Robert de Niro: Cenzurisali su moj govor na dodjeli Gotam filmskih nagrada

„Početak mog govora je mijenjan, isječen je dio. Ništa nisam znao o tome“

4173 pregleda 2 komentar(a)
De Niro tokom dodjele Gotam filmske nagrade, 28. novembra 2023. godine, Foto: Reuters
De Niro tokom dodjele Gotam filmske nagrade, 28. novembra 2023. godine, Foto: Reuters

U ponedjeljak kasno uveče dodijeljene su Gotam filmske nagrade, a slavni glumac Robert de Niro kaže da je govor koji je počeo da čita na svečanosti mijenjan bez njegovog znanja i da su iz njega uklonjeni kritički komentari o Donaldu Trampu, piše danas BBC.

Glumac je u početku izgledao zbunjeno dok je čitao pomenuti govor na sceni na dodjeli Gotam nagrada u Njujorku, prenosi N1.

Onda je rekao publici: „Početak mog govora je mijenjan, isječen je dio. Ništa nisam znao o tome“.

Potom je nastavio da čita originalni govor koji je našao u svom telefonu, a u kom se, između ostalog osvrtao na „Trampove laži“, navodi BBC.

Dodjelom Gotam nagrada počela je ovogodišnja sezona filmskih nagrada, a De Niro je držao govor pred odavanje pačasti za film „Killers of the Flower Moon“ (Ubistva pod cvjetnim mjesecom), u kojima se i on pojavljuje.

De Niro je poručio i da „istina više nije istina“.

„Istina nije istina. Čak se i činjenice zamjenjuju alternativnim činjenicama, vođene teorijama zavjere i ružnim stvarima“, dodao je.

On se osvrnuo na studente na Floridi kojima je rečeno da su robovi tokom robovlasništva uspjeli da razviju veštine koje su im lično koristile i dodao da ni industrija zabave „nije imuna na ovu bolest“.

Podsjetio je i na izjave glumca Džona Vejna, citirajući njegove opaske iz 1971. o Indijancima u kojima je rekao: „Ne osjećam da smo pogriješili što smo im oduzeli ovu veliku zemlju“.

Kako se usuđuju?

De Niro je nastavio: „Laž je postala samo još jedno oruđe u arsenalu šarlatana. Bivši predsjednik nas je lagao više od 30.000 puta tokom četiri godine dok je bio na funkciji i nastavlja istim tempom u svojoj trenutnoj kampanji odmazde“.

„Ali uz sve svoje laži, on ne može da sakrije kakva mu je duša. On napada slabe, uništava darove prirode i pokazuje nepoštovanje, na primjer, koristeći ime Pokahontas kao uvredu“, rekao je De Niro aludirajući na nadimak koji je bivši predsjednik dao senatorki Elizabet Voren.

On je rekao da je baš u tom dijelu govora, u cenzurisanoj verziji, shvatio da nedostaje taj dio.

De Niro, koji je i u prošlosti glasno kritikovao Trampa, onda je rekao da je trebalo da se zahvali Gotam nagradama i Eplu (Apple), koji je finansirao film „Killers of the Flower Moon“. „Ali uopšte ne želim da im se zahvalim za ono što su uradili. Kako se usuđuju to da urade?“

Epl i organizatori nagrade nisu komentarisali navode Roberta de Nira.

Bonus video: