Vujačić: Važno je zadržati svoj senzibilitet i autentičnost

Jake, hrabre i samouvjerene žene inspirisale su cnogorsku dizajnerku Milenu Vujačić za novu kolekciju koju će prezentovati u sklopu Fashion Weeka

17770 pregleda 13 komentar(a)
Milena Vujačić, Foto: Miloš Vračar
Milena Vujačić, Foto: Miloš Vračar

Crnogorska dizajnerka Milena Vujačić predstaviće svoju novu kolekciju “Milena” na tradicionalnoj manifestaciji Modne komore Crne Gore “Somersby Fashion Week Montenegro”. Kako je istakla u razgovoru za Vijesti svaka kolekcija sa njenim potpisom nosi ime “Milena” jer na taj način želi da oda počast svojim korijenima i ženama koje su je inspirisale.

“Ime Milena predstavlja simbol jake, hrabre i samouvjerene žene koja se suočava sa izazovima života. Svaka kolekcija koju stvaram nosi svoju jedinstvenu priču i estetiku, ali zajednički element koji ih povezuje jeste upravo ta snaga i elegancija koju Milena predstavlja,” objasnila je kreatorka.

Pored jakih i autentičnih žena, Vujačić je rekla da je inspirišu i umjetnost, priroda, putovanja i određeni kulturološki elementi. Stoga, želi da pokaže raznolikost žena kroz široki spektar stilova u svojim kolekcijama i da istakne njihovu individualnost.

“U mojoj novoj kolekciji možete očekivati raznolikost odjevnih komada, materijala, dezena i boja. Ona će sadržati širok spektar odjevnih komada, uključujući haljine, suknje, pantalone, bluze i odijela”, ispričala je kreatorka Vijestima.

Međutim, kolekcija koju će publika Fashion Weeka imati mogućnost da vidi ove godine razlikovaće se od prethodnih novim teksturama i materijalima, detaljima iz umjetnosti i arhitekture, kao i posebnim fokusom na održivost.

“Koristim visokokvalitetne tkanine, ali takođe istražujem nove teksture i materijale kako bih unijela inovaciju i jedinstvenost u dizajn. Ova kolekcija će sadržati kombinaciju različitih tekstila, poput svile, vještačke kože, buklea, organdina. Takođe, na nekim modelima korišćene su inovativne tehnike tkanja i ručnog rada kako bih postigla unikatne detalje na odjevnim komadima”, ispričala je kreatorka.

Što se tiče uticaja umjetnosti i arhitekture na njene kreacije, Vujačić je pomenula da je kolekcija prožeta geometrijskim oblicima i eksperimentalnim siluetama, koje je postigla uz pomoć tkanine. Istakla je da želi da prenese “ljepotu i snagu” ovih disciplina na modne komade”.

Kada govorimo o modnoj industriji u savremeno doba, Vujačić je naglasila da je u novoj kolekciji posebnu pažnju posvetila održivosti i etičnosti.

“Koristim organske materijale, reciklirane tkanine i podržavam lokalne proizvođače. Takođe, fokusiram se na dugotrajnost i višenamjensku upotrebu komada kako bi se smanjio uticaj mode na životnu sredinu”, objasnila je kreatorka.

Osim održivosti, kod nas dolaze i drugi moderni elementi, ali Vujačić je istakla da ih prati, ali ne i “slijedi slijepo.”

“Vjerujem da je važno zadržati svoj senzibilitet i autentičnost kada je u pitanju kreiranje novih odjevnih komada. Moda treba da bude izraz ličnosti, a autentičnost i individualnost u modi pomažu mi da stvaram komade koji će odražavati jedinstvenost i samopouzdanje kako kod žena tako i kod muškaraca”, istakla je kreatorka.

Što se tiče širenja van Crne Gore, Vujačić je izrazila želju da dosegne publiku i van svoje domovine.

“Moda je univerzalni jezik i želja mi je da moje kreacije dostignu i inspirišu žene širom svijeta. Iz tog razloga, trudim se da svoje kolekcije predstavim na međunarodnim revijama, kako bih privukla pažnju i interesovanje potencijalnih kupaca iz različitih država”.

Naravno, danas postoje društvene mreže i različite platforme koje kreatorka aktivno koristi jer doprinose lakšoj integraciji i komunikaciji sa klijentima iz drugih država.

“Dakle, iako su moja osnovna ciljna grupa žene iz Crne Gore i regiona, svakako želim da se moj rad prepozna i cijeni širom svijeta. Željela bih da inspirišem i oduševim žene iz različitih država svojim dizajnom, bez obzira na njihovu nacionalnost ili lokaciju,” rekla je Vujačić.

Pored posebne pažnje ženama, kreatorka je istakla da se bavi i izradom muških košulja i odijela po mjeri, koristeći najkvalitetnije materijale poput vune, kašmira, pamuka i svile.

Dodala je da svaki muškarac zaslužuje da nosi odjeću koja mu savršeno pristaje i ističe njegov stil i samopouzdanje, jer, kako je dodala “šivenje po mjeri i stvaranje jedinstvenih i elegantnih komada koji će zadovoljiti ukus i potrebe naš su radni slogan”.

Bonus video: