Kreacijama veselih boja otvorena Nedjelja mode

Zimska kolekcija sa potpisom Marine Banović predstavljena prve večeri, a ujedno je stavljen akcenat na prikupljanje sredstava za prvi trauma centar namijenjen žrtvama nasilja u porodici

3081 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Revijom Marine Banović počelo je u ponedjeljak 31. izdanje Nedjelje mode u organizaciji Modne komore Crne Gore. Ovoga puta Fashion Week ima nekoliko humanitarnih aspekata, pa je slogan manifestacije “Modom protiv raka dojke”.

No, iako su se tokom čitave kampanje, ali i manifestacije truditi da podignu svijest kod pripadnica ljepšeg pola da vode računa o zdravlju i redovno idu na preglede, prvo veče imalo je drugačiju “humanitarnu notu”. Naime, ovom revijom Banović, ali i Modna komora Crne Gore na čelu sa Srđom Lubardom željeli su da stave akcenat na još jedan problem u društvu sa kojim se suočava veliki broj žena i djece, a to je nasilje u porodici.

Marina Banović
foto: Luka Zeković

Tako je ova revija bila u znaku kampanje “Ne čekaj ni minut” udruženja SOS telefon iz Nikšića, a cilj je prikupljanje sredstava za prvi trauma centar.

Uz zvuke Vivaldije ”Zime” Banović je predstavila najmanju kolekciju do sada - svega 16 modela. Crnogorska dizajnerka odlučila je da najhladnije godišnje doba oboji, pa su tako komadi njene najnovije zimske kolekcije izrađeni u veselim bojama.

"Boja utiče na raspoloženje, pa samim tim dizajner kad bira paletu za kolekciju svjesno konzumenta, trzište odvodi na određene ciljeve - da li je to vesela šarena zima, da li su to kišne, tamne jesenje i zimske noći, boemske zore ili ludi decembar u Njujorku.. Odabirom forme i boje u odjeći utičete na raspoloženje. Sama forma i ergonomičnost vas ili rekaksiraju ili čine napetim.Tako i boja", objašnjava u razgovoru za Vijesti Marina Banović, te na pitanje da li zimi i sama preferira veselije boje, odgovara:

Marina Banović
foto: Luka Zeković

"Kao i sve druge žene, imam različite faze- dobre i loše dane. Kad sam zadovoljna, relaksirana, onda mogu eksperimentisati i sa bojom i sa teksturama i sa različitim stilovima. Tada sam u nekom eklektičnom pristupu modi pa takve kolekcije i stvaram. Moji mirniji dani ili oni sa nemirima i tugama donose tamne tonove i svedene forme", napominje Banović.

Osvrnula se i na humanitarnu akciju koja je pratila njenu reviju, te kazala može li se kroz modu podići svijest da žrtve nasilja dignu glas protiv istog:

"Mi smo ovoga puta modu stavili u drugi plan. Svjesno, naravno. Koristimo ozbiljan medijski prostor u svrhe, ne ličnih prezentacija koliko podizanja glasa da se što dalje i šire čuje, a to je da ne trpite nasilje. Ni verbalne, ni fizicke, ni sugestivne, ni najavne, ni bilo kakve pojave, kojim ni ime ne znam dati, koje vas čine uznemirenim, a da ne kažem zlostavljanim", zaključuje Banović.

Marina Banović
foto: Luka Zeković

Zadovoljan otvaranjem je i direktor Modne komore Srđa Lubarda.

”Kod nas se svijest podiže sporo, ali važno je da se priča o nasilju u porodici, kako bismo ohrabrili žene koje ga proživljavaju da dignu svoj glas. No, to kod nas sporo ide, ali bitno je da napredujemo. Zadovoljan sam samim otvaranjem, kao i načinom na koji smo uspjeli da, zahvaljujući medijima, skrenemo pažnju na socijalne probleme kao što su ne samo nasilje u porodici, već i prevencija raka dojke. Nažalost, nije se odazvao veliki broj ljudi da donira za prvi trauma centar. Međutim, kampanja nikšićkog SOS telefona koju smo podržali izazvala je pažnju svjetskog top modela sa ovih prostora Emine Čunmuljaj koja je zaštitno lice ove nedjelje mode. Emina je donirala za izgradnju trauma centra hiljadu eura”, pohvalio se Lubarda.

Marina Banović
foto: Luka Zeković

Sinoć su u sklopu Fashion Weeka kolekcije predstavili Manuel Fernandez, House of Anki, diplomci smjera Modni dizajn FDM UDG, Sleen Exclusive (designers team), Helena Scritore i Senaka Tujković.

Sjutra veće biće organizovana završna noć Fashion Weeka kada će svoje modele predstaviti Julijana Rakočević, Maria Rosario Vendito, studenti III godine na smjeru Modni dizajn UDG-a, Natalija Urbanova, Valentina Mitrović - Zvjezdica i Sanja Bobar.

Bonus video: