Željno iščekujem predstavljanje nacionalnog kostima

Autorka je mis turizma Crne Gore i predstavlja našu zamlju na izboru u Kini

1550 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Jelena Bujišić
Foto: Jelena Bujišić

Rano jutru nas je dočekala vijest o izazovnom danu koji je pred nama. Naša avantura je počela posjetom čarobnog Quingjing Taoyuana. Stakleni most koji je povezivao dva vrha planina ostavio nas je bez daha, pružajući nam nezaboravan pogled na prostrane doline ispod nas. Ovo idilično brdsko područje nudi posjetiocima spektakularan spoj prirodnih ljepota i kulturne baštine, obilujući mirnim pejzažima, prostranim dolinama i odmaralištima. Quingjing Taoyuan takođe nudi uvid u tradicionalni način života, te zato predstavlja riznicu tradicije i bogatog kulturnog nasljeđa.

Andrea Nikolić
foto: Privatna arhiva

Nakon očaravajuće posjete, krenuli smo na zvaničnu probu za događaj koji nam predstoji - predstavljanje nacionalnih kostima. U tom trenutku, svi smo shvatili vaznost preciznosti i usklađenosti, a naporan rad bio je ključ za uspjeh. Obaviješteni smo da će se manifestacija prenositi uživo na nacionalnoj televiziji, a pratiće je milioni ljudi širom Kine.

Andrea Nikolić
foto: Privatna arhiva

Nacionalni kostimi predstavljaju živopisne simbole kulture i tradicije svojih država. Svaki kostim je pažljivo dizajniran da nosi obilježja i karakteristike koje čine tu državu jedinstvenom. Često su ovi kostimi glamurozni, ukrašeni bogatim teksturama, tradicionalnim vezovima i šarenim tkaninama koje odražavaju raznolikost i autentičnost. Uz kostime nerijetko dolaze i rekviziti u vidu krila, posebnih šešira, ukrasa za kosu i sl. Ova kombinacija boja, materijala i simbola često izaziva oduševljenje, stvarajući nezaboravan utisak kako na one koji ih nose, tako i na publiku koja ih posmatra. Nacionalni kostimi postaju ne samo estetski elemenat, već i snažan izraz identiteta i nasljeđa.

Andrea Nikolić
foto: Privatna arhiva

Haljina koju je dizajnirala i ručno oslikala umjetnica i kreatorka Senka Tujković, predstavlja simbiozu elegancije i dubokog rodoljublja. Kroz pažljiv izbor kroja, boje i naslikanih motiva, haljina će predstavljati duh i srce moje zemlje. Vjerujem da će simbolična ljepota ovog kostima izazvati oduševljenje, povezujući se s gledaocima na nivou koji prevazilazi jezik i granice. Sjutra će biti dan kada ću s ponosom pokazati kulturu svoje zemlje na sceni i dijeliti je s cijelim svijetom.

Manifestacija će se održati na platou ispred muzeja - Taiwan Kinship. Na samom početku prostire se crveni tepih, poput puta koji vodi kroz istoriju i tradiciju. Cjelokupnom dužinom platoa prostire se bazen, stvarajući slikovitu kulisu i pružajući osjećaj harmonije s prirodom. Refleksije vode stvaraju atmosferu koja će dodatno naglasiti ljepotu trenutka. U centralnom dijelu, iznad vode uzdiže se bina na kojoj će svaka tkanina, svaki detalj naših nacionalnih kostima biti pod svijetlima reflektora. Ispred scene, publika će zauzeti svoja mjesta, spremna da se upusti u putovanje kroz raznolikost kultura i tradicija. Ovaj prostor će postati mjesto gdje se svi okupljaju, povezani zajedničkom željom da dijele i razmjenjuju jedinstvene priče.

Do večere smo vježbali koreografiju, nakon čega smo se vratili u hotel kako bismo se odmorili pred dan velike manifestacije.

Bonus video: