Komercijalne stvari sa daškom ekstravagancije

Dizajnerka Nataša Pejović proslavila jubilej - deceniju od otvaranja ateljea u okviru Montenegro Fashion Weeka

7010 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić
Foto: Đorđe Cmiljanić

Crnogorska kreatorka Nataša Pejović već više od deceniju je na modnoj sceni.

Njene kolekcije uvijek su kod dama isticale ženstvenost i nježnost, a ovogodišnje 32. izdanje Montenegro Fashion Weeka iskoristila je da proslavi mini jubijej - 10 godina od otvaranja modnog ateljea.

”Prvu kolekciju prikazala sam prije 12 godina i mogu reći da se taj period ni po čemu ne može uporediti sa trenutnim stanjem na modnom tržištu. Sa jedne strane bilo je lakše, jer je konkurencija bila manja, pa nije bilo toliko teško izdvojiti se. Nasuprot tome, sama organizacija posla bila je teža jer je falilo modnih dešavanja, fotografa, manekenki, stilista, dobrih lokacija za slikanje. Takođe, nije bilo jednostavno doći do kvalitetnih materijala i informacija o trendovima i mnogih drugih stvari koje su sada dostupne i puno bolje organizovane”, otkriva Nataša po čemu pamti svoje početke, te ne krije da su i kreacije koje je predstavljala tada potpuno drugačije od onoga što danas nosi njen potpis.

foto: Kristina Ćetković

”Moj dizajn sa početka karijere se potpuno razlikuje od sadašnjeg. U to vrijeme sam kolekcije osmišljavala po pravilima visoke mode, sa dosta ručnog rada, i mnogo materijala u jednoj unikatnoj kreaciji. Radila sam modele za svoju dušu, koji su bili romantični, a u isto vrijeme ekstravagantni, ali ne toliko nosivi. Sada sam više usmjerena na komercijalne stvari sa daškom ekstravagancije u vidu detalja”, objašnjava razliku.

Posljednjih godina i velike modne kuće prilagođavaju se tržištu, te više ne rade kolekcije u vezi sa samo jednim godišnjim dobom. No, ni crnogorski dizajneri nijesu u prilici da svojim kreacijama diktiraju trendove, već se i oni mnogo češće prilagođavaju tržištu.

Kolekcija iz 2017. godine čiji je editorijal bio inspiracija za spot Sergeja Ćetkovića
Kolekcija iz 2017. godine čiji je editorijal bio inspiracija za spot Sergeja Ćetkovićafoto: Marija Stanković

”Istina je da apsolutno prilagođavanje tržištu ubija kreativnost i ne vodi nigdje. Smatram da ukoliko radite na taj način ne možete istrajati u ovom poslu. Ipak, baviti se nečim, a da niste u toku na kakvom terenu stvarate, opet nije dobro. Tako da, pored kreativnosti, koja je definitivno najvažnija, bitne su i mnoge druge stavke ako želite da budete uspješni u ovom poslu”, savjetuje Pejović.

Proslavu 10 godina od otvaranja ateljea, sagovornica “Vijesti” nije proslavila novom kolekcijom, te otrkiva koliko je danas kad je prepoznato ime u mondoj industriji bitno da svako godišnje doba isprati kolekcijom i može li sebi da priušti luksuz da kreira samo kad želi, odgovara:

Kreacije Nataše Pejović
Kreacije Nataše Pejovićfoto: Privatna arhiva

”I ja sam se nadala da ću mini kolekcijom od deset modela obilježiti ovaj jubilej. Međutim, prostor u kojem sam planirala proslavu, predsjednički apartman hotela CUE, može da primi samo 80 ljudi. Odustala sam od ove ideje, jer nije imalo smisla organizovati reviju i ne pozvati sve djevojke i žene koje prate moj rad i koje su godinama uz mene. Upravo zbog toga upriličila sam druženje u krugu najbližih prijatelja, saradnika i medija”, objašnjava i dodaje da se kreatori ne moraju striktno držati forme da po dva puta godišnje prezentuju nove kolekcije.

”Lijepo je biti redovan sa sezonskim kolekcijama i imati više revija tokom godine. Međutim, iako pravila tako nalažu, to nije presudno za uspjeh. Najvažnija je kreativnost, osjećaj za trend i kada šta treba predstaviti. Što se mene tiče, trudim se da kolekcije prikazujem dva puta godišnje. Nekad mi to polazi za rukom, nekada ne. Ali važno je da sam aktivna, da imam program koji će biti zanimljiv svim ljubiteljima mog dizajna. Konkretno, ovoga puta, kako sam i navela, nisam imala reviju ali sam slikala dva kataloga sa vodećim regionalnim fotografima i to planiram da promovišem u narednom periodu”, otkriva na koji će način predstaviti novu kolekciju Nataša Pejović.

Nataša Pejović
foto: Đorđe Cmiljanić

Proslavi je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su bile i dizajnerke Verica Rakočević i Marina Banović, dok je za muzički dio bio zadužen Marko Prentić.

Bonus video: