Rakočević predstavlja kolekciju “Snaga žene”: Moje haljine su više od mode

Verica Rakočević predstaviće novu kolekciju “Snaga žene” na predstojećoj Nedjelji mode - inspiraciju je našla u knjizi “Žene koje trče sa vukovima”

17694 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Zoran Radonjić
Foto: Zoran Radonjić

Proljećno izdanje Fashion Weeka biće održano od 3. do 6. aprila u Podgorici u organizaciji Modne komore Crne Gore, a jedna od dizajnerki koja je rado viđen gost na ovoj manifestaciji je i Verica Rakočević.

Pored nje, tokom Fashion Weeka svoje kolekcije između ostalih predstaviće i Nataša Pejović, Natalija Urbanova, Boško Jakovljević, Kinder Group, Zvjezdice by Valentina Mitrović, llona Szabo, TO BE by Fahreta Tahirović, Ana Vasiljević, studenti Univerziteta Donja Gorica (UDG).

Rakočevićeva je prisutna na modnoj sceni već decenijama, poznata je po liniji visoke mode, proizvodnji uniformi za vodeće kompanije. Njene kolekcije uvijek od prvog do posljednjeg modela pričaju neku priču, a u razgovoru za “Vijesti” otkriva šta će ovoga puta kroz kolekciju ispričati:

”Kolekcija ‘Snaga žene’ nastala je inspirisana knjigom ‘Žene koje trče sa vukovima’. Kada napunite 75 godina, dovodi se u pitanje koliko imate prava u seksističkom društvu da budete Žena.Tako sam ja, koja sam se podsvjesno identifikovala nekada sa orlom, nekada sa vukom, i napravila ovu kolekciju. Podijeljena je u pet koloritnih djelova, gdje svaka boja simbolizuje dio karaktera i borbe žene da do kraja života bude ono što želi i osjeća”.

Verica se nekad kroz kolekcije bavi i socijalnim problemima, te kroz kreacije pokazuje i svoje razmišljanje o stvarnosti. Kroz prošlogodišnju zimsku kolekciju dotakla se ravnopravnosti polova, a koliko zadata tema može da ograniči dizajnera u izradi modela kaže:

”Ništa ne može da vas ograniči ako znate šta hoćete i način da to što vas je inspirisalo realizujete. Uvijek dobro istražim temu koja mi je inspiracija i zato kažem da su moje haljine više od mode. Srećna sam što me mnogo žena razumije”, sa ponosom ističe sagovornica “Vijesti”, koja se često igra sa materijalima, bojama. Kako je moda nepredvidiva, a od dizajnera se očekuje da makar za tu sezonu diktira šta će to biti aktuelno, međutim, Verica nema takav pogled na modu.

”Ma kako pretenciozno zvučalo, nikada me trend nije interesovao. On nije za žene kojima se obraćam, za žene koje trče sa vukovima”, poručuje ona.

Već godinama za Veričine revije, njen suprug Veljko Kuzmančević radi muziku. Tako će biti i ovoga puta jer smatra da je bitno da se i muzikom isprati priča i da se kroz modu spajaju i ostale umjetnosti.

”I prije nego što sam upoznala Veljka muzika je bila vrlo važna komponenta u realizaciji prikazivanja poruke koju šaljem svojim radom. Sada je to, naravno sadržajnije, podignuto na jedan viši nivo i emocionalno i muzički”, smatra ona.

Neke modne kuće i dizajneri zbog korone odlučili su da ne prave kolekcije za određeno godišnje doba, već su se preorijentisali na to da rade komade koji uz dobru kombinaciju uvijek mogu biti “u trendu”. Moda se stalno vraća pa uz određene varijacije Veričini modeli nemaju rok na sezonu, dvije.

”To na šta su modni dizajneri primorani zbog korone, radim već četiri decenije i valjda zbog toga na neki način i trajem. Moji modeli od prije 20 godina se i danas nose, što zbog kvaliteta materijala, što zbog toga što nisu ograničeni godinama, trendom i što se mogu nositi od jutra do sjutra”, ispričala je dizajnerka koja se uvijek trudila da skrene pažnju ne samo kolekcijama, već i načinom na koji će one biti predstavljene.

Prva je dovela tada jednu od najpoznatijih top modela Jasmin Gauri u Srbiju. Osvrnula se i na to iskustvo te otkrila koliko je bitno da se nekom poznatom ličnošću, performansom, skrene pažnja i da li je to mač sa dvije oštrice, s obzirom na to da može i da odvuče pažnju do kolekcije.

”Moje iskustvo je čarobno. Manekenka, ma koliko poznata bila, trebalo bi da bude u sjenci modela koji nosi. Uvijek sam pažnju skretala svojim modelima i samo nekoliko puta su u mojim modelima bile žene sa javne scene. To su bile žene koje sam birala po senzibilitetu kakva je moja poruka koju želim da pošaljem. Jasmin je došla kao posljedica mog inata da mogu da uradim sve što hoću, makar trpjela i posljedice. I tada je bila u prvom planu vjenčanica i golub mira koji je poslat svijetu koji nas je zatvorio u kavez”, prisjetila se.

Kada je prije, kako je i sama rekla, četiri decenije počela da se bavi modom nije bilo toliko kreatora na našoj sceni. No danas, zahvaljujući novcu, lako se bilo ko može upustiti u modne vode, pa je hiperprodukcija dizajnera, ali ne i ideja koje prezentuju. Većina se bazira na izradu večernjih haljina jer su najtraženije na tržištu, a o tome da li takav pristup modi - igrati na sigurno zapravo ubija tu industriju, kaže:

”Odgovorom na ovo pitanje bi se i te kako kritički bavila prije deset godina. Danas, svjesna toga koliko sam naučila i znam, mogu samo da konstatujem da svako vrijeme nosi svoje breme. Nije moje. Radim sa mnogo strasti, ne primjećujući ništa drugo”.

Kod nas, još od 90-ih godina mnogo je bitniji potpis kreacije nego sama kreacija, a često ćemo vidjeti komade koji ne stoje onima koji ih nose, ali su u trendu. Danas kad je Verica Rakočević veliko modno ime, osvrnula se na to kakve žene najčešće biraju kreacije sa njenim potpisom:

”Rekoh već. Žene koje trče sa vukovima, žene ratnice, svoje, unikatne u ovom izgubljenom vremenu. Ponosna sam što ih ima širom planete i što ih primjećuju”, zaključuje Rakočević.

Lejdi Gaga na dodjeli Oskara sinonim za snagu žene

Nedavno je održana i dodjela Oskara, a kreacije koje se nose na istoj često budu inspiracija ženama za neke važne događaje. No, iako i dizajneri često vole da isprate istu, Verica je drugačije iskoristila svoje vrijeme.

”Samo kroz štampu sam ispratila dodjelu nagrade Oskar, čitala sam knjigu koja mi je inspiracija, pa mi je to bilo bolje provedeno vrijeme. Po mom mišljenju je Kejt Blanšet bila najbolje obučena. Nastup Ledi Gage je bio sinonim za snagu žene. Bez šminke, u majici, farmerkama i starkama pored štrasom nakinđurenih voditeljki, bila je biser.

Bonus video: