Velika retrospektiva radova Karla Lagerfelda u Metropolitenu

Lagerfeld je bio "potpuni kreator" jer je radio sve - odjeću, modne detalje i kozmetiku, čime je uspio da "spoji umjetnost i trgovinu" i izmislio model rada u modnoj industriji

1288 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DailyO
Foto: DailyO

Prva velika retrospektiva poslije smrti modnog kretatora Karla Lagerfelda biće otvorena sjutra u njujorškom muzeju Metropoliten. Lagerfeld poznat kao kreator kameleon ostavio je veliki trag na modu i kulturu. Kreator, koji je preminuo 2019. godine, radio je 60 godina u modi, u kućama kao što su Šanel, gdje je radio od 1983. do 2019, Fendi (1964-2019) i Kloe (1963-1983).

Kustos Metropolitena Endru Bolton izjavio je da je Lagerlefeld radio za modne kuće različitih stilova i prilagođavao se kao kameleon.

Lagerfeld
foto: Metropolitan Museum of Art

Bolton je dodao da je Lagerfeld bio "potpuni kreator" jer je radio sve - odjeću, modne detalje i kozmetiku, čime je uspio da "spoji umjetnost i trgovinu" i izmislio model rada u modnoj industriji. Retrospektiva nazvana "Karl Lagerfeld: Linija lepote" (Karl Lagerfeld: A Line of Beauty) traje od 5. maja do 16. jula i istražuje dualnost umjetnika, majstora za inovaciju, koji je čuveni komplet od tvida kuće Šanel podmladio mini suknjom. Na izložbi će biti predstavljeno 150 komada odjeće i crteži. Na retroskeptivi će između ostalog biti kaput Fendija koji pada potpuno asimetrično i destrukturirano, vjenčanica ukrašena kamelijama, pera noja u odjeći i komplet Šanela sa jaknom sa ogromnim dugmadima.

Legerfeld
foto: Independent.co.uk

Eksponati će u muzeju biti izloženi po suprotstavljenim temama - ženko-muški stil, romatično-vojni stil, rokoko i klasika i istorijsko-futuristički stil. Biće izloženi i kaiševi, iscijepane farmerke zajedno sa odjećom sa ručnim vezom. Izložba posvećena opusu umjetnika, malo govori o ličnosti i privatnom životu Lagerfelda. Uoči retrospektive čuli su se glasovi nezadovoljstva za omaž Lagerfeldu koji je uvredljivo govorio o ženama punijeg stasa i koji je kritikovao pokret MeToo o ženama koje su bile seksualno zlostavljene. "Izložba se odnosi na Karla kao kreatora, na njegove kreacije a ne na njegove riječi", rekao je kustos.

Lagerfeld
foto: dailyrecordnews.com

Lagerfeld, rođen 1933. godine, preminuo je 19. februara 2019. u bolnici u Parizu. Sahranjen je nekoliko dana kasnije u Francuskoj na skromnoj ceremoniji u skladu s njegovim željama. Modni kreator je imao prepoznatljiv izgled. Gotovo uvijek je nosio tamne naočari, kosu uredno vezanu u rep i pretežno crna odijela s bijelim rolkama ili bijelim košuljama sa visokom kragnom i neobičnom kravatom sa šnalom. Imao je običaj da nosi i kožne rukavice sa otvorenim prstima i prstenjem skoro u visini nokta. Ponekad je držao elegantni štap ili je nosio u naručju svoju ljubimicu, mačku po imenu Šupet, koju je pozajmljivao za modne revije i fotografije manekena.

Bonus video: