Vesele boje su odlična terapija

Havijer Karera Agosta i Katarina de Lankastre Valente ispred modne kuće Agata Luiz De La Prada pričaju o kolekciji koja je predstavljena u sklopu IFF-a, te otkrivaju da je kod njih crna zabranjena

4827 pregleda 2 komentar(a)
Agata Luiz De La Prada, Foto: Boris Sekularac
Agata Luiz De La Prada, Foto: Boris Sekularac

Pariz, Milano, Njujork, Barselona samo su neke od modnih prijestonica u kojima je španska kreatorka Agata Luiz De La Prada imala priliku da prikazuje svoje kolekcije. Vesele boje, ali i neobični oblici modela izrađenih od održivih materijala koji se specijalno rade za njenu modnu kuću, karakterišu ne samo novu, već sve kolekcije ove poznate dizajnerke.

Svoju posljednju kolekciju “Love” koja definitivno podiže raspoloženje prikazala je i u sklopu pete Internacionalne smotre mode koja je održana proteklog vikenda u tivatskom Porto Montenegru, te pokazala da i modeli veselih boja mogu biti dio visoke mode.

“Kolekcija je vrlo nosiva. Žene svih dobi mogu da ponesu te komade jer su lagani. Cilj naše modne kuće nije da od žena napravimo femme fatale, već da napravimo kolekciju koja je lagana, nosiva. Te komade mogu da nose i žene u šezdesetim godinama. Primjer tome je i moja majka koja ima 69 godina, a rado nosi komade s potpisom Agate Luiz de la Prada”, ispričao je za “Vijesti” Havijer Karera Agosta, glavni dizajner u toj modnoj kući.

Upravo zahvaljujući koloritu, životnoj radosti Agata i njeni modeli brzo su osvojili svjetsko tržište. Često biste pomislili da su upravo jarke boje namijenjene mlađim generacijama, no Agata i njen tim smatraju da ih jednako dobro mogu nositi i oni stariji.

“Samopouzdanje dolazi sa godinama, tako i želja da izađemo iz tih standardnih boja i crne i obučemo nešto što je veselo. Kako godine prolaze postajemo sve više samouvjereni i spremni da nosimo ovakve modele”, smatra direktorica komunikacija u ovom brendu Katarina de Lankastre Valente.

“Što smo stariji, bolje rješavamo probleme što znači da smo smjeliji i da s lakoćom možemo da ponesemo i te obojene komade i da izađemo iz zone nošenja crne garderobe. Želimo više boja, da kroz njih pokažemo svoj optimizam”, nadovezao se Havijer.

Nošenje modela koji obiluju jarkim bojama, često ćemo, savjetuju sagovornici “Vijesti” popraviti svoje raspoloženje.

“Cijela filozofija Agate počiva na terapiji boja. Boje su tu da poprave raspoloženje. U našoj kompaniji sve je obojeno - zidovi su obojeni, čak i ugovore potpisujemo pink tintom. Crna je kod nas zabranjena boja. Imamo i tu polisu da ne smijemo da nosimo crno na poslu. Kad ljudi kod nas dolaze na sastanke, automatski se svi osjećaju bolje, veselije, te boje opuštaju i donose im neko lijepo raspoloženje. To jeste suština i filozofija da boje podižu čovjeka i da ga čine srećnim”, napomenula je Katarina.

Do sada je visoka moda uglavnom prikazivana kroz crnu, zlatnu, bijelu, srebrnu, plavu, međutim Agata je kroz svoje kolekcije pokazala da jarke boje i visoka moda mogu ići ruku pod ruku. Baš zato što je imala takav, jedinstveni stav bilo joj je lako da se probije na tržištu.

“Počeli smo da se probijamo bojama prije četiri godine. Agata koja je pokretač kompletne priče željela je da pobjegne od stereotipa crne i bijele boje kad je visoka moda u pitanju. Željela je da ponudi nešto novo. Još od tada farba zidove u pink, a to se tek sada potvrđuje kroz filmsku industriju i film ‘Barbie’ gdje je sve pink. Agata nastavlja i ne odustaje od svoje filozofije boja u modi i ubijeđena je da je potpuno u pravu i sve nas je inficirala tom svojom idejom”, priznaje Havijer.

Pored jarkih boja, vode računa i od kakvih su materijala izrađeni njihovi modeli, te su posljednjih godina fokusirani i na održivu modu koja je sve popularnija u svijetu.

“Materijali od kojih su bili izrađeni modeli koje smo predstavili u sklopu IFF-a izrađivala je posebno za nas kompanija Pirotekst. Oni rade materijale od organskih sastojaka, te su naši modeli izrađeni od materijala koji se dobijaju obradom bambusa, kore banana i kompletna kolekcija je ekološka”, otkriva Katarina.

“Od početka je Agata imala ideju da spoji modu i ekologiju, uvijek je imala na umu ekološki momenat. Od malih nogu vodi računa o zaštitni životne sredine, te je bilo logično da i kroz svoje modele ima taj ekološki momenat”, zaključuje Havijer.

Bonus video: