabrika

”Egipćanka sam crnogorskog porijekla i raduje me ovo druženje. Narod u Egiptu naveliko govori o ljepoti Crne Gore, i njenim prirodnim bogatstvima”, kazala je ona.

Uslijedio je koncert violiniste Ahmeda Mouniba, kairskog filharmonijskog orkestra. Mounib je svjetski poznati violinista koji se posebno ističe u žanrovima klasične muzike i džeza.

Mouniba i Fouada
foto: Fabrika

”Na koncertu smo, između ostalog, svirali egipatski instrument rabab i tradicionalnu egipatsku muziku. Moja skoro svakodnevna pratnja je pijanista Mohamed Fouada. Sve što smo noćas svirali je naša originalna muzika, spoj klasičnih nota sa tradicionalnom egipatskom muzikom”, kazao je Mouniba.

”Poslije Beča, Maroka evo nas prvi put u Crnoj Gori, i zaista smo uživali u koncertu. Imate prelijepu zemlju, prirodna je izvanredna, spoj mora i planina ne može ostaviti ravnodušnim nikoga”, poručio je pijanista Mohamed Fouad, psihijatar po profesiji, muzika je hobi i izraz koji reflektuje sva svoja životna iskustva.

Uslijedila je revija inspirisana Kleopatrinim likom, crnogorske dizajnerke Ivane Miranović koja stoji iza brenda “Itsa Couture” i Katarine Zlajić dizajnerke nakita. One su stilizovale modele inspirisane glumicom Elizabet Tejlor, u ulozi Kleopatre u istoimenom filmskom hitu iz 1963. godine.

Revija Katarine Zlajić
Revija Katarine Zlajićfoto: Fabrika

Organizatori su ranije najavili da su vođeni idejom da pomenuti festival postane tradicionalan. Luštica Bay internacionalni World&Art festival umjetnosti i kulture trebalo bi da se iz godine u godinu održava u istom terminu - druge subote u avgustu, predstavljajući umjetnike i modne kreatore iz različitih zemalja svijeta. Tema festivala će svake godine biti druga država. Planirano je da svaka festivalska edicija predstavi crnogorske kreatore inspirisane državom koja je tema festivala, potom gostujuće dizajnere iz te zemlje, te gostovanje umjetnika iz države kojoj je festival posvećen.

Bonus video: