Komadi za svaku priliku

Dizajnerka Vladana Veljković za Vijesti o svojoj modnoj liniji koju je pokrenula sa sestrom, modnom časopisu FashionMag42, aktuelnim trendovima

5533 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Miša Obradović
Foto: Miša Obradović

Dizajnerka Vladana Veljković sa sestrom bliznakinjom Bojanom već dugi niz godina gradi svoju modnu priču. Najprije je počela kao asistentkinja u modnim magazinima i stilistkinja, a danas pored toga što osmišljava stajlinge brojnih zvijezda. Iz ljubavi prema novinarstvu i modi nastao je FashionMag42 magazin koji danas Vladana sama uređuje.

Kroz panele koje organizuje promoviše održivu modu, a takođe kroz razne projekte spremna je da pomaže onima koji su tek započeli svoje modno putovanje. O svemu tome Vladana priča za Vijesti...

Već dugi niz godina bavite se modom, ne samo kao dizajnerka luxury brenda Sisters Code Atelier, već ste osnivač i urednik magazina FashionMag42, sa sestrom Bojanom Veljković Tomić pokrenuli ste FM42 Forum. Otkud interesovanje za modu?

Nakon mog rada u modnim magazinima Cosmopolitan i Jolie, kao asistentkinja modnih urednica i stilistkinja, poželjela sam da sa sestrom Bojanom pokrenem modni brend Sisters Code Atelier. Davne 2013. godine počelo je naše modno putovanje. Poznato je da su putovanja naša inspiracija i dosta su uticala da pronađemo naš modni pravac.

Vladana Veljković
foto: Miša Obradović

Gledajući vašu stranicu na instagramu zaključila sam da ste fokusirani više na svakodnevnu modu. Koliko ona može biti inspirativna, jer večernje haljine ako su avangarda budu neobične i drugačije, no takav efekat je teže postići kod kreacija za svaki dan?

S obzirom na to da sam zbog posla stalno u pokretu, radije biram ležernije kombinacije i ravnu obuću. Ukoliko trebam da se pojavim negdje u elegantnijem izdanju crveni karmin, statement komad nakita, kao na primjer biserne minđuše mogu da podignu kombinaciju.

Jeste li istraživale koliko su modni sladokusci hrabri da možda i preko dana ponesu nešto što, kad je kroj u pitanju, nije baš uobičajeno i što je drugačije, efektno?

Bojana i ja često putujemo, nedavo smo bile u Milanu na Nedelji mode i zaista smo mogle da vidimo smjele odjevne kombinacije. Kada su u pitanju neobični krojevi, definitivno bih izdvojila Berlin. Što se tiče Beograda, mislim da smo na dobrom putu, gubi se ta uniformisanost na ulicama.

No, pored toga što se mogu nositi svaki dan, neke od Vaših kreacija, ako se dobro iskombinuju mogu biti i za večernje izlaske, koktele, pa i crveni tepih. Može li ipak jedan komad odjeće zadovoljiti sve potrebe?

Kada radimo kolekcije, zaista vodimo računa da materijali budu kvalitetni, da komadi mogu da se kombinuju za svaku priliku. SCA modeli su često viđeni na crvenom tepihu, ali i u svakodnevnom životu. Recimo odijelo koje smo dizajnirale za Josipa Grabovca nosio je na modnom eventu u Beogradu i na crvenom tepihu na Sarajevo Film festivalu i izabran je u deset najbolje obučenih poznatih ličnosti na crvenom tepihu.

Josip u autfitu koji je osvojio sve
Josip u autfitu koji je osvojio svefoto: Miša Obradović

Trenutno radimo na liniji košulja od pamuka za teenegere u saradnji sa švajcarskom pod markom MLZ i na aksesoarima od kože, radi se o torbi koja je dizajnirana za sve vremenske uslove i prilike koja je u isto vrijeme elegantna i praktična. Svoju novu kolekciju torbi pod markom Reversaya.com prikazaćemo premijerno 19. maja u Beogradu. Torba će biti dostupna online nakon revije i to u dvije veličine, koju prate dodaci kao što su: dodatne trake, pregrade, cover za laptop...

Kada bi se pogledali autfiti većine žena na Balkanu, moglo bi se reći da mnogo bolje živimo nego što je realno slučaj. Markirane torbe, odjeća, no većina tih komada su u stvari kopije. Znači li da ako nosimo određeni brend imamo stila ili je mnogo bitnije kako će se neki komad uklopiti?

Posljednjih godina se dešava ekspanzija kopija torbi, haljina, poznatih brendova, koje su dostupne većoj populaciji. Većina žena je opsjednuta poznatim brendovima, neke su u stanju odvajati od zalogaja, spremne da podignu kredite da bi došle do određenih komada ili pak kupiti kopiju. Imati puno novca, ne znači imati stila. Time na neki način pokazujemo šta imamo i koliko imamo.

Mislim da ukoliko nosimo poznati brend, ne mora nužno da znači da imamo stila. Mnogo je važnije kako ćemo uklopiti neki komad i važno je da se osjećamo dobro.

Vladana Veljković
foto: Miša Obradović

Šta je sa masovnom proizvodnjom i brendovima koji su pristupačni, a opet nude svakodnevne modele. Da li tu može da se napravi paralela, i koliko se kod svakodnevnih komada vodi računa o dizajnerskom potpisu?

Nedavno je FashionMag42 magazin organizovao panel na temu “Održiva moda” uz podršku italijanskog brenda Liu Jo koji ima u svojoj ponudi eco friendly komade. Mas brendovi jesu pristupačni, ali čini mi se da se širi svijest kod kupaca da treba voditi računa šta kupuju i da je bolje podržati domaće dizajnere ili investirati u dobar komad koji možete dobro da kombinujete i tako izbjegavate nepotrebna nagomilavanja i česte kupovine.

Naša misija je da širimo svijest da se odjeća reciklira, redizajnira, u toku je razvijanje biorazgradivih materijala koji su definitivno budućnost u modnoj industriji.

Takođe radite projekte kojima pomažete mladim dizajnerima da svoje kreacije predstave svijetu. Koliko su dizajneri između sebe spremni na saradnju?

Mladi dizajneri su ti kojima uvijek treba dati šansu i prihvatljive uslove kako bi pokazali svoju kreativnost u punom sjaju. U Srbiji ima nekoliko modnih manifestacija za modne dizajnere i istakla bih modnu platformu FashionMag42 koja se upravo bavi razvojem modnih dizajnera nakita, odjeće i aksesoara.

Vladana Veljković
foto: Tina Ruisinger

Pored toga uspješno sarađujemo sa švajcarskom firmom Perspectives Software Solutions GmbH i prezentovale smo prošle nedjelje na Fashion & Beauty Forumu novi servis - CardURL. CardURL je digitalna vizit karta online. Mi kao dizajnerke koristimo CardURL kao alat za marketing. Tamo imamo naše digitalne vizitke, a link ka njima je QR kod. Ne trebaju nam više štampane vizitke, nego ih držimo na telefonu. Pružimo QR kod sa telefona i naši kontakti mogu da uvezu naše podatke direktno u njihovu kontakt listu, sa fotografijama naših proizvoda. Tako našim klijentima ostajemo u sjećanju i to nam mnogo olakšava dalji kontakt sa klijentima i na taj način ostajemo u kontaktu sa njima, a to nam je važno. Na ovu saradnju smo vrlo ponosne i želimo da i drugim dizajnerima pomognemo i olakšamo put do klijenata.

S obzirom na to da pored kreacija stilizujete zvijezde, ko po Vašem mišljenju ima najbolji stil odijevanja?

Kroz posao imala prilike da radim sa ličnostima iz filmske i muzičke industrije. Ovom prilikom istakla bih glumice Danijelu Vranješ i Jovanu Stević.

Dizajner Kritijan Koven predstavio je Teletubbies čizme, a cijena istih je čak dvije i po hiljade dolara. Kako Vi gledate na ovakve modne trzaje, jesu li privlačenje pažnje ili kreativni zanos?

Koven je uradio ekskluzivnu kolekciju koja je oda modi 1990-ih. Sigurna sam da će privući pažnju osoba koji vole da nose neobične odjevne komade. Mislim da je ovde prevagnulo privlačenje pažnje.

Bonus video: