Fotografisanje na liticama i prijateljstvo sa Kineskinjom Vivi

Autorka je mis turizma Crne Gore i predstavlja našu zemlju na izboru u Kini

1806 pregleda 156 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Jelena Bujisic
Foto: Jelena Bujisic

Današnji dan sam provela u obilasku planine Jiuri u kineskom gradu Kvandžu (Quanzhou). Jiuri planine su poznate po natpisima na liticama koji bilježe ritualne ceremonije. Članovi kineske dinastije i državni činovnici bi uz pomoć ovih rituala molili za povoljan vjetar kako bi pomogli pomorsku trgovinu. Danas je na Jiuri planini ostalo 78 kamenih natpisa od dinastije Song, od kojih se 10 odnosi na molitve za povoljan vjetar.

Kod litica sa kandidatkinjom sa Filipina
Kod litica sa kandidatkinjom sa Filipinafoto: Privatna arhiva

Nakon obilaska organizovano je fotografisanje na liticama planine Jiuri, uz slikovit pejzaž i bogatstvo prirodnih ljepota. Poslije fotografisanja uslijedio je intervju u kojem su djevojke davale izjave za kineske medije. Dok smo šetali šumskim stazama, privukle smo pažnju znatiželjnih Kineza koji su s oduševljenjem prilazili, tražeći da se zajedno fotografišemo. Njihova gostoljubivost bila je nevjerovatna, a svaki trenutak proveden s njima bio je ispunjen smijehom i pozitivnom energijom.

Posebno nas je iznenadila radost i uzbuđenje koje su iskazivali kad su saznali da se upravo u njihovom gradu održava takmičenje Miss Turizma svijeta. Kinezi su s ponosom dijelili informacije o svojoj kulturi i ljepotama grada, a mi smo uživali u razmjeni iskustava.

Andrea Nikolić
foto: Privatna arhiva

Na recepciji hotela, upoznala sam ljubaznu Kineskinju, Vivi, koja je svojim osmijehom i srdačnošću ostavila na mene jak utisak. Naša svakodnevna interakcija prerasla je u prijateljstvo ispunjeno smijehom, razgovorima o kulturi i razmjenom iskustava. Vivi me iznenađivala svojom ljubaznošću, a čak mi je kao znak pažnje poklonila plišanog zeca. Zauzvrat sam joj dala nekoliko suvenira i poklona koje sam ponijela iz Crne Gore, a Vivin zagrljaj svjedočio je njenoj zahvalnosti i zadovoljstvu.

Uspjela da se sprijatelji sa Vivi
Uspjela da se sprijatelji sa Vivifoto: Privatna arhiva

Nakon večere sam pošla ranije na spavanje kako bih se pripremila za naporan dan koji predstoji.

Bonus video: