Andrea Nikolić predstavlja Crnu Goru na izboru Mis turizma u Kini: Znanje, obrazovanje i talenti ljepoti daju smisao

Cilj takmičenja Mis turizma nije samo ljepota, već i promocija turističkog potencijala zemlje, pa Andrea obećava da će se potruditi da u Kini što bolje predstavi Crnu Goru, njene prirodne ljepote, bogatu istoriju i kulturu

12549 pregleda 11 komentar(a)
Andrea Nikolić za potrebe izbora naučila i Crnogorski oro, Foto: Zoran Mirčetić
Andrea Nikolić za potrebe izbora naučila i Crnogorski oro, Foto: Zoran Mirčetić

Finalni izbor za Mis turizma biće održan 23. decembra u Kini, a Crnu Goru predstavljaće Andrea Nikolić.

Andrea je studentkinja druge godine Pravnog fakulteta u Podgorici, a na izboru za Mis Crne Gore bila je jedna od finalistkinja.

Finale izbora Mis turizma svijeta će ove godine biti održano u Narodnoj Republici Kini, u provinciji Fuđien, na obali Tajvanskog moreuza. Upravo ova provincija ima bogato istorijsko i kulturno nasljeđe, ali je naročito poznata kao mjesto početka poznatog pomorskog puta svile.

Andrea u Kinu kreće danas, a tokom trinaestodnevnog boravka u ovoj zemlji 80 finalistkinja iz cijelog svijeta će u pratnji organizatora obilaziti turističke atrakcije provincije Fuđien, sa brojnim mjestima koja se nalaze na listi UNESCO, prisustvovaće humanitarnim revijama i drugim događajima, gdje će predstavljati turističke potencijale, istoriju i kulturni identitet država iz kojih dolaze.

Ideja da se prijavi na izbor za mis došla je, kako kaže, spontano.

“Odmalena su mi roditelji kao prioritet postavljali obrazovanje, te je moj odličan uspjeh i status učenika generacije kroz osnovnu školu, a kasnije i Gimnaziju bio imperativ. Usmjeravali su me i na druge aktivnosti, bilo da je to sport, volontiranje ili manekenstvo, ali naravno, samo pod uslovom da su sve školske obaveze blagovremeno završene. Interesovanje za manekenstvo javilo se nakon što sam kao dijete imala priliku da budem model tetki koja je u to vrijeme počela profesionalno da se bavi fotografisanjem. Za taj period me vežu lijepe uspomene, u vidu mog svakodnevnog insistiranja da me fotografiše, i njene nemogućnosti da me odbije iako sam bila izuzetno naporno dijete”, priča o svojim počecima Jovanović, koja je nakon nekoliko godina pronašla matičnu agenciju i počela ozbiljnije da se bavi manekenstvom onoliko koliko su joj to školske obaveze dožvljavale.

“Kroz svoj angažman u svijetu mode sam došla na ideju da se prijavim na izbor za mis. Međutim tek sada sam svjesna obaveze koju ta titula nosi, i mislim da je najveća čast to što imam priliku da budem ambasador svoje države”, napominje Nikolić.

Cilj takmičenja Mis turizma nije samo ljepota, već i promocija turističkog potencijala zemlje, pa Andrea obećava da će se potruditi da u Kini što bolje predstavi Crnu Goru, njene prirodne ljepote, bogatu istoriju i kulturu.

“Imaću čast da odigram nacionalnu igru - crnogorski oro u našoj narodnoj nošnji koju mi je ustupilo Crnogorsko narodno pozorište. Posebno sam ponosna na koreografiju koju mi je osmislio Branislav Lukovac, koreograf veteranskog folklornog ansambla KIC Budo Tomović. U pripremama pred odlazak su mi pomogle NTO Crne Gore, TO Podgorice i Budve uz čiju sam pomoć spremila poklone i suvenire za organizatore i humanitarne aukcije. U saradnji sa Nikolom Čovićem smo pripremili spot kroz koji smo se potrudili da istaknemo dio turističkog potencijala i nacionalnog identiteta Crne Gore. U segmentu nacionalnih kostima ću imali priliku da prikažem očaravajuću haljinu Senke Tujković koja će biti upečatljiva prezentacije naše domovine. Moje pripreme se uglavnom baziraju na edukaciji kako bih što bolje predstavila našu državu i mislim da sam ozbiljno pristupila tom zadatku. Tako da vjerujem da ću Crnu Goru predstaviti na najbolji mogući način. Imala sam sreće da sam uspostavila saradnju sa odličnim modnim dizajnerkama, prije svega sjajnim osobama Majom Jokić, Lidijom Burić i Anđelom Raičević, vlasnicom brenda Clara Couture, koje su mi obezbijedile haljine za finalno veče”, otkriva Nikolić.

Andrea Nikolić
Andrea Nikolićfoto: Zoran Mirčetić

Tokom boravka u Fuđienu, do finalne večeri, djevojke će nadgledati stručni žiri kako bi stekao cjelovit utisak o djevojkama, prije svega o njihovom ponašanju, inteligenciji, obrazovanju, manirima, sposobnostima i talentima, budući da najljepša djevojka svjeta koja predstavlja turistički potencijal svoje države treba da posjeduje mnogo više kvaliteta od samog fizičkog izgleda. Kako ove djevojke predstavljaju prirodne ljepote država iz kojih dolaze, ono na čemu insistiraju organizatori takmičenja je prirodna ljepota djevojaka učesnica.

“Na takmičenje idem sa ciljem da s ponosom i dostojanstveno predstavim svoju državu. Smatram da ljepota bez pokrića nema nikakav značaj, i da su znanje, obrazovanje i talenti ono što joj daje smisao. Shodno tome, jedan od mojih ciljeva jeste i da poslužim kao pozitivan primjer svim mladim djevojkama i da poručim da su to kvaliteti koje vrijedi njegovati, jer oni za razliku od ljepote, nisu prolazni”, poručuje ona.

Bonus video: