Sama pokrila troškove ekipe

Kejt Vinslet vežu neobične uspomene za najnoviji film “Lee” gdje je uspjela da se prvih dana na snjimanju i povrijedi

4912 pregleda 0 komentar(a)
Kejt Vinslet, Foto: Shutterstock
Kejt Vinslet, Foto: Shutterstock

Popularnu britansku glumicu Kejt Vinslet već duže nismo viđali u većim filmskim projektima, no njen najnoviji film “Lee” već je predstavljen u Torontu. Kako bi uspjela da dovrši snimanje, Vinsletova je dala i više nego što je bilo potrebno.

Nagrađivana britanska glumica u Torontu je predstavila svoj najnoviji film “Lee”. Međutim, ne radi se o bilo kakvom filmskom projektu u kojem je sarađivala kao glumica, već o filmu uz koji se posebno vezala, te je u njegovo snimanje uložila više no što je bilo potrebno. Iako se ne zna kada će film stići u kina ili na streaming platforme, čini se da je riječ o ostvarenju koji je glumica procijenila kao vrlo važan.

Četrdesetsedmogodišnja Kejt Vinslet glumi model Li Miler, koja je postala fotograf iz Drugog svjetskog rata, u biografskom filmu adaptiranom prema biografiji “The Lives of Lee Miller” iz 1985. Antonija Penrosea, a koji se dijelom snimao i u Hrvatskoj.

O odabiru glumice koja će tumačiti fotografkinju koja je svojevremeno sarađivala s prestižnim časopisom “Vogue” oglasio se i njen sin i biograf koji je priznao da je zadovoljan njenim angažmanom, a otkrio je i da je Vinsletova bila uključena u više aspekata osim same glume.

Naime, u ranim fazama produkcije financiranje filma bilo je nesigurno, a u jednom trenutku Vinsletova je lično pokrila dvonedjeljne plate kako bi bila sigurna da će film nastaviti s realizacijom. Osim toga, učestvovala je i u odabiru glumaca, te je željela da dio glumačke ekipe čini i komičar Endu Samberg, kojem je pripala uloga fotografa Lajfa Dejvida Šermana, bliskog prijatelja Milerove.

“Nisam mogao reći ne projektu u kojem glumi i Kejt Vinslet. Ona je nevjerovatna. Znao sam da će ovaj film biti određenog kvaliteta, bez obzira na sve, zbog nje”, komentarisao je Samberg kojem je ovo prva uloga u drami.

Međutim, nisu samo finansije bile problematične. Na prvom danu na setu glumica se povrijedila.

Naime, uvježbavajući scenu u kojoj Li trči ulicama francuskog grada Saint-Maloa dok je bio bombardovan 1944. godine, Vinsletova se okliznula i padom povrdijedila leđa.

“Imala sam tri masivna hematoma na kuku, ogromna. Jedva sam mogla da ustanem”, otkrila je Kejt koja se nekako i dalje pridržavala iscrpljujućeg rasporeda dok je prolazila kroz bol.

Bonus video: