Foto: Miloš Miletić

Muzika je nerazdvojan dio mog modnog stvaralaštva

Stefan Đoković će svoju kolekciju predstaviti na Crnogorskoj nedjelji mode koja će biti održana početkom aprila u Podgorici

6797 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Miloš Miletić
Foto: Miloš Miletić

Muzika i moda, spoj su koji odavno inspiriše pijanistu i modnog dizajnera Stefana Đokovića. Svoje modele imao je priliku da predstavi i u Parizu, Dubaiju, Milanu, o njegovoj kolekciji pisali su brojni modni svjetski časopisi. Sad će svoju modno-muzičku priču prezentovati i u Podgorici i to na otvaranju Montenegro Fashion Weeka.

”Prije svega bih želio da izrazim veliko zadovoljstvo što ću otvoriti Montenegro Fashion Week 4. aprila, što će ujedno biti moja prva revija u Crnoj Gori. Za ovu priliku sam pripremio kolekciju večernjih i koktel haljina, mahom nove modele, ali takođe i modele haljina koje su na neki način pečat mog rada, a to su midi i maksi korset haljine sa ručnim radom. Dame mogu očekivati dosta efektne materijale, boje za koje smatram da će dominirati ove sezone, ali su i ujedno evergreen generalno misleći na rubin crvenu i crnu boju za koje uvijek treba naći prostora u garderoberu i vječiti su glamur”, smatra Đoković.

Stefan Đoković
foto: Miloš Miletić

Ovaj dizajner uvijek spaja muziku i modu, pa mu je za kolekciju “Notturno” bila inspiracija Šopenov “Nokturno” u cis molu. Ova kolekcija predstavljena je i na Milanskoj nedjelji mode, te otkriva da nije to jedino djelo klasične muzike koje je na taj način djelovalo na njegov dizajn.

”Muzika je moja prva profesija, velika ljubav i dio mene. Njom se bavim svakodnevno, redovno sviram koncerte i samim tim prirodno je da je ona meni vječita inspiracija uz druge ljepote ovog svijeta, jer sam prije svega veliki esteta. Tako da, i ovaj put publika koja će prisustvovati reviji može očekivati divnu muziku koja će pratiti modele nove kolekcije”, obećava Đoković, te se osvrće na to koliko savremena muzika, koja često nema jasnu melodijsku liniju i u kojoj kompozitori obično spajaju nespojivo, može biti inspiracija za kolekciju, te na pitanje kako bi u tom slučaju izgledalo neko djelo savremene muzike poput recimo Štohauzenovog djela za četiri helikoptera i gudački kvartet, te kako bi ga pretočio u kolekciju, odgovara:

Stefan Đoković
foto: Miloš Miletić

”Moram da Vam kažem da sam iskreno oduševljen ovim pitanjem. Moderna muzika je često dio produkcije i inspiracije i svjetskih brendova, počevši od legendarnog Aleksandra Mekvina za čije revije smatram da su bili muzičko modni spektakli. Kao i sama dosta avangardna, sa sobom bi nosila možda ne toliko nosivu, ali veoma konceptualnu i efektnu kolekciju i već duže vrijeme imam na umu jednu ideju koju želim da sprovedem u djelo sa avangardnom kolekcijom, ali ona kao i sve, čeka svoje pravo vrijeme i mjesto”, bilo je sve što je želio da otkrije o tom projektu.

Modeli sa potpisom Stefana Đokovića su jednostavnog kroja, jer često ističe da je savršenstvo u jednostavnosti. No, to ne znači da jednostavnim krojevima lakše može da istakne svu prefinjenost i ljepotu žene.

Stefan Đoković
foto: Dušan Stević

”Prije bih rekao da su pretežno jednostavnog kroja jer sam u kolekcijama Visoke mode imao dosta zahtjevnih modela. Sa jedne strane izuzetno efektna, komplikovana drapirana ili vezena haljina puna volana i volumena može biti jako efektna, ali sa druge, svedena korset haljina dužine ispod koljena je po mom mišljenju pojam ženstvenosti i prefinjenosti i ujedno jedan od zaštitnih modela mog brenda”, napominje Đoković, te oktriva na koji način njegove haljine sakrivaju neke nesavršenosti žene, i jesu li detalji ti koji odvraćaju pažnju:

Stefan Đoković
foto: Dušan Stević

”Smatram da je na dizajneru da stvara haljine i odjevne komade koji će stajati svim figurama, tačnije da u svojim kolekcijama imaju modele u kojima će se svaka dama prepoznati. Detalji po mom mišljenju ne treba da odvraćaju pažnju, već da sa idejnim razlogom budu tu. Naravno da određeni modeli bolje stoje određenom tipu građe, ali zato je potreban dijapazon modela i ono što je veliki dio rada mog brenda, a to je custom made-izrada po mjeri”.

Sem večernjih haljina, voli da izrađuje komade koji se mogu nositi i preko dana, te ne krije da mu je i svakodnevna moda veoma inspirativna.

”Dosta pažnje posvećujem kaputima, dnevnim preklop haljinama koje se lako uz stilizaciju mogu iznijeti od poslovnog sastanka do večernjeg izlaska, kao i kombinezonima i odijelima”, naglašava on.

Muzika je bitan dio svake revije, pa tako i sagovornik Vijesti vodi računa uz kakvu će muziku manekenke šetati pistom.

Stefan Đoković
foto: Printscreen

”Kao što uvijek pomenem, muzika je nerazdvojan dio mog modnog stvaralaštva, pa samim tim i revijska muzika. Splet Vivaldijevih godišnjih doba koji su pratili reviju visoke mode u Parizu išao je savršeno uz inspiraciju ‘Snom ljetnje noći’ koju sam zamislio da se odvija u vrijeme Luja XIV. Mislim da je, naravno, pored velikog truda i odlične kolekcije, i taj koncept i spoj bio razlog zašto su veliki svjetski modni mediji poput Vogue, Marie Claire, Harper’s Bazaar, Elle, Vanity Fair i drugih ubrojali tu kolekciju u najuspješnije revije te sezone. Time sam sebi zadao veliki zadatak za dalje stvaralaštvo i sljedeću kolekciju koju imam u planu da prikažem u Parizu. Ali za sada se radujem Montenegro Fashion Weeku i nadam se da će reakcije publike biti pozitivne, kao i do sada”, zaključuje Đoković.

Bonus video: