Nova Netfliksova serija: Džoni Dep protiv Amber Herd

Suđenje za klevetu u kojem su protagonisti bili slavni američki glumac Džoni Dep i njegova bivša supruga, glumica i manekenka Amber Herd, pretvoreno je u dokumentarnu seriju. Kako će to uticati na njihov imidž?

2637 pregleda 2 komentar(a)
Amber Herd i Džoni Dep, Foto: Shutterstock
Amber Herd i Džoni Dep, Foto: Shutterstock

Juna 2022. završeno je suđenje za klevetu na osnovu tužbe koju je američki glumac Džoni Dep podnio protiv bivše partnerke, takođe glumice, Amber Herd. O tom bizarnom suđenju Netfliks je snimio malu dokumentarnu seriju. Režiju je preuzela Ema Kuper.

Inače, američka televizija specijalizovana za sudske procese „Pravo i zločin“ (Law&Crime) direktno je prenosila suđenje. Ono je na društvenim mrežama izazvalo do tada neviđenu poplavu komentara i sve se pretvorilo u medijski spektakl.

U seriji se predstavljaju najbitniji iskazi kontrahenata na suđenju. Osim toga, tema je istina: ko je koga zaista napadao u braku koji je trajao 15 mjeseci, a ko je samo izmišljao optužbe. Pored toga, u seriji se postavlja i pitanje nije li suđenje zapravo poslužilo kao neka vrsta promotivne kampanje za oboje.

Javnost je pretežno bila za Depa i protiv Herd

Javnost je bila podijeljena. Dokumentarna serija analizira medijsku sliku suđenja i njen eventualni uticaj na ishod. Izgleda da su heštagovi koji su već u nazivu imali poruke kao „Amber Herd laže“ ili „Pravda za Džonija Depa“, predvidjeli tok procesa.

Na kraju je Amber Herd proglašena krivom za klevetu. Morala je da Džoniju Depu plati deset miliona dolara za izgubljeni dohodak. A on njoj mora da plati dva miliona dolara zbog uvredljivih izjava svog bivšeg advokata Adama Voldmena. Advokati i jedne i druge strane su uložili žalbu na presudu, ali Amber Herd je tu žalbu povukla u decembru 2022.

Da li takav sudski postupak pred očima svjetske javnosti može bilo koga pretvoriti u pobjednika, kada se zna da su u sudnici pretresani takvi detalji toksične veze kao što su krvlju pisane poruke ili fekalije na posteljini? Zar nije nužno da tako nešto negativno utiče na imidž i jedne i druge strane?

Podrška za Amber Herd

Ove godine je jedan heštag (#IStandWithAmberHeard) okupio sve one koji misle da suđenje nije bilo fer, da je Amber Herd žrtva kampanje mržnje na društvenim mrežama ili sve one koji naprosto vjeruju u verziju priče koju je u sudnici ispričala Amber Herd. Tu se kritikuje i odnos moći – Dep je stariji, bogatiji i poznatiji.

Postoje i novinari koji su stali na stranu Amber Herd. Neki od njih tvrde da je sudski spor zapravo antifeministički udarac, ili kritikuju optužbe na račun Herd, da je doprinijela kraju pokreta #MeToo.

Amber Herd je bila veoma razočarana presudom. „Razočarenje koje danas osjećam ne mogu izraziti riječima“, napisala je na Tviteru. Porotnici joj, kako kaže, nisu vjerovali uprkos „brdu dokaza“, pa joj je to slomilo srce. Ona smatra da je to korak nazad za sve žene u sličnoj situaciji.

Amber Herd se smiješi u Taormini

Tridesetsedmogodišnja glumica, prema izvještajima američkih medija, još nije prihvatila neku novu ulogu, ali se poslije presude pokazala u javnosti na filmskom festivalu u Taormini, gdje je prikazan njen film koji je snimila prije suđenja (In the Fire). Na Instagramu je napisala da su je u Italiji lijepo primili i zahvaljuje se svojim fanovima. U decembru bi trebalo da se prikaže novi film u kojem glumi Amber Herd – „Akvamen i Izgubljeno kraljevstvo“ (Aquaman and the Lost Kingdom). I taj film je snimljen prije suđenja.

Jednu peticiju koja od producentske kuće zahtijeva da Amber Herd više ne glumi u seriji ovih filmova potpisalo je 4,5 miliona ljudi, među kojima svakako ima fanova Džonija Depa. Ipak, to se nije desilo. Pa čak je, kako kažu upućeni izvori iz filmske branše, moguće da njena uloga u filmu postane još značajnija. Međutim, trenutno nije jasno kada će glumica prihvatiti neku novu ulogu.

Džoni Dep okreće leđa Holivudu i bavi se muzikom

Najniža tačka karijere Džonija Depa bila je između 2018. i 2022. Najprije je 2018. njegova bivša supruga Amber Herd u gostujućoj kolumni u „Vašington postu“ napisala da je bila žrtva nasilja u braku. Nije se spomenulo Depovo ime, ali je članak svakako nanio štetu njegovoj karijeri.

Dep je poslije toga izgubio uloge Džeka Speroua u „Piratima sa Kariba“ i Gelerta Grindevalda u „Hariju Poteru“. Zato je 2019. tužio Amber Herd zbog klevete i zatražio nadoknadu štete. Ona je uzvratila protivtužbom. Suđenje se odvijalo od aprila 2022. u Virdžiniji.

Poslije presude Džoni Dep se okreće muzici – svojoj ambiciji iz mladosti. Sa bendom „Holivudski vampiri“ (Hollywood Vampires) otišao je na turneju, a sa gitaristom Džefom Bekom snimio je i album. S njim je išao i na turneju. Dvije stvari sa albuma sam je napisao. U jednoj od njih, „Sad Mother Fuckin’ Parade“, neki mediji su navodno prepoznali bodlje namijenjene bivšoj ženi.

Džoni Dep je 2023. na kanskoj premijeri svog prvog filma poslije suđenja „Žan di Bari“ rekao da mu Holivud više nije potreban. U francuskoj istorijskoj drami glavnu žensku ulogu ima Majven le Besko, koja je i režirala film. Džoni Dep je preuzeo ulogu francuskog kralja Luja XV.

Bonus video: