Aleksandra Džaković predstavila kolekciju na Jahorini

Kolekcija se zove ‘Arhaična budućnost, a težnja je bila da se vrijednosti i značaj koji je imala narodna nošnja transponuju u novi izraz, i time da se revalorizuje lokalna kultura

2833 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Marko Jovančić i Amer Prevljak
Foto: Marko Jovančić i Amer Prevljak

Crnogorska dizajnerka Aleksandra Džaković svoju kolekciju nazvanu “Arhaična budućnost” predstavila je na prvom regionalnom modnom spektaklu “Fashion Weekend Jahorina”, koji je održan proteklih dana.

foto: Marko Jovančić

Ova jedinstvena manifestacija održana je na vrhu Jahorine, na 1900 m nadmorske visine, u srcu netaknute prirode, pored jezera.

Aleksandra Džaković koja osvaja svjetsku modnu scenu svojim sofisticiranim dizajnom, koji prati aktuelni trend održive mode, ali protkan specifičnim pečatom dizajnerke.

Fashion Week Jahorina
foto: Marko Jovančić i Amer Prevljak

”Kolekcija se zove ‘Arhaična budućnost, a težnja je bila da se vrijednosti i značaj koji je imala narodna nošnja transponuju u novi izraz, i time da se revalorizuje lokalna kultura. Akcenat je stavljen na điladima, jer su, čini mi se, zanemareni kao praktičan odjevni predmet, koji je bio nezaobilazan u svakoj kući, pa čak i dio miraza. Materijali su prirodni, biorazgradljivi i koliko je moguće dostupni iz lokalnih izvora. Odabrana je odbačena vuna i ručno rađena cenar svila, u bojama koje su dominantne u balkanskim narodnim nošnjama”, ispričala je Aleksandra o novoj kolekciji.

Tokom dva dana koliko je trajala manifestacija, svoje modele pored Džaković predstavilo je još pet dizajnera iz regiona.

Svoje kolekcije prve većeri Jahorina fashion week prezentovali su: Marko Feher, Amina Hasenbegović i modni brend “Boudoir”.

Prve večeri veliku pažnju publikla je kolekcija Marka Fehera, dizajnera iz Sarajeva koji je našoj regiji, ali i svjetskoj modnoj sceni prepoznatljiv po kolekcijama koje koketiraju s avangardom i koje su uvijek društveno osviještene. Kroz svoj rad ne samo da ispituje granice odjeće, pojedinih stereotipa, nego njegove kolekcije imaju i snažnu poruku. Vrlo je ponosan što je imao priliku da bude primljen na “Central Saint Martins” u klasu od 15 ljudi u ogromnoj konkurenciji od gotovo 7.000 aplikacija. Poznata je njegova saradnja sa Dinom Merlinom, za koju Marko kaže da je dokaz kvalitetnog rada.

Fashion Week Jahorina
foto: Marko Jovančić i Amer Prevljak

”Dino je jednostavna elegancija koja je već godinama prepoznatljiva na sceni, što je meni u početku bilo vrlo komplikovano. Orman Dina Merlina je obogaćen mnogim svjetskim brendovima i kreatorskim ostvarenjima. Naša saradnja je dokaz da je moj rad kvalitetan, a naša saradnja već godinama ide uzlaznom linijom”, pohvalio se on.

Već druge večeri, pored crnogorske dizajnerke, svoje kolekcije predstavili su i Verica Rakočević i ELFS Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić.

Verica Rakočević predstavila je dio kolekciije za jesen zimu inspirisanu Simon de Bovoar.

U muzičkom dijelu, a samo za ovu priliku kompozitor Veljko Kuzmančević napisao je muziku pod nazivom “Samo kap”.

Model Verice Rakočević
Model Verice Rakočevićfoto: Marko Jovančić i Amer Prevljak

”’Samo kap’ je naziv moje nove kompozicije koja je namjenski pisana za Fashion Week Jahorina gdje je premijerno i izvedena. Kap je po prirodi malih gabarita, ali generalno vrlo moćna sa aspekta svog uticaja. Nekada je dovoljna samo jedna da pokrene lavinu i niz lančanih reakcija. Kap je esencija čistote, ljubavi i konstantnog stvaranja, jer ona je tu u obliku rose, kiše, suze, stalno kruži....tako mala, a toliko moćna”, istakao je kompozitor Kuzmančević.

U završnici Fashion Weeka Jahorina nastupili su Goran Karan i Romana Panić.

Bonus video: