Popiti kafu u budvanskom Starom gradu na prvom ljetnjem suncu je neprocjenjivo

Za Magazin govori poznata influenserka, nekada top model, Danijela Dimitrovska, koja je promovisana kao zaštitno lice Budve

50361 pregleda 417 reakcija 29 komentar(a)
Danijela Dimitrovska, Foto: Privatna arhiva
Danijela Dimitrovska, Foto: Privatna arhiva

Nekadašnji top model, danas poznata influenserka Danijela Dimitrovska tokom svoje manekenske karijere imala je priliku da sarađuje sa brojnim svjetskim dizajnerima i brendovima među kojima su Vera Vang, Karolina Herera, Stela Makartni, En Fontejn, “Hugo Boss”, “Dior”, “Chanel”, “Kenzo”, “Valentino”, “Moschino”, “Givenchy” “Louis Vuitton”, “YSL”.

Tokom karijere, Danijela je imala priliku da bude dio kampanja Đorđa Armanija i firme Adidas, a njeno lice krasilo je naslovnice časopisa “Marie Claire”, “Elle”, “Vogue” i “Glamoura”.

Sa francuskim glumcem Vensanom Kaselom, bivšim suprugom Monike Beluči, imala je priliku da snimi televizijsku reklamu za muški parfem “Yves Saint Loren”, jedan od promotivnih modela Victoria’s Secret, a takođe se oprobala i na filmu dobivši ulogu u ostvarenju “In the night”.

Nedavno je promovisana kao zaštitno lice crnogorske prijestonice turizma - Budve.

”Bez obzira na to što sam u poslu, sad već 20 godina, iza sebe imam zaista veliki broj klijenata, kao svjetskih tako i naših, svaki put kada ugovorim novi posao, nekako sa još većim uzbuđenjem radim. Ovo ješte definitivno malo drugačiji angažman u odnosu na sve ono što sam ranije radila, prosto nikada nisam bila zaštitno lice nekog grada”, kaže u razgovoru za Magazin Danijela.

Danijela Dimitrovska
foto: Privatna arhiva

Još kao desetogodišnjakinja znala je čime želi da se bavi i da svoju karijeru želi da gradi na pisti i ispred kamera. Pobjedom 2004. godine na takmičenju Elite Model Look koje je održano u Srbiji zvanično je započela karijeru modela. Uslijedila je revija u Milanu za modnu kuću “Gucci”, da bi nakon iste otišla na Svjetsko takmičenje u Šangaju gdje je tada predstavljala Srbiju i Crnu Goru.

”Tokom karijere slikala sam se za veliku kampanju u Velikoj Britaniji za Olimpijske igre, tako da je to donekle sastavni dio mog posla. Međutim, ovo je drugačije i specifičnije. 
Od ranog djetinjstva sam svako ljeto provodila u Crnoj Gori. Imam mnogo prijatelja koji su iz Budve, tako da mi je drago što sam uspostavila ovu saradnju. Jedva sam dočekala da dođem u Budvu i ostala mjesta koja joj pripadaju. Prosto taj dio Crne Gore, mogu slobodno da kažem, je najljepši i tu se osjećam kao kod kuće”, iskrena je Dimitrovska.

Saradnja sa sagovornicom Magazina dogovorena je za 2023. godinu i podrazumijevaće cjelogodišnju promociju svih segmenata turističke ponude Budvanske rivijere kroz foto i video materijal snimljen u Budvi. On će biti plasiran na njenim nalozima na društvenim mrežama Instagram i Tik-Tok.

”Cilj je zaista da se prikažu sve prednosti i mimo onih koje turisti mogu da vide tokom ljeta. Znači, Budva i taj dio primorja imaju pregršt znamenitosti i atrakcija, koje mogu da se vide tokom cijele godine. 
Moj cilj i cilj mog tima je da na jedan malo drugačiji način prikažemo i pokažemo ljudima Budvu, da ih uputimo da mogu da dolaze na produžene vikende”, ističe Danijela, te izdvaja mnoge manifestacije među kojima je i predstojeći karnevali koji se dešavaju tokom proljeća, tačnije od 28. aprila do 2. maja.

foto: Privatna arhiva

”Tu su i festivali tokom ljeta, kao i tradicionalni doček Nove godine po kojem je Budva prepoznatljiva, a ima i dosta lijepih muzeja i manastira. Da ne pričam o kuhinji i svim tim divnim jelima koje mogu da probaju u fantastičnim restoranima. Tako da je cilj da se Budva i Budvanska rivijera pokažu u onakvom svjetlu kakvom zaslužuju”, obećava Danijela, te otkriva koja to mjesta u crnogorskoj prijestonici turizma najviše voli i preporučuje društvu i porodici da posjete:

”
Prvo mjesto koje uvijek posjetim u Budvi je svakako Stari grad. To čarobno mjesto je dragulj Budve i uopšte Jadrana. Popiti kafu na terasi ‘Mogrena’ uz prvo ljetnje sunce je neprocjenjivo. Šetnja miločerskim parkom ili vožnja brodićem do ostrva Sveti Nikola takođe su na listi mojih prioriteta, ali mnoga mjesta u Budvi, posebno u junu ili septembru idealna su za ljude sa djecom ili sve one koji žele mir i pravi odmor”, smatra Danijela koja je u manekenske vode uplovila još kao tinejdžerka. O tome kako danas poslije toliko godina gleda na manekenski poziv, kaže:

”Manekenstvo je zaista, po mom mišljenju, jedna od ljepših ženskih profesija. Ono na šta sam posebno ponosna jeste da je to jedini posao u kome žene zarađuju više od muškaraca. Nadam se da će takvih poslova biti sve više jer bi se na taj način žene osnažile. Zaista mislim da je za djevojke i djevojčice manekenstvo jedna lijepa profesija u kojoj mogu da nauče i osvijeste svoju eleganciju, držanje, da steknu samopouzdanje”, savjetuje Dimitrovska te ističe da je upravo manekenstvo profesija gdje jedna mlada djevojka u najranijoj dobi može dosta da nauči.

Danijela Dimitrovska
foto: Privatna arhiva

”To ne važi samo za djevojke, već i za momke. Sada su i momci sve više popularni. 
Što se tog posla tiče, ja to i učim polaznike svoje agencije ‘Models.Inc.-Elite Model Look’, kako da osvijeste sve svoje kvalitete, kako da se na pravi način osamostaljuju, da vjeruju u sebe. Manekenstvo je definitivno profesija zahvaljujući kojoj možete da proputujete cijeli svijet i dobijete razne mogućnosti za školovanje i slično”, napominje ona.

Sa crnogorskom manekenkom koja je takođe napravila svjetsku karijeru Marijom Vujović i modnim agentkinjom Mirjanom Udovičić Danijela je 2010. godine osnovala agenciju za modele pod nazivom “Models Inc.- Elite Model Look”.

Danijela Dimitrovska
foto: Privatna arhiva

”Oduvijek sam znala da ću kada završim aktivnu manekensku karijeru da se vratim u Srbiju i prenesem svoja iskustva koja sam stekla i stičem u inostranstvu. Samo je bilo pitanje vremena kada ću to uraditi. Agenciju smo otvorile prije, sad već, trinaest godina. Dugo sam razmišljala i tu ideju predložila Mariji Vujović te joj otkrila da bih jako voljela da u cijelu tu priču sa nama uđe naša tadašnja menadžerka Mirjana Udovičić. 
Kada je ona prihvatila naš predlog, mi smo krenule u tu priču - Mirjana i ja smo vlasnice agencije ‘Models.Inc.-Elite Model Look’, dok je Marija Vujović naša saradnica iz Crne Gore”, prisjeća se Dimitrovska te ne krije da se zahvaljujući ovoj agenciji ostvarila jedna jedinstvena priča.

”Da ne laskam sebi, ali u ovoj agenciji su dva supermodela sa iskustvom i najbolja modna menadžerka u Srbiji. Mrijana je neko ko je donio svjetsku modu kod nas i otkrio najveće naše supermodele”, podsjeća sagovornica Magazina.

Danijela Dimitrovska
foto: Privatna arhiva

Posljednjih godina sve je više cura zainteresovano da se bavi manekenstvom, međutim, nemamo istaknutih imena kao što je Danijelino, Marije Vujović, Emine Čunmuljaj. Kao vlasnica modne agencije Dimitrovska se osvrnula i na to kakve se djevojke danas traže za pistu i koliko se često želje dizajnera i brendova mijenjaju:

”Znate kako, postoje prosto neki standardi. Kao što u profesionalnom sportu, zna se šta je to što je potrebno da biste postizali uspjehe, tako i u manekenstvu. Postoje neke predispozicije, ali se naravno, sve to prilagođava trendovima. Ne postoje više neki klasični standardi po kojima biramo djevojke, a ono što je jako važno, jeste da im osvijestimo da je manekenstvo posao, a ne izbor za mis, a tu uvijek odvajam te dvije stvari, jer u manekenstvu nije dovoljno samo biti lijep. Bitno je koliko ste snalažljivi, koliko ste jaki i sposobni da se odvojite od porodice i da putujete po svijetu, da vodite ražuna o sebi, da budete negdje odgovorni, da imate harizmu i da znate šta želite”, otkriva Danijela šta sve jedna djevojka treba da ima da bi se bavila manekenstvom i dodaje:

”Pored tog fizičkog izgleda, koji je svakako preduslov da prođete kasting, mnogo bitniji faktor jeste to koliku želju imate i koliko ste predani i disciplinovani da se bavite ovim poslom na profesionalan način. Cilj mi je da manekeni i manekenke koje odaberemo rade i van Srbije, te da oni ovaj poziv prihvate kao profesiju u tom momentu, a ne samo kao hobi. 
Ono što je takođe danas jako važno jeste da oni koji se odluče za poziv manekena budu aktivni na društvenim mrežama. To je prosto trend, pismenost 21. vijeka. Morate biti primijećeni i sa te strane. To je jedna platforma koja vas dodatno predstavlja klijentu. Mislim da je jako važno da mladi osvijeste da je bitno, bilo kojim poslom da se bave, da razviju i tu platformu. Nikad ne znate čime ćete se baviti i koliko će vam to kasnije trebati zbog tog posla”, savjetuje ona.

Danijela Dimitrovska
foto: Privatna arhiva

Svjetski top modeli poput Naomi Kempbel koja je ‘80-ih i ‘90-ih godina bila na vrhuncu karijere i dan-danas je aktivna na pisti. Međutim, naše manekenke iako dobro izgledaju, posle 30-te biraju da se bave modom, ali na drugačiji način. Uglavnom biraju dizajnerski poziv ili pak da budu vlasnice modnih agencija. Danijela je pokušala da objasni zašto je to tako:

”Ne znam zašto je to tako, mogu da o tome pričam samo u svoje ime. Ne mogu da generalizujem stvari, ali koliko vidim Nataša Vojnović je naša manekenka, a i dan-danas jako lijepo radi. S vremena na vrijeme čak snimi i neku kampanju. Tako da se ne bih ja ovdje u potpunosti složila. Naravno da postoje djevojke koje žele da se vrate u Srbiju, koje su vezane za svoje porodice i prosto imaju možda potrebu da se ostvare u drugim nekim stvarima. Mi smo patrijarhalna sredina, negdje se odmalena učimo da je porodica primat, da je to osnova svega. Mislim da nam je malo drugačije vaspitanje, mislim da je i to skroz okej i lijepo. Uvijek sam za izbor i slobodu, da osoba po svom osjećaju izabere šta je ono čime ona želi da se bavi. Bitno je da se razvija, raste, osvješćuje šta je to što je zanima, i ukoliko neke stvari prevazilazi, zašto da ne promijeni posao kojim se bavi. Ali kažem da je Nataša Vojnović primjer, da se ona time i dan-danas bavi, a ima oko 40, možda i više godina. Lijepo je s vremena na vrijeme odraditi neku kampanju, tako da imamo i mi djevojaka koje su i dalje u poslu bez obzira na godine”, ispričala je Danijela.

Danijela Dimitrovska
foto: Privatna arhiva

Djevojke veoma rano ulaze u svijet modelinga koji je, kako je poznato, pa su podložne raznim uticajima, te mnoge kasnije imaju problem sa bolestima zavisnosti. O tome je li pogrešno što se tako rano regrutuju za taj posao i koliki pritisak i sama ponekad trpi zbog toga, otkriva:

”Mogu samo da vam kažem da moja partnerka Mirjana Udovičić, ja i ‘Models.Inc.-Elite Model Look’ sarađujemo sa najjačim svjetskim agencijama koje su visoko profesionalne. Tako da nikad nismo dolazile u dodir sa bilo kakvim sumnjivim i neprofesionalnim situacijama. Zato i nemam iskustva što se toga tiče. Ono što mogu da kažem jeste da su granice u manekenstvu za početak pomjerene. Djevojke najčešće putuju tek kad napune 17 ili 18 godini, kada postaju punoljetne. Znači odavno je prošao taj trend kada djevojčice sa 14-15 godina kreću da se bave manekenstvom, i mi smo se tome radovale. Već nekoliko godina unazad djevojke čekaju punoljetstvo, do tad se pripremaju da naprave svoj portfolio, da nauče da hodaju, da steknu iskustvo u svojim matičnim agencijama kako trebaju da se slikaju, tako da je to sve sada drugačije”, tvrdi Dimitrovska.

Danijela Dimitrovska
foto: Privatna arhiva

Kao neko ko je bio zaštitno lice od Vera Vang, preko Benettona, do YSL i Louis Vuittiona, sebi je mogla da priušti mnogo brendiranih krpica. No, ne smatra da su skupe brendirane stvari odraz socijalnog statusa.

”Što se modnih brendova tiče, naravno da, dok sam se bavila manekenstvom, bilo je važno da sarađujem sa velikim modnim kućama, jer je to bio znak napredovanja u karijeri. Isto se tiče posjedovanja istih, nikada nisam bila opterećena time, ja prosto ne robujem ni trendovima, ni brendovima. Normalno je da volim da imam dobru torbu, kvalitetne cipele i kaput, ali sve ovo ostalo potpuno mi nije toliko bitno, oblačim se kao sav normalan svijet. Kupujem ono što mi se svidi, a ne apriori da je zalijepljen neki brend, tj. marka”, iskrena je Danijela.

Kao neko ko je imao priliku da radi sa brojnim svjetskim dizajnerima i brendovima, posebno izdvaja saradnju sa Stelom Makartni i brendom Iv Sen Loran.

”Sa Stelom smo zaista radili na odličnim projektima, poput kampanje za Olimpijadu, a tada smo radili i kampanju za Veliku Britaniju i njihov tim. 
Jako mi je draga saradnja sa Iv Sen Loranom. Slikala sam se za kampanju koju su imali za parfem i to zajedno sa francuskim glumcem Vensanom Kaselom. Smatram da je to obilježilo moju karijeru. Zato ova dva događaja doživljavam kao moja dva pečata”.

Kako je vezana za svoju porodicu, roditelje i sestru, ne krije da su oni imali veliki uticaj na nju i da je oduvijek od njih imala veliku podršku.

Danijela Dimitrovska
foto: Privatna arhiva

”Znala sam čime želim da se bavim, ali bez ljubavi prema modi i manekenstvu ništa ne bi bilo moguće. Definitivno uzori su mi roditelji, sestra mi je velika podrška, kao i menadžerke Mirjane Udovičić koja mi je i danas partner u poslu. Dosta sam od Mirjane naučila, čak i o menadžerskom poslu. To su osobe koje su mi pomogle da se formiram kao ličnost”, kaže Danijela koja je danas uspješna i kao influenserka. No, i oni koji se nijesu bavili modom poput nje, često kao influenseri dijele modne savjete, reklamiraju brendove, ali o tome mogu na pravi način prezentovati modu i biti konkurentni ljudima poput nje kaže:

”Mislim da svako može da nađe svoj prostor pod nebom. Influenseri imaju svoja mjesta i oni znaju na koji način dolaze do ljudi. U pitanju je komercijalniji način. Mislim da se to u posljednje vrijeme dosta onako objedinilo, pa se i od manekena očekuje, što je potpuno normalno, da budu aktivni na društvenim mrežama i na neki način budu i influenseri. Mislim da za svakog ima prostora, samo je bitno da osvjestimo šta je to što želimo da radimo, da budemo posvećeni, uporni i vrijedni”, smatra Danijela i ima savjet za sve one koji žele da se bave manekenskim pozivom:

”
Savjet za mlade manekenke ne samo sa Balkana, već odakle god da dolaze, jeste da budu vrijedne, radne, disciplinovane i da prate svoje želje i snove”, zaključuje Dimitrovska.

Željela da bude anđeo brenda Victoria’s Secret

Jedno vrijeme bila je i promoter Victoria`s Secreta. Inače, ovaj modni brend uvijek je u svojim redovima regrutovao najpopularnije top-modele. Na pitanje kakvo je bilo njeno iskustvo i je li sanjala o tome da možda jednog dana i sama ponese neki Fantasy Bra, odgovara:

”Ostvarila sam saradnju sa Victoria`s Secret na onlajn fotkanju za njihov sajt u tom trenutku. Postojala je želja da radim reviju, ali eto prosto nije se desila. Naravno, u tom trenutku san svake djevojke je bio da ponese njihova krila, ali ja sam negdje uspostavila saradnju, učestvovala u njihovoj kampanji i to iskustvo je bilo jedno jako lijepo. Nakon toga sam otišla u nekom drugom smjeru, poželjela da se ostvarim u ulozi menadžera i moj put se potpuno odvojio od tog aktivnog manekenskog angažmana, ali zaista jedno slatko i lijepo iskustvo”, kaže Danijela.

Zdravlje mora biti prioritet

Novi pokret “Bodi pozitivnosti” sve je prisutniji, a to znači prirodni izgled i sloboda mode i stila. Izbor je slobodna volja, smatra Danijela, no ono što je njoj najbitnije je da se, ma kakav trend pratili, ljudi odluče za zdrav život.


”Uvijek sam za slobodu u svakom smislu, apsolutno bez ikakvog osuđivanja. Ne možemo svi da budemo tanki, a ni krupni. Znala sam da doživljavam razne uvrede na temu koliko sam mršava, da li sam anoreksična ili nisam. Ljudima je najlakše da zalijepe etiketu nekome. Treba promovisati sve ono što je život, treba da budemo pozitivni u tome, da prihvatamo da smo svi različiti i da ne treba da budemo isti. Ne treba ni da težimo tome da budemo isti. Stoga, apsolutno podržavam sve, samo ono na šta stavljam poseban akcenat je zdravlje. Bitno mi je da pošaljem poruku kako treba da budemo odgovorni prema sebi i svom tijelu u tom smislu da nam zdravlje bude prioritet”, napominje ona.

Bonus video: