Komadi koji jednako dobro pristaju i uz sandale i uz čizme

Kolekcijom koju će predstaviti na predstojećem Fashion Weeku, dizajnerka nije željela da stavi akcenat na određeno godišnje doba, ali je napravila kreacije koje se jednako dobro kombinuju u svakoj prilici

5112 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nikola Pejović
Foto: Nikola Pejović

Posljednjim kolekcijama crnogorska dizajnerka Sanja Bobar pokazala je da pored večernjih haljina, jednako dobro može da osmisli i komade koji se mogu nositi svaki dan.

Svojom revijom ove godine zatovriće Fashion Week koji će biti održan od 24. do 27. oktobra, a ovoga puta pripremila je kreacije za koje kaže da se jednako dobro kombinuju u svim varijantama, te nijesu vezani samo za jedno godišnje doba.

O novoj kolekciji, izradi iste, i šta publika može očekivati priča za Vijesti...

Poznata si po tome da si kroz svoje kolekcije uvijek akcenat stavljala na glamur i večernje haljine. Međutim, pokazala si prošlom kolekcijom da umijes da se prilagodiš vremenu i situaciji, pa si eksperimentisala sa teksasom i napravila nosivije modele. Hoće li i ovoga puta biti eksperiment, ili ćeš se držati onoga po čemu si prepoznatljiva?

Kada je u pitanju izrada mojih kolekcija uvijek je to eksperiment i uvijek spremamo nešto novo, kako sa materijalima, tako i sa modelima. Ovaj put materijali su rađeni nekom drugačijom izradom, tačnije inovativnom tehnikom. U pitanju su čvrsti materijali, nosivi i praktični za kombinovanje. U kolekciji će se naći kompleti koji će moći da se nose odvojeno, kako u dnevnoj, tako i u večernjoj varijanti. Naravno, uvijek kroz svoje kolekcije prožmem i glamurozne haljine, no one su ovoga puta u manjini, ali će svakako biti i tih modela. Mogu da istaknem kroz 10 godina koliko se bavim modom, finiju formu koja ističe žensku siluetu i naglašava najljepše djelove tijela sam negdje dovela do šablona da oni moraju da jednako dobro stoje i dami koja ima savršenu siluetu, ali i onoj sa viškom kilograma. Modeli su rađeni da može da ih iznese i vitka i punija dama, a to je ono što je prednost mog staža u modi.

Postoje materijali koji, makar nama koji se ne bavimo modom, ne izgledaju pretjerano kreativni. S obzirom na to da za materijale uglavnom odlazite u inostranstvo, koliko oni diktiraju tvoju kreativnost i napraviš li baš sve što zamisliš? Koliko se jedan model mijenja tokom izade?

Uvijek se trudim da pažljivo biram materijale, da pratim trendove, ali ne baš slijepo. Negdje mi umjetnici volimo da osjetimo momenat i inspiraciju, te na osnovu toga biramo materijale. Kada je u pitanju izrada modela, skoro uvijek napravim ono što zamislim, ali kada se model privede kraju trudim se da ga finiširam tako što dodam nešto što što sam u tom trenutku zamislila, te detalje i linije koje se nalaze na haljini upotpunim nečim novim. Takođe, model se mijenja tokom izrade jer na probama vidimo kako on pristaje, gdje treba da bude duži, gdje kraći, pa ga tako šabloniramo i privodimo kraju. Ono što je sprecifično u našem poslu je da mi svaki put iznova i iznova radimo potpuno novi model koji je unikatan, ne radimo seriju, pa je samim tim potrebno i više vremena da bi jedan takav model stajao perfektno i da bi bio nosiv.

Sanja Bobar
foto: NIKOLA PEJOVIĆ

Što se mode tiče, gotovo da nema ništa što nismo vidjeli. S obzirom na to da se dosta morate prilagođavati i tržištu, koliko i to sputava kreativnost?

Dizajneri na ovim prostorima jesu nekad sputani, pa kreativnost ne pokazujemo baš do kraja na modelima od kojih su sačinjene naše kolekcije. Svakako da ja u svojim kolekcijama inspiracijom i maštom uvedem poneki model koji je kreativan, drugačiji, scenski. Ali to je u manjini, upravo zbog nosivosti i prilika zbog kojih dame i kupuju moje kreacije. Više se odlučuju da nose modele koje bih okarakterisala kao prefinjenu eleganciju, nešto što nije previše seksipilno, ali i kreativno u smislu da u tim kreacijama ne odskaču od mase. Svakako da mi to nedostaje i imam u planu da jednu reviju ubuduće napravim da bude potpuno kreativna i smjela. Njom ću se potruditi da pokažem da i na našem tržištu domaći dizajneri mogu napraviti modele koji se mogu vidjeti i na svjetskoj sceni. Tamo možemo da vidimo koliko je moda široka i da je veoma slobodna i kreativna. Negdje isto smatram da dizajneri sa takvim modelima skreću pažnju na sebe. Nešto drugačije je uvijek in. Na našem tržištu se uvijek traži ono što je nosivije, a kod mene ono što je udobno, kvalitetno sašiveno i tu nema greške.

Dosta tvojih kolega posljednjih godina se okreće održivoj modi i materijalima. Kakvo je tvoje mišljenje o tome i može li model biti glamurozan i od recikliranog materijala?

To već zavisi od isnpiracije jednog dizajnera. Svakako da model može da se iskreira i da bude glamurozan. Samo je pitanje kako neko doživljava “glamurozan materijal” i šta za njega znači riječ “glamur”. Moram napomenuti da glamur svako od nas doživljava drugačije. Kada vidim damu u jednostavno kreiranoj haljini, koja savršeno pristaje njenoj figuri, recimo crna koktel varijanta, za mene ona izgleda glamurozno. Za nekog drugog se taj glamur ogleda u šljokicama ili sjaju.

Kad praviš kolekciju, koliko se vodiš onim da bi i ti sama nosila sve komade iz iste?

Uvijek pola kolekcije pravim po tome šta bih ja nosila, a druga polovina je namijenjena mojim klijentima. Ukusi i stilovi su različiti, a i siluete se razlikuju kod žena. Isti model ne može jednako dobro nositi visoka, punija ili mršavija žena. Samim tim kolekcija mora da ima i privuče i tu vrstu klijenata. Trudim se da u svojim kolekcijama uvijek privučem i tu vrstu klijenata, te da svaka dama pronađe jedan ili dva modela za sebe. Mislim da na taj način treba da rade svi dizajneri. Dizajnerski posao jeste lijep i mašrovit, ali mi živimo od njega te smatra da se treba prilagoditi i klijentima kako bi u što većem broju zakucali na naša vrata. Zato u svojim kolekcijama imam i modele koji možda ne pristaju meni, ali će se u njima druge žene osječati lijepo.

A koliko se vodiš time da onaj ko kupi određeni komad može lako da ga kombinije?

Upravo je ova kolekcija satkana tako da u njoj ima nekoliko modela koji se mogu kombinovati u dvije, tri varijate, nositi odvojeno tipa- jaknica sa džinsom koja je rađena od prefinjene čipke ili suknja koja može da se dobro kombijuje uz košulju, rolku ili kaput... Komadi koji će biti nosivi i ljeti i zimi, jednako dobro pristaju i uz čizmu i uz sandalu. Zato je ova priča koja će biti predstavljena na Fashion Weeku za desetak dana namijenjena damama koje će moći da te komade iskoriste u više prilika. Mi žene generalno imamo problem da, kad jednom obučemo neku toaletu, istu ponovimo na drugom događaju. Ali, evo, imamo priliku da našim damama priuštimo modele koje će moći da se kombinuju i zajedno i odvojeno, biće nosivi i elegantno i u dnevnoj varijanti, tako da jedva čekam da vidim kakva će reakcija izazvati nova kolekcija.

Bonus video: