Baviti se modom kod nas je mnogo jednostavnije

Osim u Kini, tokom prethodnih godina radila je i u Indiji

4734 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pailixang.com
Foto: Pailixang.com

Crnogorska manekenka Jovana Butorović, modne piste u Crnoj Gori zamijenila je azijskim, pa se nedavno našla pred publikom u Šangaju na tamošnjem Fashion Weeku.

Osim u Kini, tokom prethodnih godina radila je i u Indiji, a svoje iskustvo, te poređenje u organizaciji manifestacije Nedjelja mode na domaćem terenu i u inostranstvu, podijelila je u intervjuu za “Vijesti”.

Na početku razgovora Butorovićeva otkriva kako je dobila angažman na Shangjai Fashion Weeku.

”Do angažmana za Shanghai Fashion Week došla sam preko svoje agencije sa sjedištem u istom gradu. Svakodnevno imamo kastinge, kako za kataloge, kampanje, tako i za revije, kako za Fashion Week tako i za samostalne revije dizajnera. Preko tih kastinga sam potvrđena za iste”, pojašnjava ona.

Kako kaže, na posljednjoj Nedjelji mode u Šangaju koja se održala krajem septembra imala je priliku da nosi modele brenda “La Mofiel”.

”Nažalost, to je jedini kasting koji sam uspjela da dobijem, iz razloga što sam došla kasnije, pa nisam bila u mogućnosti da pođem na ostale kastinge, koji su se uveliko odžavali dok sam ja bila u karantinu”, dodaje ona, a zatim ističe da je ipak i više nego zadovoljna, te poredi organizaciju takvog događaja u Kini i Crnoj Gori.

”Mnogo su profesionalni, organizovani i praktični. Kao razliku Fashion Weeka u Šangaju u odnosu na naš u Crnoj Gori, izdvojila bih broj dizajnera koji predstavljaju svoju kolekciju, mnogo ih je vise u Šangaju, što je i normalno sa obzirom na populaciju…”, zaključuje crnogorska manekenka.

”U Šangaju predstavljanje kolekcije dizajnera je raspoređena tokom cijelog dana, dok se kod nas organizuje od određenog časa, jedna kolekcija za drugom, što je mnogo jednostavnije”, nastavlja ona.

”Veoma često se dešava i to da modeli izlaze po dva puta u istoj kreaciji, iz razloga što nema dovoljno prostora za sve ljude koji su došli da gledaju reviju, pa se prvo organizuje revija za jedan dio publike, pošto se publika razmijeni, slijedi drugi dio, što nije slučaj u Crnoj Gori”, dodaje ona.

foto: SIFS

I pored toga što je nosila modele samo na jednoj reviji, nije uspjela da uživo vidi ostale.

”Nažalost, nisam bila u mogućnosti da prisustvujem na nekoj od revija, zbog manjka vremena i obaveza. Naknadno sam ispratila neke od njih, online”, priznaje ona, a potom izdvaja reviju koja je na nju ostavila najbolji utisak.

”Kolekcija brenda Ivan ‘Yong Couture’ me je kupila. Dok sam gledala video i forografije sa revije, lagala bih ako bih rekla da ne bih željela da se nisam nalazila na pisti i nosila neku od njegovih prelijepih kreacija. Revija je izgledala bajkovito i raskošno. Brend ima veoma jedinstven i inovativan dizajn”, smatra crnogorska manekenka, koja vrijeme u Šangaju koristi i za turističke obilaske.

”U Šangaju sam već drugi put, tako da sam imala vremena da dosta toga vidim i obiđem u slobodno vrijeme, kako prije tako i sada. Trenutno se nalazim blizu Jing’an hrama, koji je jedan od najpoznatijih u Šangaju”, otkrila je sagovornica “Vijesti”.

Kako kaže, 2019. godine je bila smještena u blizini Šangajskog šetališta, The Bund, što je iskoristila za upoznavanje grada i kulture.

”The Bund predstavlja jedan od najpoznatijih arhitektonskih simbola i glavnih atrakcija grada”, ističe ona.

Butorovićevoj ovo nije prvi angažman van Crne Gore, pa je modele nosila i na Nedjelji mode u Indiji.

Jovana Buturović
foto: Jackytao

”Moj prvi internacionalni ugovor je bio 2018. godine i to u Indiji. Bila sam tamo četiri puta, iz razloga što se pokazalo kao dobro tržište za mene. Radila sam mnoge kampanje, kataloge i revije... Takođe sam učestvovala na njihovom Fashion Weeku”, pohvalila se ona.

”S obzirom na to da skoro pa niko od internacionalnih modela nema priliku da učestvuje, biti dio toga, predstavljalo je za mene neku posebnu čar i zadovoljstvo”, dodaje, a zatim otkriva i dalje planove.

”Trenutno sam fokusirana najviše na studije. Zbog globalne situacije sa kovidom, predavanja su mi online, pa samim tim mogu da studiram i da radim ono što volim. Poslije Kine, imam više opcija u planu, kao što su Egipat, Italija, Koreja…”, nagovijestila je crnogorska manekenka.

Bonus video: