Talenat i vizija nemaju geografska ograničenja

Kreaciju dizajnera Ibrahima Vukelja na crvenom tepihu Gremi nagrada nosila glumica i pjevačica Meredit Okonor

3107 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Dizajner Ibrahim Vukelj već godinama gradi uspješnu karijeru, kako u Crnoj Gori, tako i u Njujorku gdje živi. Svoje kolekcije nekoliko puta je predstavljao u sklopu Crnogorske nedjelje mode, a kreacije sa potpisom IbroVu prezentovao je i na Njujork Fashion Weeku. Kroz modu koju stvara Ibrahim njeguje ekstravagantan modni izraz, te se trudi da u njegovim modelima žena izgleda provokativno i pokaže svoj seksipil.

Tako je bilo i sa kreacijom koju je radio za glumicu i pjevačicu Meredit Okonor koja je istu nosila na dodjeli Gremi nagrada.

”Meredit sam upoznao kad sam predstavljao svoju kolekciju na Njujorškoj nedjelji mode, te se od tada družimo. U međuvremenu zao sam da za neke njoj važne događaje pripremim kreacije koje će nositi. Kad sam vidio da je nominovana za Gremi nagradu javio sam joj se i predložio da odradim kreaciju za nju, a ona se oduševila tom idejom”, ispričao je “Vijestima” Vukelj kako se odvijala saradnja sa Meredit.

okonor u Ibrahimovoj kreaciji
okonor u Ibrahimovoj kreacijifoto: Privatna arhiva

To što živi na relaciji Crna Gora - Amerika ne krije da mu olakšava da dođe do inostranih zvijezda.

”Na zapadu bukvalno nema mjesta gdje nećete sresti neku od zvijezda, bilo da je u pitanju film ili muzika. Međutim, one se trude da održe privatnost, te se kreću u uskim krugovima ljudi. Da biste im se približili, treba vam neko iz tih krugova ko će vas upoznati sa njima. Volio bih da je kao na filmovima, ali nije tako, realnost je drugačija. Za uspjeh u ovom poslu morate imati strpljenja, vjeru u sebe i svoj talenat, kako ne biste odustali lako”, ističe sagovornik “Vijesti” koji je diplomirao na njujorškoj Filmskoj akademiji na odsjeku Music video production and filmmaking.

”Kad radim kreacije za crveni tepih, trudim se da razmišljam kao režiser o tome gdje će zvijezda za koju radim da stane, kakvo će biti osvjetljenje, kadar. Smatram da kreacija koju neko nosi treba da izazove reakcije, te da slika koju ljudi upamte sa tih događaja govori 1000 riječi. Bitno je da i mene kao umjetnika ispunjava ta kreacija dok je stvaram. E, od tog trenutka kad si siguran u nju i u to da će izazvati reakciju i da će osoba koja je nosi biti upamćena, znaj da je spremna za ‘crveni tepih’”, ispričao je Vukelj.

Danas, kad je moda u pitanju, teško možemo da kažemo da nešto nijesmo vidjeli, te o tome koliko je teško dizajnerima da budu inovativni i osmisle nešto novo što zaista može da oduševi modne sladokusce, Ibrahim kaže:

”Zahvaljujući društvenim mrežama, informacija se širi brzinom svjetlosti, tako da ono što bi nekad propustili, danas nam je lako dostupno i vidimo. Zato svi koji se bave modom moraju biti kreativni i osmisliti modele koji donose inovativnost i ideju, iako to nekad može izgledati reciklirano ili konvencionalno. Trenutno je moda koju stvaram konvencionalna jer se trudim da moji modeli budu tako koncipirani da mogu da se nose u svakoj prilici. Međutim, i od onoga koji ih nosi zavisi hoće li uspjeti neku kreaciju da prezentuje na pravi način. Zamislite Madonu u konvencionalnoj kreaciji, ili Rejčel Vajs u nekoj provokativnoj kreaciji. Zato smatra da svaki modni kreator mora najprije imati viziju za kakvu osobu stvara kreacije”, objašnjava Vukelj, koji kao neko ko je imao priliku da izlaže i u Crnoj Gori i svijetu, tvrdi da ne zaostajemo mnogo za modnim centrima.

”Ima jedan hip-hop izreka koja kaže ‘Nije odakle si, nego gdje si’. Mislim da nije toliko bitno jesi li u modnom svijetu zapada ili istoka. Talenat i vizija nemaju geografska ograničenja. Međutim, kreatori sami sebi stvaraju ograničenja. Dopada mi se ova nova generacija sa fakulteta, imaju hrabrost i ne boje se da eksperimentišu što je za modu veoma bitno. Baš sam oduševljen”, iskren je dizajner.

Kako se posljednjih godina sve više dizajnera okreće održivoj modi i recikliranim materijalima, Ibrahim odgovara može li se od istih stvarati glamur:

”Ne bih garantovao kvalitet, ali glamur bi se vjerovatno stvorio. Koliko bi mi vremena trebalo, to već ne znam, ali je veliki je rizik”, priznaje on i kaže da je moda povezana sa muzikom i filmom.

”Zahvaljujući fakultetu koji sam završio, naučio sam mnogo o očekivanjima publike. Moda je veoma bitna jer kroz nju možemo da upoznamo neku osobu. Takođe, moda je srce svake kinematografije jer i sami znate da su kostimi veoma bitni. Moda je neograničen temelj umjetnosti i zabave”, smatra Vukelj, kojem su inspiracija pripadnice ljepšeg pola.

”Moje kreacije namijenjene su ženama koje žele da se osjećaju udobno, slobodno. Kad stvaram trudim se da ih moji modeli ne stiskaju i prave im probleme pri svakom pokretu. Zato i biram mekane materijale. Takođe obraćam pažnju i na kvalitet”, zaključuje Vukelj.

Bonus video: