Ako je komad skup ne znači i da je kvalitetan

Bazar Fashion biće održan 23. decembra u istoimenom Tržnom centru, a pored Azemine, najnovije kolekcije predstaviće Anja Radulović, Tijana Perović, Dress me Concept Story i Moderato

6226 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Još jedna modna manifestacija čeka ljubitelje mode u glavnom gradu Crne Gore i to 23. decembra. Prvi Bazar Fashion Show biće održan u istoimenom tržnom centru, a na njemu će imati priliku da se predstave crnogorske dizajnerke Anja Radulović, Tijana Perović i Azemina Glušćević. U sklopu istog mondog šoua svoje najnovije kolekcije predstaviće i Dress me Concept Story i Moderato.

Iako je već godinama u modnim vodama, Azemini Gluščević ovo će biti prva revija, a u razgovoru za “Vijesti” otkriva šta će to predstaviti na Bazar Fashion Showu:

Azemina Gluščević
foto: Privatna arhiva

”Zbog kratkog roka i najave Bazar Fashion Showa predstaviću se modelima koji su gotovi. Fokusirala sam se na predstojeće praznike, pa će tako u sklopu revije biti predstavljene elegantne haljine, kombinezoni i kompleti. No, kad sam pomenula praznike, nijesam mislila samo na momente u kojima se nose svečani komadi, već je moj najveći fokus ‘kolekcija za dmor’, pa će u sklopu iste biti prezentovani i skafanderi u koje ulažem najviše vremena. Svakako, biće raznoliko pa se nadam da ću ispuniti očekivanja s obzirom na to da je ovo moje prvo učešće”, iskrena je Gluščevićeva koja svoje kreacije predstavlja pod imenom AVO Colection.

Azemina Gluščević
foto: Privatna arhiva

To što se prilagodila zimskoj sezoni nije slučajno, jer Gluščevićeva je upravo na tržište mode uplivala dizajnirajući kupaće kostime.

”Kupaći kostimi su moja prva ljubav, njima se najviše posvećujem. Šivenje po mjeri je dosta teže, nego sašiti kupaći konfekcijski, ali uvijek sam voljela izazov, pa biram ono što je teže i što ne radi svako”, ispričala je ona, te tvrdi da su i kupaći kostimi jednako inspirativni kao i bilo koji drugi modni komad.

Azemina Gluščević
foto: Privatna arhiva

”Za kreativnost ne postoje granice, samo se treba pronaći u datom momentu”, poručuje. Ona danas pored komada za plažu uspješno kreira i ostale odjevne predmete. O tome, šta joj je nainspirativnije da radi, kaže:

”Na inicijativu žena koje su mi poklonili povjerenje, krenula sam sa izradom garderobe. Inspiraciju dobijam spontano, dovoljno je da vidim dobar materijal i odmah mi stižu ideje, bilo da se radi o kupaćim ili nekom komadu odjeće”, priznaje dizajnerka koja sve što izađe sa njenim potpisom sama izrađuje, te otkriva koliko joj pomaže to što sama izrađuje modele koje dizajnira jer ipak su neke ideje na mašini za šivenje neizvodljive:

Azemina Gluščević
foto: Privatna arhiva

”Kada volite ono što radite, onda sve možete da izvedete. Počela sam sa jednom malom kućnom mašinom, a sad posjedujem niz industrijskih i kućnih, tako da sam ispunila sve uslove za dobar rad. Razlika između mene koja šijem i kreiram je to što uvijek mogu dok god materijal izdrži da prepravljam stvar na kojoj radim, dok oni koji imaju odlične ideje, a nemaju nekog da im to sašije kako su zamislili ili imaju, ali bi nešto ispravili, nekad i nemaju slobodu da pitaju više puta. Svoju kreaciju mogu da prepravim koliko god hoću puta dok mi se ne svidi”, navodi Gluščević.

Azemina Gluščević
foto: Privatna arhiva

Odnos prema modi dosta je promijenjen i zbog pandemije, pa i veće modne kuće šiju modele koji mogu da se kombinuju i nose više sezona. Na pitanje kako ona gleda na takvo viđenje mode i može li jedan komad biti aktuelan dugo godina, odgovara:

”Što se tiče mode imam dva vida. Prvi je strast prema tom nekom komadu, a drugi je novac koji dobijamo od istog. Nisam neko ko će sašiti komad koji ne može da se nosi više puta i da nabijem cijenu, već za nešto što može da se nosi, pa i više godina, jer neki modeli nikad neće izaći iz mode. Znam da žene vole da kupuju skupo, ali danas to nije mjerilo kvaliteta. Dosta manje se obraća pažnja baš na kvalitet. Ali ukusi su različiti, samo treba prepoznati odgovarajući. I da, zbog krize došli smo na ono moje da je bolje posjedovati komad odjeće koji ćete nositi više puta pa i godinama, nego nešto što ćete čuvati u ormaru”, zaključuje Azemina Gluščević.

Bonus video: