Dubai - savršena platforma za visoku modu

Dizajner Remi Al Ali tvrdi da svaka kreacija mora da se prilagodi klijentu, kao i da je najbitnije da žena u njoj izgleda lijepo, unikatno i prijatno

3552 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fabrika
Foto: Fabrika

Visoka moda imala je centralnu ulogu u širenju mode po Evropi tokom prve polovine 20. vijeka, no sve se više kreatora okreće ka modi koja je nosiva. Njegovanje ove vrste odjevne kulture nije lako, jer zahtijeva određena pravila, ali bavljenje takvom modom za dizajnera Remi Al Alija predstavlja izazov.

Ali se rano zainteresovao za modu, a Fakultet lijepih umjetnosti upisao je 1991. godine i studirao vizuelne komunikacije. To je dovelo do njegovog eksperimentisanja sa kreativnim potragama u predmetima kao što su dizajn enterijera i grafički dizajn. Diplomska prezentacija bila je vezana za modu, te je 1995. dizajnirao i producirao modnu reviju, a pet godina kasnije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osnovao je brend Rami Al Ali Couture.

Dvije godine kasnije lansirao je svoju prvu couture kolekciju predstavivši je i u Parizu, koja je bila inspirisana baroknim kreacijama, složenim detaljima i nekoliko vizuelnih prikaza koji su otjelotvorili elemente iz tog doba. Rami Al Ali nastavlja da prikazuje dvije modne kolekcije godišnje u francuskoj prijestonici.

Prvi put u karijeri imao je priliku da svoje kreacije predstavi i u Crnoj Gori i to na Internacionalnom Fashion Festivalu u Tivtu.

IFF
foto: Fabrika

S obzirom na to da danas živi u Dubaiju, kaže da je tamo mnogo lakše baviti se visokom modom.

“Dubai je globalni hab svih nacionalnosti sa raznih strana svijeta, izuzetno moderan, veoma mlad, progresivan. Zbog svega toga i takvog načina života, žene tamo cijene ljepotu, a one koje cijene ljepotu vole da izgledaju unikatno”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Al Ali, te otkriva da je njegovim klijentkinjama bitno da izgledaju jedinstveno.

“Stil života koji imaju žene u Dubaiju, potrošačka moć, način na koji slave prilike, to je savršena platforma za visoku modu. Ona je veoma popularna kod klijentele”, napominje Al Ali, te dodaje da postoji mnogo prilika u kojima žene demonstriraju ljepotu visoke mode.

IFF
foto: Fabrika

“Baš u Dubaiju imaju više prilika nego na bilo kojem drugom mjestu na svijetu gdje imaju priliku da se prikažu kroz visoku modu. Tamo je veoma cijenjeno sve što je ekstravagantno. Zato oni modni dizajneri koji su već godinama prepoznati u svijetu visoke mode cvjetaju u tom dijelu svijeta”, napominje on.

Remi je rođen u Siriji, tačnije u Damasku te ne krije da i njegovo rodno mjesto utiče na stil koji prezentuje kroz svoje kolekcije.

“Damask je glavni grad Sirije, jedan od najstarijih gradova na svijetu i najstarija civilizacija. Upravo Damask ima dugu i bogatu istoriju koja se prepoznaje i kroz književnost, zanat, razne umjetnosti. U bilo kojoj eri te istorije kada nađem nešto zanimljivo, trudim se da to onda i prikažem kroz svoje modele jer se divim nasljeđu zemlje iz koje dolazim. Nekad se to indirektno vidi u mojim modelima”, napominje on.

Kreacije visoke mode često budu i smjelije - otvorene haljine, duboki šlicevi i dekoltei, međutim kod Remi Al Alija svaki komad je urađen s ukusom. Smatra da je veoma bitno naći pravu mjeru, te da je najbitnije da žena u kreacijama izgleda prije svega lijepo i ženstveno, a ne vulgarno.

IFF
foto: Fabrika

“Velika je razlika između onoga što vidite na modelu i onoga što vidite na klijentu. To je ljepota visoke mode jer ne kupujete nešto sa vješalice, već kupujete nešto posebno za sebe, šiveno po želji i mjeri. Klijenti kad dođu na revije vide nešto što im je interesantno, međutim, mi sve te modele moramo da prilagodimo njima i njihovoj ličnosti. Kompletna mjerenja moraju da se odrade dobro, kako bi taj model prikazao najbolje, a žena se u njemu mora osjećati prijatno i samopouzdano. Prava stvar je kad komad koji klijent nosi istakne njenu ljepotu”, napominje sagovornik “Vijesti”, te dodaje da je najveći izazov pri izradi modela sakriti nedostatke klijenta.

“To je veoma važna vještina dizajnera da umije da prepozna šta i koliko klijent kreacijom želi da prikaže. Dizajner mora dobro da procijeni klijentkinju, njene želje. To je teško postići sa svega nekoliko posjeta, ali tokom istih obično se dizajner i klijent bolje upoznaju kako bi rezultat bio najbolji. Lako se primijeti ako klijent želi da sakrije neke djelove tijela. Bukvalno po govoru tijela klijenta znaćete kad mu je neprijatno. Zato dizajner treba da suzbije ego, jer najbitnije je da se klijent u vašem modelu osjeća prijatno i sigurno”, napominje Al Ali.

Bonus video: